Meclis Başkanı ilk 2 turda seçilemedi

Meclis Başkanı ilk 2 turda seçilemedi
Meclis'de seçim heyecanı... TBMM Genel Kurulu, Meclis başkanını seçmek üzere saat toplandı. Beş adayın yarıştığı seçimlerde tek favori Mehmet Ali Şahin. Ama...

İŞTE AYRINTILAR... 

TBMM Genel Kurulunda, Meclis başkanı seçiminin ilk turunun gizli oylamasına başlandı.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Genel Kurulun 11. birleşimini açtı. Akşener, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a 23. Dönemin başından bugüne kadar yaptığı başarılı hizmetlerinden ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Köksal Toptan ile birlikte görev yapmaktan dolayı mutluluğunu ifade eden Akşener, Toptan'a bundan sonraki yaşamında başarı dileklerinde bulundu.

Akşener, Meclis Başkanı adaylığı için başvuru dilekçelerini geliş sırasına göre okuttu. Mehmet Ali Şahin'in adaylık dilekçesinin okunması sırasında AK Parti'li milletvekilleri alkışladı. Şahin'in şahsi dilekçesinin yanı sıra aralarında Devlet Bakanı ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın da bulunduğu AK Parti'li milletvekilleri tarafından Şahin'in aday gösterilmesine ilişkin üç ayrı dilekçe de okundu.

Akşener'in oylama ile ilgili hatırlatmalarının ardından, ad çekme yöntemiyle 5 kişilik tasnif heyeti oluşturuldu.

Daha sonra 1. turun gizli oylamasına Adana ili milletvekillerinden başladı.

TBMM Başkanı seçimine AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç aday olarak katılıyor.

Gizli oyla yapılacak başkanlık seçiminin ilk iki turunda üye tam sayısının en üz üçte ikisinin, yani 367 milletvekilinin oyunu almak gerekiyor. İlk iki turda sonuç alınamazsa üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy şartı aranacak. Adaylardan hiçbirinin bu sayıya ulaşamaması halinde, 3. turda en çok oyu alan iki aday 4. turda yarışacak ve en çok oyu alan Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
 
 
1. TURDA AK PARTİ'NİN ADAYI MEHMET ALİ ŞAHİN 315 OY ALDI...

TBMM Başkanlık seçiminde yeterli olan 367 oy bulunamadı. Adaylar arasında en fazla oyu 315 oy ile AKP'nin adayı Mehmet Ali Şahin aldı. İşte adayların aldığı oylar:

AKP’nin adayı AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin - 315

 CHP’nin adayı İstanbul Milletvekili İlhan Kesici - 96

 MHP’nin adayı MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata - 70

 DTP’nin adayı DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan - 25

 Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç -  11

 Boş oy - 12

 Geçersiz oy - 6

 Toplam oy sayısı 535

İKİNCİ TUR OYLAMAYA GEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Meclis başkanı seçiminin ilk turunda adaylardan hiçbiri 367 oya ulaşmayınca, ikinci tur oylamaya geçildi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, ilk tur seçimin sonuçlanmasından sonra verdiği 10 dakikalık aranın ardından birleşimi yeniden açtı. Akşener, ilk tur oylamada seçilebilmek için üçte iki çoğunluk (367) sağlanamadığı için 2. tur oylama yapılacağını duyurdu.

İkinci turun gizli oylamasına Adana ili milletvekillerinden başlandı.

Meclis başkanı seçilebilmek için bu turda da üye tam sayısının en üz üçte ikisinin oyunu almak gerekiyor.

Meclis Başkanlığı seçimi ikinci tur oylamasında Mehmet Ali Şahin 322, İlhan Kesici 96, Münir Kutluata 71, Hasip Kaplan 20, Kamer Genç 8 oy aldı.