Milletvekili Bekaroğlu: “Rize Bir Avuç Zengin İş Adamına Feda Ediliyor!”

Milletvekili Bekaroğlu: “Rize Bir Avuç Zengin İş Adamına Feda Ediliyor!”
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'de yapımı devam eden AVM ve 542 konut projesine yol yapmak için halkın yürüyüş, oturma ve dinlenme amaçlı kullandığı sahil şeridinin ortadan kaldırılmasını eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AVM'nin yanlış yerde planlandığını ve ulaşım sorunu oluşturduğundan sorumluların bu sorunu çözmek için yasaları çiğnediğini ifade ederek sorumlular hakkında işlem yapıp yapmayacağını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

Rize’de Müftü Mahallesinde yapılmakta olan AVM ve 542 adet konut inşaatının yerinin uygun olmadığına, şehir içinde kaldığı için zaten sıkışık olan trafiği hepten içinden çıkılmaz hale getireceğine yönelik itirazları hatırlatan Bekaroğlu; yer seçiminin hatalı olduğunun hem civarda mukim vatandaşlar hem de kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarınca defalarca ifade edilmiş olsa da itirazların dikkate alınmadığını, Rize Yatırım AŞ. tarafından inşaata 2016 yılında başlandığını hatırlattığı soru önergesi verdi. TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle verdiği önergede Bekaroğlu, AVM inşaatının bağlantı yolları için alınan “acele kamulaştırma” kararı ile yüzlerce vatandaşın yılların birikimleri ile satın aldığı, oturduğu veya kiraya verdiği konutlarının yok pahasına ellerinden alınarak yıkıldığını belirtti.

ACELE KAMULAŞTIRMA ÜLKE GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSUYSA UYGULANIR!

Yasa gereği, sadece ülke güvenliğini ilgilendiren veya acil stratejik yatırımlar için “acele kamulaştırma” yapılabileceğini hatırlatan Bekaroğlu, "Halkın genelini ilgilendirmeyen rant amaçlı bir alışveriş merkezi ve konut inşaatı için acele kamulaştırma işleminin yanlışlığı ortada iken şimdi de Karadeniz Sahil Yolundan AVM’ye ulaşım sağlamak için viyadük inşaatına başlanmış olduğu anlaşılmaktadır. Halkın serbestçe kullandığı ve hep öyle kalması gereken Rize’deki nadir yerlerden olan sahildeki yürüyüş parkuru, oturma ve dinlenme alanları, AVM ve rezidanslara ulaşım sağlayacak viyadük inşaatı uğruna ortadan kaldırılmaktadır." dedi.

KIYILAR HERKESİNDİR, ÜÇ BEŞ TANE İŞADAMINA VERİLEMEZ!

3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. maddesinde; “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.” denildiğini belirten Bekaroğlu, "Rize’de yapımı devam eden AVM ve konut inşaatına daha rahat ulaşım sağlamak için Rize sahiline yapılan viyadük, sahilden herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasını öngören kanuna aykırılık teşkil etmektedir." dedi.

Rize Yatırım AŞ. tarafından ticari amaçlı yapılmakta olan AVM ve rezidans inşaatı bağlantı yolları için; acele kamulaştırma, halkın kullanımında olan sahil şeridindeki yürüyüş yolları, oturma ve dinlenme alanlarının yok edilmesi, akıllara “Bir avuç zengin işadamının yaptığı AVM ve rezidanslara daha rahat ulaşmak için tüm vatandaşların serbestçe kullanımında olan sahil şeridine viyadük mü yapılıyor?” sorusunu düşürdüğünü kaydeden Bekaroğlu, AVM ve Rezidans Projesi henüz planlama aşamasındayken yapılan itirazların haklılığının bugün ortaya çıktığını, ne var ki, ortaya çıkan sorunun, sahil şeridinin halktan alınarak birkaç zengin işadamının konut projesine yol yapımı için devredilmesi ile çözülmek istendiğini belirterek, Bakan Kurum'dan şu sorularına cevap istedi:

1- Rize Yatırım AŞ tarafından yapılmakta olan AVM ve 542 konut projesi için halkın serbestçe kullanımında olan sahil şeridine viyadük yapılmasını doğru buluyor musunuz?

2- AVM ve konut projesinin yapımını üstlenen Rize Yatırım AŞ’nin ortakları kimlerdir, nasıl oluyor da yasalara rağmen imtiyazlar elde edebiliyorlar ve tüm halkın olan sahil şeridini çıkarları doğrultusunda kullanabiliyorlar?

3- AVM’nin yanlış yerde yapılmasını; mevzuata aykırı şekilde ruhsatlandıran, ortaya çıkan ulaşım sorunlarını çözmek için de yine yasaları çiğneyen sorumlular hakkında inceleme ve soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

4- Rize’de halkın nefes alabileceği ender alanlardan olan sahil şeridine viyadük yaparak halktan koparılması sonrası, vatandaşlara; yürüyüş, oturma ve dinlenme amaçlı açık ve yeşil alan olarak nereyi kullanmaları önerilmektedir?

5- Halkın yürüyüş ve dinlenme amacıyla kullandığı sahil şeridini bölen ve görüntü kirliliği oluşturacak bu yanlış viyadük projesine müdahale edip durdurmayı düşünüyor musunuz?