KTÜ’lü Öğrenciler Dünyada Bir İlki Başardı

KTÜ’lü Öğrenciler Dünyada Bir İlki Başardı
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bir grup öğrenci, platform üzerine kurulan oyuncak araba pistinde düşünce gücü ile araba yarışı oyunu geliştirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bir grup öğrenci, platform üzerine kurulan oyuncak araba pistinde düşünce gücü ile araba yarışı oyunu geliştirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir tarafından yürütülen, araştırmacı öğrenciler Oğuzhan Başer, Yağız Sarı ve Cevdet Cıvır tarafından geliştirilen düşünce gücü ile çalışan araba yarışı oyunu projesi dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.

Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir, geliştirilen uygulamanın dünyada ilk olma özelliği taşıdığını belirterek "Bilindiği gibi insan vücudunun merkezi konumunda olan beyin, vücut faaliyetlerini yöneten ve insan merkezi sinir sistemini kontrol eden bir organdır. Beynin bu işlevleri esnasında beyin dokusundaki elektriksel potansiyel değişimlere bağlı olarak elektroansefalografi (EEG) işaretleri oluşur. Yapılan araştırmalar kişinin farklı şeyler düşündüğünde EEG işaretlerinin farklılık gösterdiğini ispatlamıştır. Bu farklılıktan faydalanarak beyin bilgisayar ara yüzü teknolojileri geliştirilmektedir" dedi.

"Felçli hastalar olmak üzere tüm bireyler kolaylıkla kullanabilir"

Beynin sağlıklı olmak kaydı ile uygulamayı tüm felçli hastalar olmak üzere tüm bireylerin kolaylıkla kullanabileceğini ifade eden Aydemir, "Gerçekleştirilen bu proje ile 2 kişi bir platform üzerine kurulmuş oyuncak araba pistinde düşünce gücü ile araba yarışı oynayabilmektedir. Beynin sağlıklı olmak kaydı ile bu uygulamayı tüm felçli hastalar olmak üzere tüm bireyler kolaylıkla kullanabilmektedir. Projenin çalışması özetle şu şekildedir: Kişi kendisinin kontrolüne tanımlanmış aracı ileriye doğru hareket ettirdiğini düşündüğü sırada beynin alın bölgesinden beyin işaretleri kaydedilmekte ve geliştirilen elektronik donanıma kablosuz olarak aktarılmaktadır. Elektronik kart üzerindeki işlemci aldığı beyin işaretlerini yorumlayarak aracın ileriye yönlendirilmesine ait bir örüntü belirlediğinde pist üzerindeki araç ilerlemektedir. Bu işlemci kişinin yarışa motivasyon miktarını da ölçmekte bu sayede araçlar daha hızlı gidebilmektedir. Sonuç olarak çok daha fazla yarışa odaklanan kullanıcı yarışı kazanmaktadır. Bu uygulama dünyada araştırıldığı kadarı ile ilk uygulama olup, farklı uygulamalar için de önü açık bir yeniliktir. TÜBİTAK'tan da destek alan bu projedeki gelecek çalışmalarımız da felçli ya da sağlıklı kişilerin kullanabileceği düşünce ile akıllı ev uygulamasıdır ki, buna yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerimiz başlamıştır. Bu yenilikle beraber kişiler evindeki kapıyı, perdeyi ya da klima benzeri cihazları düşüncesi ile açıp kapatabilecektir" diye konuştu.

Ktü’lü Öğrenciler Dünyada Bir İlki Başardı

Ktü’lü Öğrenciler Dünyada Bir İlki Başardı

Ktü’lü Öğrenciler Dünyada Bir İlki Başardı

Kaynak:IHA