Mahkeme, Rahşan Ecevit'i dinleyecek!

Mahkeme, Rahşan Ecevit'i dinleyecek!
İkinci Ergenekon Davası'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Bülent Ecevit'in ölümüyle ilgili iddiaların, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ve...

İkinci Ergenekon Davası'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Bülent Ecevit'in ölümüyle ilgili iddiaların, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ve eski DSP milletvekili Emrehan Halıcı'ya sorulmasını talep etti.

İkinci ''Ergenekon'' davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili iddianamedeki anlatımlar çerçevesinde adları geçen DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit ile Ankara bağımsız milletvekilleri Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada konuşan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, 19 Marttaki duruşmada mahkemenin talepler sonrası ara verdiği sırada, incelediği dosyalarda, daha sonra soruşturma kapsamında tutuklanan avukat Yusuf Erikel'in şüpheli olarak yer aldığını gördüğünü söyledi.

Salondaki müvekkilleriyle sohbet eden Erikel'e bunu söylediklerinde, şikayette bulunacağını dile getirdiğini ifade eden Sezer, ancak bu konuşmalar yaşandığı sırada masalarında bulunan mikrofonların kırmızı ışıklarının yandığını gördüklerini kaydetti.

Sezer, daha sonra Erikel'in gözaltına alındığını öğrendiklerini dile getirdi.

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de ''Bu kırmızı ışık nedir, açıklar mısınız, dinleme mi demek istiyorsunuz?'' diye sordu.

Sezer de, bunun teknik arızadan mı yoksa dinlemeden mi kaynaklandığını bilemeyeceğini ifade etti.

Şengün, ''Bir tespit var mı? Buradaki dinlemeden mi kaynaklandığını düşünüyorsunuz?'' sorusuna avukat Sezer'in ''İhtimal var'' diye karşılık vermesi üzerine, mahkeme ara verdiği sırada bağlantının kesildiğini ve kaydın durduğunu kaydetti.

Sezer ise kaydın durmasının dinleme olamayacağı anlamına gelip gelmediğini bilmediğini, bunun teknik bir konu olduğunu anlattı.

-UZUN SÜRELİ SORGUYA ELVERİŞLİ DEĞİL-

Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar da İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığınca dün bir rapor düzenlendiğini söyledi.

Raporda, çeşitli hastaneler tarafından bugüne kadar Ersöz ile ilgili düzenlenen 28 belgeye göre inceleme yapıldığını kaydeden Dizdar, 3 uzman tarafından verilen raporu okudu.

Buna göre, hastada hipertansiyon, koroner kalp rahatsızlığı ve diyabet olduğu, 4 saatte bir kataterizasyon tedavisine ihtiyaç duyduğu, bunun da temiz bir ortamda yapılması gerektiği belirtildi.

Uzun süre ayakta duramayacağı, açık yara nedeniyle de uzun süre oturamayacağı ifade edilen Ersöz'ün bu nedenle uzun süreli sorguya elverişli olmadığı vurgulanan raporda, doku apsesi bulunan Ersöz'ün hastane koşullarında tedavisinin gerektiği dile getirildi.

Levent Ersöz'ün depresyon tedavisine ihtiyaç duyduğu, intihar riski nedeniyle bunun yatarak olması gerektiği aktarılan raporda, Ersöz'ün klinik tanılar nedeniyle yaşamsal tehlikesinin söz konusu olduğu ve mevcut durumu göz önüne alındığında cezaevinde kalmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

-SAVCININ TALEPLERİ-

Avukatların taleplerinin ardından görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, tutuklu sanık Mustafa Dönmez'in talebi üzerine, kendisinden ele geçtiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast planı olduğu iddia edilen iki adet A4 kağıdının ve Ankara Zir Vadisi aramalarına dayanak teşkil eden el yazısı kroki sayfasının Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderilmesini istedi.

Pekgüzel, burada gerekli grafolojik incelemelerin yapılarak, bu plandaki yazıların sanığın eli ürünü olup olmadığı, suikast planı ile Zir Vadisi krokisi arasında grafolojik benzerlik bulunup bulunmadığının belirlenmesini, parmak ve avuç izi bulunup bulunmadığı konusunda rapor düzenlenmesini, gönderilen kağıtlar üzerinde parmak izi bulunduğunun bildirilmesi halinde sanığınkiyle mukayesesinin yaptırılmasını talep etti.

Savcı Pekgüzel, sanık Fahri Süslü'nün talebi doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, dosyanın mağdur ve müştekileri Ali Balkız, Kazım Genç, Minas Durmazgüler ve Mesrob Mutafyan'a yönelik olduğu iddia edilen suikast planlarından ilk olarak ne zaman haber alındığının, haber alındıktan sonra da ne gibi tedbirler alındığının mahkemeye bildirilmesini istedi.

Tutuklu sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili iddianamedeki anlatımlar çerçevesinde adları geçen DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit ile Ankara Bağımsız Milletvekilleri Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan'ın, sanık savunmalarının alınmasından sonra tanık olarak dinlenmek üzere mahkemeye çağrılmalarını talep eden Pekgüzel, tutuklu sanıklar Cihan Arık ve Muzaffer Öztürk'ün de tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.