Masonları yakan belge!

Masonları yakan belge!
Süleyman Demirel'e verilen "Mason değildir belgesi"

Türkiye'nin eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'e siyasete atılmadan önce verilen ‘Mason değildir' belgesiyle bölünen masonların kavgası büyüyerek devam ediyor.

Belge yüzünden Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği'nden ayrılan grubun kurduğu Özgür Masonlar Büyük Locası'nın resmi internet sitesinde ‘bir siyasetçiye (Demirel) verilen sahte belge' ifadeleri kullanılırken, belgeyi verenlerin “erdemsiz” davrandığı yönünde imalarda bulunuluyor.

"DEMİREL'E VERİLEN BELGE YANLIŞTI"

Özgür Masonların eski Büyük Üstatlarından Murat Özgen Ayfer, Demirel'e verilen belgenin yanlış olduğunu ve bölünme sürecinde bardağı taşıran son damla görevi gördüğünü ifade etmişti. Belgeyi veren Hür Masonlardan Necdet Egeran'ı ise oğlu Erol Egeran savunmuş, Özgür Masonlar Locası'ndan Murat Özgen Ayfer'in, ‘Demirel masondu. Belge sahteydi' iddialarına, ‘belge gerçekti' cevabını vermişti.

MASON OLDUĞUNA DAİR BELGELER VAR

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1960'ların başında Adalet Partisi (AP) ile siyasete girmeden önce mason olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

Demirel ise o dönemde siyaseten etkilenmemesi için mason olmadığına dair belgeyi locadan alarak rahat bir nefes almıştı. Demirel bu belgenin de gücüyle uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere siyasetin hep en baş aktörlerinden birisi oldu. Ancak aldığı belge ile bölünmüş bir mason yapısı bıraktı arkasında. Bazı Masonlar, belgeyi veren Enver Necdet Egeran'ın (daha sonra büyük üstat oldu) böyle bir belge tanzim ederek mason locasının kurallarını çiğnediğini söylediler.

Karşılıklı suçlamalar sonucunda Masonlar Yüksek Şurası ile Büyük Loca ilişkileri koptu. İstanbul'dan 5, İzmir'den 2 locanın katılmasının ardından 1966'da Türkiye Büyük Mason Mahfili (Özgür Masonlar Büyük Locası) kuruldu. Demirel'e verilen belge o yıllardan bu yana hep kamuoyunun gündeminde oldu. Daha sonra Demirel'in mason olduğu yönünde belgeler ortaya çıktı.

"MASONLAR POLİTAKAYA BULAŞMAMALIDIR"

Küllenmiş olan iki mason locası arasında yaşanan kavga ise son dönemde yeniden alevlendi. İki mason locası arasında tartışmaları tekrar başlatacak bir resmi tepki geldi. Özgür Masonlar Büyük Locası, internet sitesinde ‘Kurumsal Oluşum' başlığıyla bir süre önce bir yazı yayınladı.

Yazıda Süleyman Demirel'e belgeyi verenlerin erdemsiz davrandığı yönünde imalarda bulunuldu ve masonluğun politikaya bulaştırılmaması gerektiği savunuldu.

Yazıda, bölünmenin yaşandığı dönemle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Çeşitli görüş farklılıklarının görüldüğü bu ortamda, bir politikacıya gerçek dışı bir belge verilmiş olması, erdemleri önde tutan bazı kardeşlerce büyük tepkiyle karşılandı. Hele bu belgeyi imzalamış olan mason yöneticisi, bir oldubitti ile büyük üstatlığa gelince, bazı kardeşler ‘masonluk bir düzen ve erdem topluluğudur ve politikaya bulaşmamalıdır' diyerek yollarını ayırdılar.”