Koronavirüs Nedeniyle Durdurulan TİS Görüşmeleri İçin Bakanlığın Takvimi Bekleniyor

Koronavirüs Nedeniyle Durdurulan TİS Görüşmeleri İçin Bakanlığın Takvimi Bekleniyor
Rize Belediyesi bünyesinde çalışan işçilerin 15 Mart 2018’de yenilenen ve 2 yıllık yapılan Toplu İş Sözleşmesinin yenilenmesi için Bakanlığın açıklayacağı takvim bekleniyor.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle Türkiye genelinde sendikal faaliyetlerin askıya alınması dolayısıyla sona eren Toplu İş Sözleşmeleri de yenilenemiyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Mart ayı içerisinde yayımladığı genelgeyle toplu iş sözleşmelerinde (TİS) Çalışma Genel Müdürlüğü’nün ve İŞKUR İl Müdürlükleri’nin faaliyetleri ile arabuluculuk ve Yüksek Hakem Kurulu işlemlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıklamasıyla 15 Mart 2020’de 2 yıllık Toplu İş Sözleşmeleri sona eren Rize Belediyesi bünyesinde çalışan işçiler için de sendikal görüşmeler yapılamıyor. Aynı nedenle Rize’deki diğer belediyeler ile kamu kurumlarında Toplu İş Sözleşmeleri sona erenler içinde geçerliliğini koruyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koronavirüs önlemleri çerçevesinde gönderilen genelgede, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince yürütülmesi gereken toplu görüşme, grev oylaması gibi faaliyetlerin yapılmasının imkansız hale geldiği ifade edilerek, “Kanunda yer alan hak düşürücü süreler dolayısıyla sürecin işletilmemesi taraflar açısından hak kaybına neden olabileceğinden toplu iş sözleşmesi sürecinin geçici olarak durdurulması zorunluluğu hasıl olmuştur” denildi. Yani grev ve toplu iş sözleşmeleri ileri tarihe ertelenirken, bu süreçte hak kaybına neden olacak süreler işletilmeyecek” denilmişti.

 İŞTE BAKANLIĞIN O GENELGESİ 

rize-belediyesi-bunyesinde-.jpg