Köksal Toptan neden harcandı ?

Köksal Toptan neden harcandı ?
Erdoğan'ın TBMM başkanlığı için Toptan yerine Şahin'i seçmesinin tek bir nedeni olduğu konuşuluyor.

Beklenen oldu ve ''İkinci adam'' koltuğunda değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı. Yaklaşık iki yıldır TBMM Başkanı olan Köksal Toptan'ın yerine, 'Milli Görüş'' geleneğinden Mehmet Ali Şahin aday gösterildi. Meclis'teki sandalye dağılımına bakınca Şahin, en fazla üçüncü turda seçilecek ve yeni TBMM Başkanı olacak.

Başbakan 15 gündür bir dizi temas yaptı, grubun nabzını ölçtü ama son kararı yine kendisi verdi. Köksal Toptan ile yola devam etmedi. Ankara kulislerine göre bu tercihin tek bir şifresi var O da şu:

- Erdoğan 2012'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini düşünerek Toptan'ı eledi.

GÜL'ÜN YERİNE ERDOĞAN
Türkiye 2011 yılında genel seçime gidecek. 2012'de ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi doluyor. 5 yıl için yeni Cumhurbaşkanı halk oyu ile seçilecek.

2012 yılında muhtemel Cumhurbaşkanı adayı ise Recep Tayyip Erdoğan olacak. Görüntü o ki Gül ile Erdoğan, yer değiştirecek.
Köksal Toptan yeniden TBMM Başkanı seçilse ve 2011'e kadar bu görevde kalsa, sade bir milletvekilinden çok daha fazla güçlü olacaktı.

MERKEZ SAĞDAKİ PROJELER
Toptan, Adalet Partisi ve DYP kökenli… Siyasette uzun zamandır, DP-ANAP birleşmesi sonrası Toptan'ın bu oluşumun başına, daha doğrusu merkez sağın liderliğine oturtulması projesi var.

Toptan'ın daha sonra da yani 2012'de, Cumhurbaşkanı adayı olarak, halkın karşısına çıkması planı şimdiden yapılıyor. İlk turda olmasa dahi, ikinci turda güçlü bir aday olarak Erdoğan'ın ya da AKP adayının karşısında Toptan formülü düşünülüyor.
Soru şu:

- TBMM Başkanlığı koltuğundan kalkıp merkez sağın liderliğine oturacak bir isim mi daha güçlü olur?

- Yoksa, son iki yılı sade milletvekili olarak geçirip, 2011 seçimlerinde de AKP'den milletvekili adayı bile yapılmayarak kenarda bırakılmış bir isim mi ?

Bu süreçte Toptan'ın AKP ile yollarını ayırması da olasılık dışı değil. Önce Adalet Komisyonu başkanlığı, ardından TBMM Başkanı olarak AKP'de 7 yıl geçiren Toptan eski yuvasına dönebilir. Aynı Abdüllatif Şener gibi AKP'de, bu kez de Toptan kopuşu yaşanabilir

BU KOLTUKTA KİMLER OTURDU?
TBMM Başkanlığı koltuğunun ilk sahibi Atatürk olmuştu. Aynı koltukta bugüne kadar 24 isim oturdu. Aslında 23 isim demek gerekiyor. Çünkü ANAP Erzincan eski milletvekili Yıldırım Akbulut, iki kez Meclis Başkanı seçildi. DYP'li İsmet Sezgin, en kısa süre TBMM Başkanlığında kalan politikacı olurken, Abülhalik Renda'nın 11 yıl ile en uzun süreli rekorunu, bundan sonra kırma ihtimali de imkansız gibi görünüyor.

TOPTAN'IN MİRASI
Artık TBMM eski Başkanı olan Köksal Toptan, yeni başkana 1 milyon 325 bin liralık bir miras bıraktı. BMW 7 serisi zırhlı araca yeni başkan binecek. Yeşilköy gümrüğünden Türkiye'ye girdiğinde 569 bin lira olan BMW'nin fiyatı, zırh işlemleri ve vergilerle birlikte 1 milyon 325 bin liraya çıktı. Toptan zırhlı araç için çok eleştirilince ''Kaymakamlarda bile var'' diyerek kendisini savundu. TBMM eski başkanlarına Renault Laguna marka makam aracı veriliyor. Toptan da artık zırhlı BMW'den Laguna'ya geçiş yapacak.