Meslektaşları, Tutuklanan Gazeteciler İçin Savcılığa Dilekçe Verdi

Meslektaşları, Tutuklanan Gazeteciler İçin Savcılığa Dilekçe Verdi
Diyarbakır'da tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News'in muhabirleri için bir araya gelen gazeteciler, meslektaşlarının serbest...

Diyarbakır'da tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News'in muhabirleri için bir araya gelen gazeteciler, meslektaşlarının serbest bırakılması için savcılığa dilekçe verdi.

Diyarbakır'da gözaltına alındıktan dört gün sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilen Vice News muhabirleri için adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, tutuklu gazetecilerin avukatı ve meslektaşları katıldı. Burada konuşan avukat Ahmet Ay, Vice News'te görev yapan iki gazeteci ve tercümanları ile birlikte aynı zamanda şoförlerinin 27 Ağustos 2015'te kaldıkları otelin önünde, gece yarısı Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındığını anımsatarak, "Şoför serbest bırakılırken, iki muhabir ve tercüman hakkında tutuklama kararı alındı. Bunlara ilişkin itirazda bulunacağız. Tutuklanmanın son çare olduğu, Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi aynı zamanda yerel mahkemeler tarafından da dile getirilen bir husustur. Kamuoyunda yer alan IŞİD iddiası asılsızdır. IŞİD veya herhangi bir örgüt adı belirtmeksizin Türk Ceza Kanunu'nun 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek iddiasıyla tutuklandılar. Bölgede habercilik yaparak çalışmalarındaki kayıtlar bulunmaktadır. Aynı kayıtlar Ukrayna ve Fransa'da mevcuttur. Görevlerini yapmaktaydılar. Bugün salıvermeleri konusunda adli kontrol sistemi neticesinde talep edeceğiz. Dilekçemizi vererek gerekli başvuruyu yapacağız" dedi.

"GAZETECİLİĞİ CEZALANDIRAN BİR DAVAYA DÖNÜŞTÜ"

Vice News'te yönetici asistanı olan Yunni Usiskin, Türk yetkililere çağrıda bulunduklarını belirterek, "Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu tutuklanmalar haksız ve adaletsizdir. Kesinlikle bu görüldüğü gibi haberciliği cezalandıran bir davaya dönmüştür. Hızla ve güvenilir bir şekilde serbest bırakılmaları için ulusal ve uluslararası yetkililerle çalışmaya devam etmekteyiz" diye konuştu.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) adına açıklamalarda bulunan Mahmut Bozaslan ise, şunları söyledi: "İngiliz meslektaşlarımız tutuklandı. Davanın başından beri gözaltı süreci boyunca sadece gazetecilik faaliyetleri içerisinde gözaltına alınmışlardı. Dosyada gördüğümüz gibi suçlanmaları yani daha doğrusu tutuklanmalarını gerektirecek yeteri kadar delil bulunmamaktadır. Bu nedenle arkadaşlarımız tutuklanmadan da soruşturmanın sürülebileceği görüşündeyiz. Bu anlamda GCC olarak yetkililere bir çağrıda bulunuyoruz. Arkadaşlarımızın serbest bırakılması ve soruşturmanın arkadaşlarımızın serbest bırakılarak sürdürülmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu gelişmeler hepimizi ve bölgede görev yapan gazetecileri endişelendirmektedir."

Açıklamaların ardından grup adliye binasına giderek, itiraz dilekçesini verdi.

Meslektaşları, Tutuklanan Gazeteciler İçin Savcılığa Dilekçe Verdi

Meslektaşları, Tutuklanan Gazeteciler İçin Savcılığa Dilekçe Verdi

Kaynak:IHA