Köy kızları, 1 metrelik karda atlarıyla yarıştı

Köy kızları, 1 metrelik karda atlarıyla yarıştı
Artvin'de bayanlar, kar üzerinde atları ile yarıştı, cesaretleriyle herkesi şaşırttı. Zorlu doğa şartlarına aldırmadan yarışan bayanlar, köylerinde hem cinslerinin ata binme konusunda tecrübeli olduklarını bildirdi.

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Pınarlı köyünde bayanlar, kar üzerinde at yarışı yaparken cesaretleriyle herkesi şaşırttı. Zorlu doğa şartlarına aldırmadan at yarışına katılan bayanlar, köylerinde bayanların ata binme konusunda tecrübeli olduklarını bildirdi. Yaklaşık 1 metre kalınlığındaki karlı alanda yapılan yarışa, yaşları 17-24 arasında değişen üç bayan 20 binici katıldı.

Yarışmayı ilk sırada tamamlayan Eda Güli, kar üzerinde at yarışının zorluğuna işaret ederek böyle bir yarışla bayanların cesaretlerini ortaya koyduklarını belirtti. Önemli olanın zorlu doğa koşullarında yarışmak olduğunu anlatan Eda Güli, şöyle konuştu: "Köyün bayanları olarak, böyle bir yarışla ne kadar cesaretli olduğumuzu herkese göstermiş olduk. Köyün genelinde bayanlar ata binme konusunda tecrübeli. Bu yarışlar her yıl köyümüzde yapılmaktadır. Bizim amacımız çok eski olan bu geleneği sürdürmek."

bayanlardan-at-yarislari-artvin-1.jpg

Ata binmenin çok zevkli bir spor olduğunu anlatan Güli, şunları söyledi: "Kazandığım için mutluyum. Şavşat'ın kurtuluş bayramı olan 7 Mart günü daha büyük yarışma olacak. Bu yarışa da katılacağım. Birinciliğimin tesadüf olmadığını bir kez daha göstereceğim. Bu koşullar da yarışmalara katılmak isteyen varsa hodri meydan."

Pınarlı Köyü Muhtarı Adnan Ağırbaş da köylerinde yaz kış at sporları yapıldığını belirterek dünyada kar üzerinde yarışın sadece köylerinde yapıldığını söyledi. Bu yarışların köylerinde sürekli yapıldığını anlatan muhtar Ağırbaş, şöyle konuştu: "Eskiden at yarışları sadece düğünlerde yapılırdı. Kazananlara, düğün sahipleri tarafından çeşitli hediyeler verilirdi. Dünyada, kar üstünde at yarışının yapıldığı başka bir yer yok."

KURTULUŞ KUPASI YARIŞMASI

Yarışlara kızların katılıp başarılı olmasının yarışmayı daha ilginç hale getirdiğini belirten Ağırbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yarışmaların desteklenmesini istiyoruz. Bu tür yarışların bölgemizin ve ülkemizin tanıtımı için önemli olduğunu düşünüyorum. Yarışmayı kazanan kızımızı kutluyorum. Gönül isterdi ki yarışmaları kazanan atın, bir yıllık yemini ödül olarak verelim. Ama bu aşamada mümkün olmuyor. Şavşat'ın kurtuluşu olan 7 Mart günü yapılacak 'Kurtuluş Kupası' yarışmasında çok önemli hediyeler vereceğiz. Bu konuda sponsor arayışlarımızda devam ediyor."

Zevkli ve çekişmeli geçen yarış öncesi çok sayıda kişi davul zurna eşliğinde halay çekti.

bayanlardan-at-yarislari-artvin.jpg