Meme Kanserine Dikkat Çekmek İçin Dilek Feneri Uçurdular

Meme Kanserine Dikkat Çekmek İçin Dilek Feneri Uçurdular
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim üyeleri ve bir grup öğrenci, meme kanserine dikkat çekmek için dilek feneri uçurdu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Meme Kanseri Farkındalık Günleri” konulu panel düzenlendi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gündüz düzenlenen panelin ardından akşam Rize Sahil Parkı’nda dilek feneri uçuruldu.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-8.jpg

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Görevlisi Sema Koçan’ın kısa bir açılış konuşması ile başlayan panelde, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör. Cemile Aktuğ, “Meme Kanseri Epidemiyolojisi- Meme Kanserinde Risk Faktörleri ve Korunma”,  KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Öğr. Gör. Havva Karadeniz Mumcu “Meme Kanserinde Erken Tanı Yöntemleri ve Meme Kanserinde Belirti- Bulgular”, KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayla Gürsoy “Meme Kanserinde Cerrahi Tedavi Öncesi ve Sonrası Bakım”, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sema Koçan ise “Mastektomi Sonrası Beden İmajı” konularında sunum yaptı.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-1.jpg

Katılımcılardan yöneltilen soruların yanıtlanması ile sona eren programda panelistlere katkıları dolayısıyla Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Tümkaya tarafından şilt ve hediye takdim edildi.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-2.jpg

1-31 Ekim 2014 tarihleri arasını kapsayan “Meme Kanseri Farkındalık Günleri” çerçevesinde Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrenciler, konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla akşam saatlerinde ise Rize Sahil Parkı’nda dilek feneri uçurdu.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-3.jpg

Burada, pembe dilek fenerlerini yakarak gökyüzüne bırakıldıktan sonra açıklamada bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sema Koçan, meme kanserine karşı vatandaşları bilgilendirmeyi ve kadının bu hastalıktan utanmadan mücadele etmesinin önünü açmayı amaçladıklarını söyledi.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-4.jpg

Meme kanserinin dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türlerinden olduğunu belirten Koçan, "Memenin kadın ve özellikle anne için çok anlamı var. Fizyolojik ve psikolojik olarak çok önemli. Çocuğun beslenmesinden tutun da kadının çekiciliğine kadar birçok anlamı var. Biz de meme kanserine dikkat çekmek için pembe dilek feneri uçurduk, kadınlarımız meme kanseri olmasın' umudu ile fenerlerimizi uçurduk" dedi.Kadınların meme ve benzeri şeyleri konuşmaya çekindiklerini vurgulayan Koçan, "Bu çekinilecek bir konu değil. Kadınlar kendi bulgularını takip etmeli. Meme kadın için çok anlamı olan bir organ. Meme kaybından sonra beden imajı kaybı olduğu için bir şekilde kadın bol giyinerek veya kolu ile kapatmaya çalışıyor. Bu utanılacak bir konu değil. Sağlık açısından önemli" dedi.

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-5.jpg

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-6.jpg

rizede-meme-kanseri-farkindalik-gunleri-7.jpg

rizede-meme-kanserine-dikkat-cekmek-icin-fener-ucurdular-1.jpg

rizede-meme-kanserine-dikkat-cekmek-icin-fener-ucurdular-2.jpg