MHP'li muhaliflerde 'ikinci Gemerek' endişesi

MHP'li muhaliflerde 'ikinci Gemerek' endişesi
MHP'de Çağrı Heyeti'nin dün düzenlediği olağanüstü kurultayda yapılan bazı tüzük değişiklikleri, muhalif liderler tarafından eleştiriliyor.

Kurultayda genel başkanlığa aday olması beklenen eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yola çıkarken asıl amaçlarının olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçiminin önünü kapatan 63. maddenin dördüncü fıkrasında değişiklik ve genel başkanlık yolunda yürüyen MHP'lilerin üzerindeki disiplin ve ihraç gibi tehditlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Dün yapılan olağanüstü kurultaya bu tehditleri ortadan kaldıracak iki tüzük değişikliği maddesi ile geldiklerini ancak başkanlık divanında, orada ilk defa gördükleri bazı değişiklik önerileri ile karşılaştıklarına işaret eden Oğan, şöyle devam etti:

"Dün gereğinden fazla tüzük değişikliği yapıldığı kanaatindeyim. Orada gündeme getirilen tüzük değişikliklerinin birçoğu da bizim onayımız ve bilgimiz dışında getirildi. Dolayısıyla da yarın olabilecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı sorumluluk da kabul etmiyoruz.

"Delegelere başvurduracaklar"

Biz orada iki konuyu gündeme getirmek istemiştik. Bunlardan biri 63. maddenin dördüncü fıkrasını değiştirip genel başkanlık seçiminin önünü açmaktı. Diğeri de genel merkezin 'ihraç ettim, edeceğim' gibi tehditlerine karşı bu ihraçların önünü kesmeyi düşünüyorduk ancak dün oraya çok ciddi sayılabilecek değişiklikler getirildi. Her bir değişiklik bir itiraz konusu olabilecek genel merkez için konudur.

Genel merkezin eline yeni Gemerek mahkemeleri süreçleri imkanı verildi, bunu doğru bulmuyorum. Genel merkezden yapılan açıklamada 'hukuk yoluna başvurmayacakları' belirtildi ama zaten kendileri başvurmayacak zira Gemerek'e de kendileri başvurmamıştı. Delegelere başvurduracaklar."

"Divan Başkanı ve Akşener sorumlu"

Genel başkanlığa aday olması beklenen isimlerden eski Trabzon Milletvekili Koray Aydın ise "Değiştirilen tüzük maddeleriyle ilgili bütün sorumluluk divan başkanına ve Meral Akşener'e ait olacaktır. Buradan çıkacak bütün olumsuzluklar onların sorumluluğundadır bundan sonra" dedi.

Olağanüstü kurultayda "emrivaki" yapıldığını savunan Aydın, "Bugüne kadar kurultay ile ilgili yapılan çalışmalarda bir takım çalışması yürütülüyordu ama yapılan tüzük değişikliğinde takım çalışması gerçekleşmedi. Meral Hanım kendisi toplantımıza katılmadığı gibi, toplantıya onun adına katılanlar son iki gün 'öğleden sonra, akşam, sabah, avukatlar yolda, geliyorlar' diyerek sürekli bir oyalama taktiği ile salonda o emrivaki ile hazırlanmış olan teklifleri ortaya çıkarıldı." diye konuştu. 

Aydın, "Kongrenin 10 Temmuz'da yapılması kararı alındı, bu bir kazanımdır. İkinci olarak olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz maddesi değiştirildi, o da bir kazanımdır. Bu iki hakkın kazanılması bir kurultay zaferidir." ifadelerini kullandı. 

Bahçeli'nin de hakkı

MHP Genel Başkan adaylığı için adı geçen eski Konya Milletvekili Sait Gönen de dünkü tüzük değişiklikleri ile ilgili endişeleri bulunduğunu belirtti.

"Biz dünkü kurultaya; Yargıtay kararı ile de kesinleşen, yasal olarak zorunlu bir kurultay olarak baktık ve o perspektiften kurultaya katıldık" diyen Gönen, yapılan çok sayıda tüzük tadilatının seçimli kurultay öncesi problem yaratabileceğini iddia etti.

Gönen, şu görüşlere yer verdi: "Kurultaydan önce genel başkan adayları bir araya geldik, Meral Akşener Hanım da davet edilmiş ama o katılmadı. Oradaki sohbetimizde de bu kurultayın hukuki olduğunu ama 10 Temmuz'daki Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin açıkladığı seçimli olağanüstü kurultayın da en az kadar bu kadar hukuki olduğunu değerlendirdik. Tüzüğümüze göre olağanüstü kurultay kararını genel başkan veya MYK veya üyelerin beşte biri karar verir."