Mehmet Nuri Gezmiş Kızılay'da Güven Tazeledi

Mehmet Nuri Gezmiş Kızılay'da Güven Tazeledi
Türk Kızılayı Rize Şubesi Olağan Genel Kurulunda Başkanlığa yeniden Mehmet Nuri Gezmiş seçildi.

Türk Kızılayı Rize Şubesi Olağan Genel Kurulu Rize Kültür Park'ta yapıldı. Rize Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın da katıldığı genel kurulda, mevcut başkan Mehmet Nuri Gezmiş'in başkanlığındaki tek liste ile seçime gidildi. Gezmiş, yeniden başkan seçildi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karahan, Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının 2 milyon 200 bin ünite civarında olduğunu, sağlıklı ve takip edilebilir donörler vasıtasıyla bu rakama ulaşmak istediklerini söyledi.

Karahan, Rize Kültür Park'ta gerçekleştirilen Türk Kızılayı Rize Şubesi Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kızılay'ın kurulduğu günden bugüne kadar sıkıntıya düştüğü her dönemde bütün partilerin ayrım gözetmeksizin bir araya gelerek, gerekli katkıyı sağladıklarını belirtti.

Kızılay'ın 2002 yılından itibaren ciddi atılım gerçekleştirdiğini ifade eden Karahan, "Son olarak Van'da ciddi bir imtihan verdik. Van afetinin sonucuna baktığımızda, dünyada ilk defa böyle büyük bir operasyon yapıldığını görüyoruz. Yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı bölgede gerçekleştirilen operasyondan Türkiye yüzünün akıyla çıktı" dedi.

Karahan, Kızılay'ın sadece yurt içinde değil, yurt dışında da çok ciddi başarı gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yaptığı hizmetlerle Kızılay dünyada yardım kuruluşları arasında ilk 5'e girmiş durumda. Gidilemeyen birçok bölgeye Kızılay gitti. Dünyanın 24 ülkesinde ekiplerimiz, Türk insanının 'hayır için harca' diyerek yaptıkları bağışlarla hizmet etmeyi sürdürüyor. Somali'de, Libya'da çok önemli operasyonlar düzenledik. Filistin'de ilk kez mülk edindik ve burada Filistinli kardeşlerimizin su ihtiyacını, İslam Kalkınma Bankası ile ortaklaşa karşılıyoruz. İsrail'in yok ettiği altyapıyı tamir ediyoruz. Tarlaları yeniden tarıma kazandırma çalışmalarımız var. Filistinli kardeşlerimizin bir kısmı bu işlere devam ediyor."

-"Kanın türevlerini yapabileceğimiz bir fabrika kurmayı planlıyoruz"-

Türkiye ve Ortadoğu insanında bulunan kanın, "dünyanın en mazbut kanı" olduğunu dile getiren Karahan, şunları kaydetti:

"Batıda böylesine mazbut bir kan asla yoktur. Çeşitli genetik ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hiçbir ülke, diğer ülkeden kan almaz ve vermez. Didim'de İngiliz'den kan alınmadığını okuduk. Yabancıdan asla kan almayız. Bütün dünyada böyledir. Kan hassas bir konu olması nedeniyle Kızılay'ın yaptığı çalışmalarla büyük bir aşama katettik. 2012 yılında 1 milyon 600 bin ünite kanı geçtik. Bu yıl inşallah 1 milyon 800 bin ünite kanı geçeceğiz. Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacı 2 milyon 200 bin ünite civarında. Sağlıklı ve takip edilebilir donörler vasıtasıyla bu rakama ulaşmak istiyoruz."

Karahan, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin kan ve kan türevleri ile alakalı yabancılara yılda 500-600 milyon dolar ödenmesi olduğunu ifade ederek, "Bunun için kanın türevlerini yapabileceğimiz bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Başbakanımız bu konuda hassasiyet gösteriyor. Bu dönemde bunu da kuracağız. Kızılay milletin yüz akı olmuştur, yeni çalışmalarla olmaya devam edecektir" diye konuştu.