Kredi Kartlarına 1000 TL Limiti Getiriliyor

Kredi Kartlarına 1000 TL Limiti Getiriliyor
Yeni düzenlemeye göre geliri 1000 liranın altında olanların kredi kartı ile harcama yapma limiti sınırlandırılacak.

Hükümetin, kredi kartı borçlarının artmaması adına tüketiciler lehine yaptığı düzenlemelerde yetkiyi alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ilk taslağı hazırladı.

GELİR DURUMUNA BAKILACAK

Buna göre geliri 1000 liranın altında olanların kredi kartı ile harcama yapma limiti 1000 lirayla sınırlandırılacak. 1000 liranın üstünde olanların ise gelirini belgelendirmesi istenecek. Gelirin devamlı olup olmadığı kontrol edilecek. BDDK'nın dün açıkladığı taslağa göre, kredi kartlarında 15 bin liraya kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 15-20 bin lira arasındaki limitlerde yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltilecek.

RİSK AĞIRLIĞI ARTIRILACAK

BDDK sermaye yeterlilik taslağına göre, kredi kartıyla mal ve hizmet alımı için veya nakit kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine uygulanan risk ağırlığı yüzde 75'ten yüzde 100'e çıkarılacak. Kalan vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemelerinde yüzde 150 olan risk ağırlığı yüzde 200'e, 12 ayı aşanlarda yüzde 200'den yüzde 250'ye çıkarılacak. Karşılıklar tebliğine göre genel karşılık oranları ihracat kredilerinde yüzde 1'den yüzde sıfıra, KOBİ kredilerinde yüzde 1'den yüzde 0.5'e indirilecek.

KOBİ KREDİLERİ GERİLEDİ

Kredilerin 2007'den itibaren gelişimi incelendiğinde; KOBİ kredilerinin toplam krediler içerisindeki payının yüzde 28'ler seviyesinden yüzde 25'lere, ihracat kredilerinin payının ise yüzde 10'lardan yüzde 5'lere gerilediği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Geçen yıldan itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 oranında artış gösterirken, bu artışın yüzde 84 gibi önemli bir kısmı taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklanmıştır. Taksitli kredi kartlarının kredi kartları içerisindeki payı, bu yılın haziran ayı itibariyle yüzde 56 düzeyine, takipteki bireysel kredilerin dağılımında ise kredi kartı alacakları yaklaşık yüzde 46 düzeyine ulaşmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda sermaye yeterliliği mevzuatı, karşılık mevzuatı ve kredi kartları mevzuatında bazı değişikliklerin yapılması öngörülmektedir ."

ERDOĞAN: KREDİ KARTI ALMAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hızla artan kredi kartı kullanımıyla ilgili vatandaşları uyarmıştı. Şehit yakınları ve gazilerle iftara katılan Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Şu kredi kartları filan falan diyorsunuz ya, bunları almayın. Bunlardan ödediğiniz paralar, sadece bir bankaya vereceğiniz, isim vermiyorum 600 trilyon, 1 yılda. Geliri, faizin dışında. Bunun yanında Ziraat, Halk, Vakıfbank, 3'ünün toplam geliri, 600 trilyon. Oynanan oyunun ne kadar büyük olduğunun görüyor musun? Kim ödüyor bu parayı, zengin değil, benim fakir kardeşim. Allah selamet versin, bayılıyor bir tane kredi kartı elime alayım. Herkes ayağını yorganına göre uzatmayı bir öğrense, o zaman bunlar bu parayı elde edemeyecekler. Bir tanesine onu söyledim; 'Ya' dedim 'Allah aşkına, faizden elde ettiğin gelir tamam, fakat bu faiz dışı gelirden elde ettiğin parayı, gömüleceğin mezara doldurmaya kalksak, o mezar almaz bunu. Ne yapacaksınız bu parayı ya? Vatandaştan bu komisyonları almayın.' Ama yok, doymazlar. Onların gözünü ancak kara toprak doyuracak" ifadelerini kullanmıştı.