Lojistik Merkezi Rize’den Giresun’a mı Kayıyor?

Lojistik Merkezi Rize’den Giresun’a mı Kayıyor?
Rize'de yapılması planlanan Lojistik Merkez, Giresun'a mı kaydırılıyor?

Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Hayati Yazıcı'nın büyük çabaları sonrası Rize'nin İyidere ilçesinde yapılması planlanan Lojistik Merkez, Yazıcı'nın yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Giresunlu hemşerimiz Nurettin Canikli'nin Gümrük ve Ticaret Bakanı olması dolayısıyla Giresunluların iştahını kabarttı. Giresunlular Lojistik Merkezin Giresun'a yapılması için Bakan Canikli'ye 40 kişilik ekiple çıkartma yaptı!

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası 40 kişilik ekiple Giresunlu Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den Lojistik Merkezin Giresun’a alınması isteğinde bulundu. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ziyarette “Samsun ve Trabzon’da halen yatırım çalışmaları devam eden Lojistik Köy/Merkez Projelerine ilaveten Bakanlığınızın da yetkili olduğu bu mega yatırımı ilimize istiyoruz.” İfadesinde bulunurken Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Lojistik Köy/Merkez Projesi için Bakanlık yetkilerine talimat verdim araştırılıyor. Önemli bir yatırım… Yatırımlar için çok hızlı hareket etmeliyiz.” dedi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Fatoğlu, Meclis Başkanı Nuretin Zere ile yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin katıldığı 40 kişilik heyet Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’yi makamında ziyaret etti.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ziyarette, "Giresun’un ulaşım altyapısı avantajları ile bölge ve uluslar arası ticarette söz sahibi olabilmesi için Lojistik Köy/Merkez projesine ihtiyacı vardır” dedi.

giresun-heyeti-nurettin-canikliyi-ziyaret-etti.jpg

BAKAN CANİKLİ:YATIRIMLAR İÇİN ÇOK HIZLI HAREKET EDECEĞİZ

Bakan Canikli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası heyetlerini dinleyen Bakan Canikli; ilin ekonomik, sosyal ve ulaşım altyapıları ile ilgili sorunları ve yeni projeleri hakkında bilgiler aldı.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu; ”Giresun Orta Doğu ve Orta Asya’nın Avrupa’ya açılan önemli ve ulaşım ağında en sağlıklı limanlarından biridir.Bu bakımdan Samsun ve Trabzon’da halen yatırım çalışmaları devam eden Lojistik Köy/Merkez Projelerine ilaveten Bakanlığınızın da yetkili olduğu bu mega yatırımı ilimize istiyoruz. Demiryolu yatırım projesinin yakında hayata geçecek olması, havaalanı,karayolu ve denizyolu bağlantıları bu konuda bölgemizi ön plana çıkartmaktadır.Lojistik Köy Projesi için Espiye-Tirebolu arası çok uygun olabilir.”dedi.

Diğer yandan Giresun OSB’nin müteşebbis heyetine devredilme çalışmasının başlatıldığını iç yol bağlantılarının iyileştirilmesi için 500 bin TL ödeneğe ihtiyaç olduğunu kaydeden GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu; ”Demiryolu Giresun için olmazsa olmazdır.Bölgenin komplike kalkına bilmesinde Erzincan-Gümüşhane-Giresun-Ordu-Samsun bağlantıları ile Tirebolu istikametinden Trabzon istikameti planlanmalıdır. Ayrıca Giresun’da 20 bin civarında esnaf KOSGEB kaynaklarından personel yetersizliği dolayısıyla faydalanamamaktadır. Bu noktada KOSGEB’in acilen uzman personel takviyesine ihtiyacı vardır.Diğer yandan Giresun’un Tekstil Kent Projesi ile istihdamda ciddi sorunların üstesinden geleceğine,göçü tersine çevireceğine inanıyoruz.Giresun’da 30 firma şuan faaliyette 5 bin kişilik istihdam sağlamaktadır. Tekstil Kent ile bu sayıyı 10 bine ulaştırmamız mümkün.”diye konuştu.

