Kredi kartında taksit sayısı arttı

Kredi kartında taksit sayısı arttı
Kuyum, beyaz eşya, mobilya ve eğitim-öğretimde kredi kartı taksit sayısı ile ilgili yönetmelikteki değişiklikler yürürlüğe girdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce 9 ay olarak uygulanan kredi kartı ile yapılan eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarındaki taksit sayısı 12'ye yükseltildi.

Kuyum, beyaz eşya, mobilya ve eğitim-öğretimde kredi kartı taksit sayısı ile ilgili yönetmelikteki değişiklikler yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikte, kredi kartı taksit sayısının kuyumla ilgili harcamalarda 4 ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise 12 ay olarak uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, yönetmelik bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Öte yandan, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi ise 48 ayı aşamayacak.

Yönetmelikteki hükümlerin BDDK Başkanı'nın yürüttüğü uygulamada şu fıkralar değişti:

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre on iki ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Bu süre, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda on iki ay olarak uygulanır”.