Köseoğlu: Öğretmenlere Performans Değerlendirmesi Uygulaması Ölü Doğmuştur

Köseoğlu: Öğretmenlere Performans Değerlendirmesi Uygulaması Ölü Doğmuştur
Türk Eğitim-Sen Rize Şubesi, Şube Sekreteri Murat Köseoğlu; öğretmen performans değerlendirmelerinin okul müdürlerince yapılmasını sert sözlerle eleştirdi.

Türk Eğitim-Sen Rize Şubesi, Şube Sekreteri Murat Köseoğlu; öğretmen performans değerlendirmelerinin okul müdürlerince yapılmasının kanunen geçersiz olduğunu ifade ederek, okul müdürlerince verilecek olan öğretmen performans notlarının telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını ve yandaş sendika üyesi olmayan öğretmenlerin düşük puan verilmek kaydıyla cezalandırılacaklarını belirtti.

Türk Eğitim-Sen Rize Şubesi, Şube Sekreteri Murat Köseoğlu; öğretmen performans değerlendirmelerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı sonu itibarıyla, okul müdürleri tarafından bütün öğretmenlere  ‘performans notu’  veriliyor. Okul müdürlerin verdiği bu notlar şimdilik “öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınacak bir kriter” olarak biliniyor. Ancak; uygulamalarda ciddi sıkıntılar görülmeye, birçok okul müdürünün yaptığı performans ölçütlerine itirazlar yükselmeye başladı.

Milli Eğitim Bakanlığının  eğitimdeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla yıllarca süren gayretli çalışmaları! sonucunda, il–ilçe müdürlerinin tamamının, okul müdürlerinin  tamamına yakınının (%92) yandaş sendika üyeleri arasından seçilmesiyle sonuçlanan yapılanmanın, öğretmenin  performans notu gibi yine ayrıştırma, ötekileştirmeye neden olacak bir uygulamayla devam etmesi  kamuoyunu şaşırtmadı.

Yandaş okul müdürlerinin bir çoğunun ki özellikle hak etmeden o koltuğa oturtulmuş, - ne oldum, nasıl oldum sarhoşluğu içinde olanlar- öğretmenlerin  sendikal tercihlerine göre performans değerlendirmesi yaptıkları sendikamıza ulaşan yoğun şikâyetlerden anlaşılıyor. Bir önceki yıl başarı belgesi verdiği öğretmene 68 puan, 3 aydan bu yana raporlu olan öğretmene 90-100 puan veren okul müdürleri var.

Mülakat sınavlarında soruları bilmese de yandaş sendika üyesi olmanın verdiği beceri(!) ile koltuk derdinde olan eğitim kurumu müdürlerine birkaç soru da biz sormak istiyoruz.

Öğretmenlerinize sorduğunuz “Öğrenme ortamlarında güvenliğe ilişkin tedbirleri alır.” Sorusuna uygun olarak, okul güvenlik önlemlerini “İş Güvenliği” yasasına uygun olarak mı hazırladınız?

Öğretmenlerinize sorduğunuz “Eğitim-öğretimin kalitesini artırmak için kişi kurum kuruluşlarla işbirliği yapar.” Sorusuna uygun olarak, okulunuzun kalitesini arttırmak için hangi ve kaç kurumla işbirliği yaptınız?

Öğretmenlerinize sorduğunuz “Süreç odaklı, tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri kullanır.” Sorusuna uygun olarak, öğretmenleri değerlendirirken Süreç odaklı, tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri kullandınız mı?

Öğretmenlerinize sorduğunuz “Milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerlere uygun davranır.” Sorusuna puan verirken, sıfır(0) verdiğiniz öğretmenlerin Milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerlere uygun davranması konusunda ölçütleriniz ne olmuştur? Bu soru ile ilgili elinizde somut belge, bilgi, doküman var mıdır?

Görünen odur ki birçok okul müdürü somut verilere dayanarak öğretmenleri değerlendirme yeteneğine de,  kabiliyetine de, bilgisine de, becerisine de sahip değildir.

PERFORMANS DEĞERLENDİRMELERİ NE İÇİN KULLANILACAK

Öğretmen Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğin 54.maddesini incelediğimizde;

MADDE 54 - (1) Bu Yönetmelik kapsamında, Bakanlığa bağlı her derece ve türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış olan öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere her ders yılı sonunda, görev yaptığı eğitim kurumunun müdürü tarafından değerlendirmesi yapılır.

(2) Değerlendirme ölçütleri olarak Ek-3'te yer alan Form esas alınır. Değerlendirmeler ders yılı bitiminden itibarenbir ay içinde, MEBBİS üzerinde oluşturulacak modül üzerinden gerçekleştirilir.

(3) Bu madde kapsamındaki değerlendirmelerin Bakanlıkça duyurulacak usul ve esaslar çerçevesinde, zamanında, nesnel ve tarafsız şekilde yürütülmesinden ilgili il milli eğitim müdürü sorumludur.

(4) Bu değerlendirmeler öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınır.

(5) Değerlendirmelerin yapılmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü yetkilidir.

Bu puanlamaların şimdilik başarı belgesi dışında pek hükmü olduğu söylenemez, ancak; ilerleyen zamanlarda, öğretmenin performansıyla ilgili yeni kriterler ortaya konularak, öğretmenler ciddi baskı altına alınabilir. Bu da Milli Eğitim Bakanlığının daha önceki uygulamaları göz önünde bulundurulursa bakanlık tarafından beklenen bir davranıştır.

DEĞERLENDİRMELER KANUNEN GEÇERSİZDİR

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Değerlendirme ölçütleri" başlıklı 54. maddesi hükümlerine göre, ders yılı sonunda tüm öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretleri okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için;

Eğitim ve öğretim ile ilgili kanunlarımızda tüm öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerinin okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulabileceğine dair bir hüküm olması gerekmektedir.

Çünkü 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Düzenleme yetkisi" başlıklı 36. maddesindeki; "(1) Bakanlık görev, yetki ve sorumluluk alanına giren ve önceden kanunla düzenlenmiş konularda idari düzenlemeler yapabilir." hükümlerine göre kanunda olmayan hususlar hakkında bakanlık idari düzenleme yapamaz.

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ders yılı sonunda tüm öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretleri okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

TELAFİSİ İMKANSIZ SONUÇLAR DOĞAR

Hiçbir somut dayanağı bulunmayan bu uygulamada, Öğretmenin performansını ölçemeyeceğimizi bile bile ölçmeye kalkmak telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir. Öğretmen arkadaşlarımızı art niyetli çakalların eline bırakamayız.

Öğretmen performans notları 30 Haziran 2016 tarihine a kadar MEBBİS’e işlenmiş olacaktır. Öğretmen arkadaşlarımız kendi performans notlarını kişisel mebbis adreslerinden öğrenebilirler. Performans notu konusunda haksızlığa uğradığını düşünen üyelerimiz öncelikle sendikamız tarafından hazırlanan itiraz dilekçesini okul idarelerine vereceklerdir. Okul idarelerinin vereceği cevaba göre konu hakkında üyelerimiz mahkemeye başvurabileceklerdir. Üyelerimize bu hususta her türlü hukuki destek avukatlarımız aracılığı ile sunulacaktır. Ayrıca konuyla ilgili hakkaniyetten uzak, yanlı hareket eden okul müdürleriyle ilgili ayrıca işlem talep edeceğiz