Lise Öğrencilerine Sigaranın Zararları Anlatıldı

Lise Öğrencilerine Sigaranın Zararları Anlatıldı
Rize Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik tarafından Tevfik İleri Anadolu Lisesi öğrencilerine sigaranın neden olduğu zararlar anlatıldı.

Rize Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik, Tevfik İleri Anadolu Lisesi konferans salonunda lise öğrencilerine yönelik  “Sigara kullanımının zararları konusunda bilgilendirerek sigara kullanımını önleme ve bırakma konusunda tutum kazandırmak” amacıyla konferans verdi. Konferansta Çelik, sigara bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve ülkemizde nüfusun yarısının sigara kullandığını belirtti

Her yıl 100.000 kişinin sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini kaydeden Dr. Çelik, sigaranın dünyada yılda 4 milyon, günde 11.000 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu kaydetti. Sigaranın yaklaşık 4000 kimyasal madde içerdiğini ve 55 tanesinin kanser yaptığını ifade eden Çelik, üst ve alt solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları,  endokrin sistem hastalıkları, göz hastalıkları, beyin hastalıkları, cilt hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları, kadın sağlığı ve gebelik üzerine etkileri gibi insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti.    

rizede-liseli-ogrencilere-sigara-kullaniminin-zararlari-konusunda-seminer-(3).jpg

Sigarayı bırakmak için; devlet ve üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve AMATEM’lerin sigara bırakma birimlerinin bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlar olduğunu söyleyen Çelik, “Sigarayı bıraktığınızda; sigaranızın dumanıyla, arkadaşlarınızın, ailenizin ve özellikle çocuklarınızın grip, soğuk algınlığı ve astıma yakalanmasına, kalp ve akciğer  hastalıklarına  yakalanma  riskinin  artmasına  neden olmayacaksınız. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan  dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha  iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12  hafta içinde kan dolaşımı  iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer. Sigara  fiziksel,  ruhsal  ve  sosyal  zararları  ile  bireye,  hastalıklar  nedeniyle topluma,  ekonomiye  ve  ülke  kalkınmasına  olumsuz  etkileri  olan  önemli  bir halk sağlığı sorunudur.  Hepimiz   üzerimize   düşen görevi yapmamız gerekir”  diye konuştu.

rizede-liseli-ogrencilere-sigara-kullaniminin-zararlari-konusunda-seminer-(2).jpgrizede-liseli-ogrencilere-sigara-kullaniminin-zararlari-konusunda-seminer-(1).jpgrizede-liseli-ogrencilere-sigara-kullaniminin-zararlari-konusunda-seminer-(4).jpg