MHP'de kurultay heyecanı

MHP'de kurultay heyecanı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 10. Olağan Kurultayı'na sayılı günler kaldı. Kurultayda bin 240 delegenin oy kullanmasını beklenirken, kongreye 793 gazeteci akredite oldu.

Bir çok ülkeden davetlinin bulunduğu MHP kongresinde, Alparslan Türkeş'in ölümünden sonra ilk kez ciddi bir liderlik yarışı yaşanacak.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 4 Kasım'da yapılacak olan MHP 10. Olağan Kurultayı çalışmaları hakkında İHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

MHP 10. Olağan Kurultayı'nın 43 yıllık şerefli bir birikimle demokratik olgunlukla gerçekleştirileceğini kaydeden Vural, MHP'nin kongrelerinin sadece 2000 yılında tek adayla olduğunu ve bugüne kadar kongrelerde 17 adayın yer aldığını söyledi. Pazar günü yapılacak olan kongrede adaylık sıfatına erişecek adaylarla birden fazla adayın bulacağını ifade eden Vural, “Bin 241 delegemiz var. Delegelerden bir kişi hayatını kaybettiği için Bin 240 delegemiz var. Bin 240 delegemizle milliyetçi, ülkücü hareketin 43 yıllık şerefli birikimiyle MHP'nin önümüzdeki dönemde Türk milletiyle birlikte önüne konan tuzakları bozacak bir iradeyi ortaya koyacaktır. Dolayısıyla bu kongremizde yoğun bir katılım bekliyoruz” diye konuştu.

“TÜRK MİLLETİNİN DOSTU OLAN ŞEREF KONUKLARI KONGREDE OLACAK”

Kongrede şeref konuklarının da yer alacağını vurgulayan Vural, Bosna-Hersek'ten, Kosova'dan, Sırbistan'dan, Karadağ'dan, Türk dünyasının önderlerinden, Kırım'dan, Doğu Türkistan'dan, Kerkük'ten ve Suriye'den önemli şeref konuklarının yer alacağını söyledi.

Türk milletinin dostu olan şeref konuklarının yer alacağı bir kongre olacağının altını çizen Vural, “Milletin dostu olan şeref konukları kongrede olacaktır. Milletin şeref konukları olarak MHP kongresini şereflendirecekler. Her yerden insanlarımızla buluşacağız. Türkiye'den de sivil toplum örgütleri, meslek örgütlerinden yoğun bir talep söz konusudur. Şehit ailelerimiz ve ülkücü şehit aileleri katılacaktır. MHP Kongresi milletin kongresidir. Türk Milletinin kongresidir. Bu kongre demokratik olgunlukla yapılacaktır” dedi.

“YENİ TÜRKİYE VE CUMHURİYET KURMAK İSTEYENLERİN HEDEFİNDE, TÜRK MİLLETİ VARDIR”

Kongreye medya kuruluşlarının da yoğun bir ilgisi olacağını ve 793 akredite edilmiş basın mensubunun bulunduğunu belirten Vural, konuşmasına şöyle devam etti: “MHP olarak bu kongre sonucunda Genel Başkanımızın liderliğinde yenilenmiş kadrolar ile birlikte önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek yerel yönetimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerde halkın daha büyük desteğini almış bir MHP olarak, Türk milletinin önüne konulmuş tuzakları boza bilecek bir güce sahip bir MHP'nin kadroları görev alacaktır. Bu inançla geleceğe bakıyoruz. Elbette kongrenin teması vardır. MHP'nin bu kongrede kullandığı ana tema 'Türk Milleti Sensiz Asla'dır. Çünkü maalesef yeni Türkiye, yeni millet, yeni cumhuriyet kurmak isteyenlerin hedefinde Türk milleti vardır. Türk milletinin milli kimliği vardır, dili vardır. MHP'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılmış milli Kurtuluş Savaşı sonucunda kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerini milli, manevi ve değerlerini özümsemiş bir MHP olarak da bu coğrafyada yaşayan milletimizin milli kimliğini, dilini, milli egemenliğini korumaya kararlı bir kadroyu Türk milletiyle buluşturacağız inşallah. Bu heyecanla bakıyoruz. Bu kongre MHP'nin bundan sonraki dönem içerisinde Genel Başkanımız sayın Devlet Bahçeli'nin liderliğinde yeni kadrolarla, yeni heyecanlarla Türk milletinin yegane umudu, yegane direnci olan MHP'nin kongresi olacaktır. Bütün vatandaşlarımızı bu kongreye bekliyoruz. Ankara Arena Spor Salonu'nda Pazar günü yapılacak kongre saat 10.00'da başlayacak. O kongre Türk milletinin direncidir. O kongre Kuva-yi Milliye'dir. O kongre Türk milletinin manevi değerleridir. O kongre Türk İslam ülküsüne sadık kadroların Türkiye'yi yönetme konusunda iradesini ortaya koyacağı bir kongre olacaktır.”

