Kurtulmuş:Medeniyet krizi yaşıyoruz

Kurtulmuş:Medeniyet krizi yaşıyoruz
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, krizin topyekun uygarlık, medeniyet krizi olduğunu söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, yaşanmakta olan krizden modern iktisat teorileri içinde kalınarak bir çözüm üretilmesinin mümkün olmadığını, çünkü krizin topyekun uygarlık, medeniyet krizi olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Rize Şubesinin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanmakta olan bir kriz olduğunu, bu krizin ekonomi ile sınırlı kalan bir kriz olmasını temenni ettiğini belirtti.

Yaşanmakta olan krizin daha uzun yıllar devam edecek olan krizler yumağı olduğunu savunan Kurtulmuş, ''Bu krizin daha önceki krizlerden farklı yönü, toplumsal hayatın pek çok yönünü ilgilendiren bir kriz olması ve bütün dünyayı ilgilendirmesidir. Bu krizden modern iktisat teorileri içinde kalınarak bir çözüm üretilmesi mümkün değil. Çünkü bu kriz, topyekun uygarlık, medeniyet krizidir. Dolayısıyla burada yapılacak şey önce krizi çok iyi algılamak ve buna uygun fikri potansiyeli ortaya koymaktır'' dedi.

7582

Kurtulmuş, bugünün dünyasında, her şeye sahip olmak bakımından insanlık tarihin en iyi döneminin yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi: ''Dünyada tıp alanında en fazla yatırım yapılan dönem olmasına rağmen, temel tıbbi ihtiyaçları karşılanamadığı için insanların en fazla öldüğü dönem de bu dönemdir. Aynı şekilde inşaat sektörünün en fazla üretim yaptığı dönem de bu dönemdir. Ama dünyadaki en fazla insanın sokakta kaldığı dönem de yine bu dönemdir. Hiçbir dönemde bu kadar zenginlik üretilmedi. Ama dünyada 3,5 milyar insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Dolayısıyla bu işte bir terslik, yanlışlık var.''

İnsanlığın hiç bir dönemde olmadığı kadar gelir dağılımı adaletsizliği içinde olduğunu ileri süren Kurtulmuş, şöyle devam etti: ''Bu manzaranın sebebi biz değiliz. Bunun sebebi dünyada 200 yıldır söz sahibi olan, dünyayı yöneten beylerdir. Modern değerler üzerine bir dünya kuran batı dünyası, emperyalist güçleridir. Bu nedenle artık herkes bu dünyanın yerine alternatif bir dünyanın konulmasını zaruri görüyor. 'Maneviyatın hayatta hiçbir rolü olmadığını, insanların kendi akıllarına göre hareket etmesi gerektiğini' söylerseniz, güçlü olanın haklı olduğu bir dünya inşa etmeye kalkarsanız, gelip dayanacağınız böyle bir dünyadır. İki asırdır böyle bir pencereden bakıldığı için bugün bu noktadayız.''

Kurtulmuş, eksikliğin insani öz, hak paylaşma ve dayanışma olduğuna dikkati çekerek, ''Kapitalist, liberal zihniyete sahip olanların insanların karşılaştığı bu krize karşı bir kelime lafları kalmamıştır. Çünkü zaten onların uyguladığı şeyden dolayı bu noktadayız. İnsanlarda olmayan şeyi ortaya koyacak olan da, o olmayan şeye sahip olan medeniyet havzalarıdır. Müslüman dünyasının amiral gemisi olan Türkiye ve Türk insanlarına burada büyük sorumluluklar düşmektedir'' diye konuştu. 
     
ASKON GENEL BAŞKANI KOCA
    
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, yaklaşık 9 aydır ekonomi konuşulurken, sadece ekonomik krizi konuşmak zorunda kaldıklarını belirterek, ''Son 27 çeyrek dönemde üst üste büyüyen Türkiye yerine yüzde 13,8 küçülen, üst üste iki çeyrek küçülme yaşayarak resesyona girmiş bir ülkeyi konuşuyoruz'' dedi.

Dünya genelinde hükümetlerin bir takım tedbirler alarak krizin üstesinden gelmeye çalıştıklarını anlatan Koca, ''Finans krizi yaşamayan ülkemiz banka desteklemedi, kimseye nakit desteği sağlamadı. Ancak destek paketini açıklamada son derece geç kalındı. Eğer nisan ayında çıkan paket ocak ayında çıkmış olsaydı, muhtemelen kayıplarımız çok daha az olacaktı. IMF ile paldır küldür bir anlaşma yapılmamış olmasını son derece doğru buluyoruz. Ama IMF ile anlaşma, artık bir ihtiyaçtan öte itibar sorunu haline geldi. İlla anlaşma yapacaksak, kredisiz bir anlaşma yapabiliriz'' diye konuştu.

Koca, Türkiye'nin krize dolaylı yakalanan ülkelerden olmasına rağmen direkt yakalananlardan daha fazla tahribata uğradığını savunarak, ''İhracat pazarlarımızın Avrupa yoğunluklu olması, imalat sanayimizi ciddi anlamda sarstı. Finanstaki yabancılaşma ve dışarıya aşırı bağımlılık, abartılı tedirginliğin gerekçesi oldu. Umarım artık uç veren krizden çıkış sinyalleri, gerçek çıkışın işareti olur'' dedi.

Konuşmaların ardından Mustafa Koca, Kurtulmuş'a Çaykur Rizespor atkısı ile plaket hediye etti. Kurtulmuş ise Koca'ya ebru tablosu verdi.

7556

Saadet Partisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un Rize çıkarmasından fotoroman

7558

7559

7560

7561

7562

7563

7564

7565

7566