BAKAN CANİKLİ:LOJİSTİK KÖY PROJESİNİ İNCELİYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli; ”Giresunlu hemşerilerime desteklerinden dolayı öncelikle teşekkür ederim.Yatırımlar için çok çok hızlı hareket ederek zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz.Giresun için önemli olan Güney Çevre Yolu için bir buçuk yıldır hummalı bir çalışma yürütülmektedir ve önemli aşama kaydedilmiştir.Giresun OSB’si için çok para harcadık, bu bölge için yapılan çabalara bazen üzülüyorum ama gerekli olan 500 bin TL ise hallederiz.Demiryolu için Gümüşhane Tirebolu-Giresun bağlantısı projesi belirli aşamaya geldi, ancak yatırımı biraz zaman alır kamulaştırmalarda çıkabilecek itilaflar planlarımızı uzatabilir.Giresun’un önemli iç yol bağlantıları Kurtbeli Yolu,Dereli-Şebinkarahisar yolu,Aydındere yolu,Batlama yolunda ummalı bir çalışma yürütülmektedir,çalışmalarda sorun yok.Bu bölge yatırımları bittiğinde çok güzel olacağına inanıyorum.Giresun için düşünülen Lojistik Köy/Merkez Projesi için Bakanlık yetkilerine talimat verdim araştırılıyor.Önemli bir yatırım.İhtisas Gümrüğü için de çalışmamız var.Bakanlık uzmanlarımızın yapacağı çalışmanın ardından değerlendirme yapabiliriz.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nuretin Canikli;”Tekstil Kent Projesinin genel hatlarıyla yeniden incelenmesi şarttır. Bugün Giresun’da iki büyük firmada 1500 kişi çalışıyor ancak işçi sorunu yaşamaktadırlar. Tekstilde İŞKUR üzerinden 6000 kişi kalifiye personel yapıldı ancak eleman bulunamama sorunu yaşanıyor.Bu açıdan hedeflerimizi farklı sektörlere yönlendirelim.Bir sektöre yönelir isek yarın risk alırız.1. OSB yapıldı,2.OSB yolda Giresun için gerekli olursa Espiye’ye 3. OSB’yi de kurarız.”

FATOĞLU;BULANCAK OSB STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Fatoğlu;”Bulancak Organize Sanayi Bölgesi bölgenin gelişimi için stratejik bir yatırım olmuştur. Kamulaştırma sürecinin ardından altyapı çalışmaları hızlandırılmalıdır.Bizim için öncelik katma değeri yüksek ürün üreten kurumsal kimlik kazanmış ve işçisine kazandıran mega yatırımlardır.Bulancak OSB için bazı tekstil firmalarının da talepleri bulunmaktadır.Bu firmalar için ayrı bölgeler oluşturulmasını da talep ediyoruz.Bulancak OSB’de makine ve silah sanayi üzerine imalat yapacak bazı fabrikaların yan imalat sanayine de ihtiyaçları olacak,bu bakımdan ek yatırımlarından desteklenmesi ve önünün açılmasını istiyoruz.”dedi.

Yayla turizminde ulaşım ve altyapı yatırımlarında yetersizliğe de dikkat çeken Bulancak TSO Başkanı Fatoğlu;”Yaylalarımızın turizm ile canlanabilmesi için altyapı çalışmalarına daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.Ayrıca yatırımcının önü açılmalı,bürokratik engeller ortadan kaldırılmalıdır.”diye konuştu.

CANİKLİ;”BULANCAK OSB BÜYÜK YATIRIMCILARA AÇIK OLACAK

Bulancak OSB için her türlü çalışmanın düşünüldüğünü ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanımızın Sayın Nurettin Canikli;”Bulancak Organize Sanayi Bölgesinde katma değeri yüksek ve ciddi firmaların yatırımları tercihte öncelikli olacaktır.Denize ve karayoluna sıfır, havalimanına 10 dakika bir OSB’yi başka bir bölgede bulmanız mümkün değildir.Bu açıdan yatırımcı tercih ederken önceliklerimiz olacaktır.”dedi.