Büyük bir heyecan içerisinde bir kongrenin geçeğini belirten Vural, MHP'nin bu zamana kadar ilçe ve il kongrelerini yaptıklarını çok adaylı geçtiğini ve bu kongrede adaylar içerisinde bin 240 delegenin 43 yıllık eğilmeden, bükülmeden, kimseye diyet borcu olmadan dimdik ayakta durmuş ülkücü hareketin dik duruşunu temsil edebilecek bir iradeyle geleceğe taşıyacağını kaydetti.

“ADAYLARDAN MESAJLAR”

MHP Genel Başkan Adayı İsmail Hakkı Küpçü ise yaptığı açıklamada, kendilerinin sadece MHP için değil, Türkiye'de değişiklikler için mücadele ettiklerini söyledi.

Öncelikli hedeflerinin Türkiye'deki siyasetin kalitesini artırmak olduğunun altını çizen Küpçü, “Bunun için öncelikle biz kendi camiamızda güzel örnek oluşturmakla yükümlüyüz" dedi. Eleştiren değil, yol gösteren bir muhalefet anlayışını yaygınlaştırmanın mücadelesi içerisinde olduklarına dikkati çeken Küpçü, ayrıca, protokol siyasetçiliğini de kırabilmenin çabası içerisinde olduklarını ifade etti. "Çünkü, protokol siyasetçiliği temeline sevgiyi oturtmuyor" diyen Küpçü, görüntüde bir saygı oluştuğunu ve görüntüdeki saygının da kof bir çınar haline dönüştüğünü söyledi. Küpçü, "Biz, tamamen sevgiyi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sebeple de ben Genel Başkanlık adaylığımı 22 Aralık 2011'de açıkladım ve tek tek ilçelerimizi ve delegelerimizi dolaştım. Sevgi bağını oluşturabilmemiz için. Siyasette kaliteyi artırabilmemiz için her yerde söylediğim şu; İki tane anlayışı yaygınlaştırmamız gerekiyor. Birincisi, insanlar kendi aralarında rahatça istişare edebilmeli, ikincisi de hem bu istişareler hem de alınan kararlar bilgi temeline dayanmalı” şeklinde konuştu.

“BİZ HİÇ BİR ZAMAN GENEL BAŞKAN İSMİ DEĞİŞİKLİĞİ PEŞİNDE OLMADIK”

Genel Başkan olması durumunda yapacağı faaliyetler hakkında bilgiler veren Küpçü, "Biz, hiçbir zaman sadece Genel Başkan ismi değişikliği peşinde olmadık. Hep kurumsallaşmayı sağlamak, zihniyet ve anlayış değişikliği sağlamanın mücadelesi içerisinde olduk. Kurumsallaşmayı sağlayabilmemiz için öncelikle teşkilatlar ve genel merkezimizin bütünleşmesi gerekir. Bu bütünleşmenin yapılabilmesi için de birçok partide olduğu gibi biz de MHP'de teşkilatlarımıza maddiyaten destek olacağız. Kiralarını doğrudan doğruya mülk sahibinin hesap numarasına yatıracağız" dedi. Merkez Yönetim Kurulu üye sayısının 75 kişi olduğunu belirten Küpçü, bunların en fazla 20'sininin kontenjan olarak kullanılacağını bildirdi. Kalanlarının da teşkilatların belirleyeceğini anlatan Küpçü, böylece teşkilat-genel merkez bütünleşmesinin ikinci bir adımının atılmış olacağını ifade etti.

“AK SAÇLILAR HEYETİ KURULACAK”

Küpçü, "Milletvekillikleri ve belediye başkanlıkları adaylarını teşkilatlar belirleyecek. Milletvekilliklerinde çok az kontenjan kullanacağız. Bu muhtemelen yüzde 4 civarında olur. Bunu da o illerin insanlarıyla görüşecek belirleyeceğiz. Belediye başkanlıklarını da sadece illerin değil ilçelerin kendilerinin belirlemesi için uğraşacağız" şeklinde konuştu.

Ak saçlılar heyetinin kurulacağını belirten Küpçü, "Ak saçlılar heyetinde 40 yaşından itibaren belli vasıflara sahip insanlarımızı alacağız. Ama bu heyete girecek olanlar için istediğimiz birinci şart şu; Siyasete en az 10 yıl gibi uzun bir süre girmeyeceklerini taahhüt edecekler. Bu şekilde siyaseti menfaat ilişkileri dışında oluşacak olan bu kurulumuzda müfettişlik sistemi kuracağız" dedi.

Küpçü, 4 Kasım'da gerçekleştirilecek olan MHP Kongresi'nin bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşeceğine işaret ederek, "Biz, kaliteyi yükseltme mücadelemizi ilk önce kendi içimizde başlattığımız için biz hiç kimse hakkında konuşmadan kendi yapacaklarımızı anlatarak yürüdük. Dolayısıyla arada hiçbir gerginlik oluşmadı. Bu sebeple ben demokrasi şölenine dönüşeceği kanaatindeyim" diye konuştu. Kongreden yüzde 70 ihtimalle birinci turda seçilerek çıkacaklarını iddia eden Küpçü, ikinci bir ihtimal olarak ikinci turda seçilmelerinin yüzde 95'in üzerinde bir ihtimal olduğunu ifade etti.