Kurtulmuş: AK Parti kendine yazık eder

Kurtulmuş: AK Parti kendine yazık eder
SP lideri Kurtulmuş 'AK Parti kendine yazık eder' dedi.

BUGÜN TV'de gündeme yönelik önemli açıklamalarda bulunan Saadet Lideri Kurtulmuş, yeni anayasa yapım sürecinin toplumu kamplaştırmaya dönük bir vesile olarak görülmesinin Türkiye'ye büyük kötülük yapacağını ifade ederek, "ANAP referandumda büyük bir oy almıştı ama bu süreç ANAP'ın erimesini başlatmıştı. Eğer AKP referandumu bir seçim kampanyasına dönüştürürse sadece Türkiye'ye değil kendilerine de yazık eder" dedi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'un, Bugün TV'de hazırlayıp sunduğu Perde Arkası programına katılarak gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Anayasa konusunda görüşleri en net olan siyasi partinin Saadet Partisi olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Parlamento dışında olduğumuz için komisyonlarda temsilcimiz yok ama Saadet Partisi'nin Türkiye siyasetine sunduğu teklifler gündeme ciddi bir şekilde etki etmiştir" dedi.

Değişiklik madde madde sunulmalı

'Ergenekon, Balyoz Darbe Planı, HSYK Krizi gibi siyasal sistemde ortaya çıkan tıkanıklıkların temelindeki problemlerin Anayasa olduğunu' ifade eden Kurtulmuş, "Bir ülkenin siyasi topografyasını 4 tane temel metin belirler. Bunlar Meclis iç tüzüğü, Siyasi Partiler Yasası, Anayasa ve Seçim Kanunu'dur. Bir ülkenin ne kadar demokratik veya otokratik olduğunu bu metinlere bakarak anlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, bu dört metine de 1960 askeri darbesinin siyasi havasının sindiğini ifade ederek bunun aşılması gerektiğini söyledi. Anayasa değişikliği teklifinin madde madde halkoylamasına sunulması gerektiği teklifini yineleyen Kurtulmuş, "Okuma yazma bilmeyen bir vatandaş oyuyla bir milletvekili seçip onu meclise gönderiyor da, neden kendi anayasasını kendi yapamasın. Esas olan milleti adam yerine koyarak kendi anayasasını kendi yapmasının yolunun açılmasıdır" dedi.

Kurtulmuş  AK Parti'yi uyardı

Ak Parti'ye, referandumu bir seçim kampanyasına dönüştürmemesi konusunda uyarılarda bulunan Kurtulmuş, "Bu tavsiyeyi de Ak Parti'ye yapalım. Eğer bunu bir seçim kampanyasına dönüştürürse yanlış yapmış olurlar. Sadece millete, memlekete değil kendilerine de kötülük yaparlar.

ANAP'ın referandum sonrası erime sürecine girdiği gibi Ak Parti'de bu referandum sonrası erime sürecine girecektir" şeklinde konuştu. Anayasa değişiklik teklifinin halkoylamasına sunulduğu takdirde geçeceğini düşündüğünü aktaran Kurtulmuş, pakette yer alan "Siyasi partilerin kapatılmaları ile ilgili meclis denetimi maddesini de antidemokratik bulduğunu" belirtti.

Saadet'in baraj sorunu yok

Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Arınç ve CHP lideri Deniz Baykal'ın Saadet Partisi ile ilgili sözlerinin Saadet Partisi'nin barajın çok üstünde bir profilinin olduğunu gösteren somut veriler olduğunu söyledi. Ortaya çıkan darbe planlarının büyük bir hızla aydınlatılmasını isteyen Kurtulmuş, "Halkın teveccüh duyduğu TSK'nın üzerindeki gölgenin de kaldırılması açısından bu önemlidir. Artık kimsenin darbe yapmayı aklından geçiremeyeceği bir siyasi düzenin kurulması şart" diye konuştu.

Başbakan'ın anayasa sürecinde "seçim barajlarını korumak siyasi istikrar için gereklidir" sözünü daha önce de aynı şekilde 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren tarafından söylendiğinin altını çizen Kurtulmuş "Bırakın bunu siz söylemeyin. Ya da gönül arzu ederdi ki hükümet çevreleri, parti içi demokrasiyi kökleştirecek adımlar atabilsinler. Dar bölge seçim sistemini getirerek milletvekillerin ön seçim sistemiyle seçilebileceği bir sistem kursunlar.

Bütün bunları yapmadan günlük engelleri kısmen aşmak için adım atmak yetersiz kalıyor" dedi. Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve CHP lideri Deniz Baykal'ın Saadet Partisi ile ilgili sözlerinin Saadet Partisi'nin barajın çok üstünde bir profilinin olduğunu gösteren somut veriler olduğunu söyledi.

Ortaya çıkan darbe planlarının büyük bir hızla aydınlatılmasını isteyen Saadet Lideri Prof. Dr. Kurtulmuş, "Halkın teveccüh duyduğu TSK'nın üzerindeki gölgenin de kaldırılması açısından bu önemlidir. Artık kimsenin darbe yapmayı aklından geçiremeyeceği bir siyasi düzenin kurulması şart" dedi.