Mehmet Ağar İçin Yakalama Emri Çıktı

Mehmet Ağar İçin Yakalama Emri Çıktı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar için yakalama emri çıkardı.

Türkiye genelinde polis ve jandarmanın arama kayıtlarına düşen karar sonrası Ağar, görüldüğü yerde gözaltına alınacak. Daha sonra cezaevine konacak. Karara itiraz ise Ağar'ın cezaevine girmesinin ardından yapılabilecek.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz incelemesinde yerel mahkemenin, Ağar hakkında verdiği kararı oy birliğiyle onamıştı. Karara göre Ağar, 2 yıl cezaevinde yatacak. Daha sonra şartlı tahliye olacak olan Ağar, 5 yıl da kamu hizmetinden yasaklı hale gelecek.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle onadı.

Kararda, yapılan yargılama sonunda toplanan delillere göre, Ağar'a yüklenen "suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı teşekkülü yönetmek" suçunun sübut olduğu, bu nedenle oy birliğiyle hükmün onanmasına karar verildiği bildirildi.

"SEVENLERİMİ MAHCUP EDECEK HİÇBİR DAVRANIŞIN İÇİNDE OLMADIK"

Susurluk Davası'nda 'çete yöneticisi' olmaktan aldığı 5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Bodrum'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda gazetecilere açıklamada bulunmuştu. Ağar, şöyle konuşmuştu.

"Mesajlardan şimdi öğrendim. Bakacağız. Söyleyeceğim şudur: Sevenlerimi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Burada hizmet kusuru atfedebilir fakat suç, atfedilemez. Bütün bunlar devletten gelmesine rağmen her türlü karara karşı her vatandaş ne yapmışsa, ne icap ediyorsa biz de onu yapacağız. Bu kadar"

HAKKINDA SÜREKLİ GÖREVSİZLİK KARARLARI ÇIKIYORDU

İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı 1997 yılında Ağar hakkında Sedat Edip Bucak ile birlikte 'Cürüm işlemek için çete kurmak, hakkında yakalama ve tevkif müzakeresi bulunan kişileri yetkili mercilere haber vermemek ve görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla 6 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezasıyla dava açtı.

11 Aralık 1997'de dokunulmazlığı kaldırılan Mehmet Ağar, Anayasa Mahkemesi'nin itirazını reddetmesinden sonra 10 Ocak 1998'de DGM'de üç saat süreyle sanık sıfatıyla ifade verdi.

Ağar, ifadesinde kayıp silahlar konusunun devlet sırrı olduğunu ileri sürdü ve olayların meydana geldiği tarihte bakanlık görevini sürdürdüğü ve bu nedenle de ancak Yüce Divan tarafından yargılanabileceğini söyledi. DGM önce 'görevsizlik' ve 9 Temmuz tarihinde Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararı bozma kararından sonra da 'yargılanmanın durdurulması' kararlarını aldı.

Ağar, 15 Haziran 2000 tarihinde ise "Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" iddiasıyla hakkında oluşturulan Meclis Soruşturma Komisyonu tarafından 8'e karşı 6 oyla Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığına karar verilerek aklandı.

DGM ve Meclis Susurluk Kazası Araştırma Komisyonu'nda verdiği ifadelerinde sürekli olarak devlet sırrı olduğu için açıklama yapamayacağını söyledi.

Mehmet Ağar, Kasım 2008'de tekrar yargılanmaya başlandı. İlk duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Ağar hakkında görevsizlik kararı verildi.

Hakkındaki suçlamalarsa şöyle:

1993-1996 arasında

Cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek;

Gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı'nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek;

Yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma izin belgesi vermek ve hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.

15 Eylül 2011 günü; Ankara Özel Yetkili 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, parti liderliği, Valilik ve Emniyet Genel Müdürlüğü yapan Mehmet Ağar'ın "suç örgütü yöneticisi" olduğuna karar verdi ve Susurluk davasından 5 yıl hapse mahkum etti.