Milletvekili Karal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize Ziyaretini Değerlendirdi

Milletvekili Karal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize Ziyaretini Değerlendirdi
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyareti sırasında Rize ‘deki projelerle ilgili yapılan görüşmeler ve alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Karal, beraberindeki il yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Rize MÜSİAD Başkanı Mahmut Dabak ve yönetimi ile bir araya geldi. Karal, ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretini değerlendirerek, yapılan görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’deki projelerle ilgili verdiği talimatlar ve alınan kararlarla ilgili açıklamalarda buldundu.

Milletvekili Karal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize ziyareti  esnasında Rize’deki projelerin bir kısmını kendileriyle istişare ettiklerini ve  bu istişareler neticesinde çok önemli kararlar alındığını söyledi. 

Rize Havalimanı ihalesi 2 Kasım'da yapılıyor

Milletvekili Karal,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplu açılış töreninde de ifade ettiği gibi Rize Havalimanı projesinin 2 Kasım'da yapılacağını belirterek, “Rize Havalimanıyla alakalı bütün eksiklikler giderildi ve Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesiyle de 2 Kasım günü ihalesi yapılacak. İhalesinin tamamlanmasının ardından bu yıl sonuna doğru havalimanının yapılacağı bölgede çalışmalara başlamayı arzuluyoruz. Projenin açıklanan tarihten daha erken bitmesi için hep birlikte gayret edeceğiz. Türkiye’de deniz üzerine yapılacak 2. Havalimanı fakat Ordu Giresun Havalimanından yaklaşık bir buçuk kat daha büyük olacak. Dünyada deniz üzerine yapılmış 3 havalimanı var, Rize Havalimanı 4. olacak. Fakat büyüklük açısından en büyüğü Rize Havalimanı olacak” dedi

Batı Park Projesi onaylandı

Milletvekili Karal, Batı Park Projesiyle ilgili de önemli gelişmelerin olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın üniversite ziyareti sırasında kamuoyunda sıkça dile getirilen ve belediyemizin 10  numara projelerinden olan Batı Park Projesi de onaylandı ve yürürlüğe girmek üzere hız almış oldu. Batı Park Projesi 10 numara projelerden bir tanesi idi. Maliyeti çok yüksek olduğu için uzun süreden beri ulaştırma bakanlığının gündemindeydi. Ulaştırma Bakanlığını rahatlatabilmek adına Cumhurbaşkanımızın özel talimatlarıyla kalkınma bakanımıza verilen talimatlarla üniversitenin yatırım programına alındı. Üniversitemizin Fener Kampüsü altındaki deniz alanı içerisinde yaklaşık 80 dönümlük bir alanın doldurulmasıyla kazanılacak olan yer üzerine üniversitemizin sosyal amaçlı olarak yapacağı bir projedir. Yaklaşık maliyeti 45 trilyondur. Bu da bu ziyaret esnasında nihai olarak karara bağlanmıştır.” diye konuştu.

hasan-karal-rize-musiadda-1-001.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sahil projesi için çalışmalara başlayın talimatı

Milletvekili Karal, uzun bir süreden beri üzerinde düşünülen ve projelendirilen sahil projesiyle alakalı olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarını beklediklerini ifade ederek, “Bu ziyareti esnasında konu yeterince olgunlaştırıldı ve tüm alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Özellikle sahil projesi içerisinde merkezi konumdaki caminin ve etrafının düzenlemesiyle ilgili 'çalışmalara başlayın talimatını' sayın Cumhurbaşkanımız vermiştir. Bu talimatlar sonrasında Rize Belediyemizin öncülüğünde önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacaktır.” dedi.

Güney çevre yolunu sahile bağlayan 4 ana aks karara bağlandı

Milletvekili Karal, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun ortak katılımı ile özellikle Rize’nin ulaşım projeleri ile devlet su işleri projelerinin masaya yatırıldığını ifade ederek, “Bu çalışmalar kapsamında Rize merkezi özellikle ilgilendiren derelerin üstünün açılmasıyla ilgili çok ciddi ve önemli kararlar alındı. Derelerin üstünün açılmasıyla ilgili iki bakanlığın üst düzey bürokratları arasında bundan sonra bir koordinasyon oluşturularak beraberce hareket etmeleri kararı alındı. Bu kapsamda daha öncede kamuoyuyla paylaşmış olduğumuz dosma ile sahil arasındaki bulvarın açılmasıyla alakalı da gerekli görüşmeler tamamen bitirildi ve bu konuda karara bağlandı. Güney çevre yolunu sahille birbirine bağlayacak olan 4 ana aks üzerinde gerekli görüşmeler yapıldı. Bunlardan  bir tanesi  az önce ifade ettiğim gibi dosma ile sahil  arasındaki  bölüm,  2.si şu anda inşaatı başlayan avm’nin yanında sahile  bir iniş kavşağı 3.sü  güney  çevre yolunun bittiği  yer olan tıp  fakültesinin oradan  sahile bağlanması, 4. de salarha tünelinin çıkışıyla Rize şehir merkezinin birbiriyle buluşturulması  projesidir.” şeklinde konuştu.

hasan-karal-rize-musiadda-001.jpg

Milletvekili Karal'ın ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Mezhepler bizim dinimiz değildir” önemli olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak ise, ümmeti parçalama girişiminin bu kanaldan gireceğini ve ümmetin dikkatli olarak mezhep savaşlarına karşı durması gerektiğini ifade etti

İldeki birçok önemli problem hakkında düşünce ve fikirlerini Milletvekili Karal ile paylaşan Dabak, “Yerel yönetimlerin trafik ve yaya kaldırımlarını işgali konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca ilde birçok işyerinin yabancı isimlerle hizmet verdiğini görüyoruz. Bu konuda da önlemler alınmalıdır. Yüksek binalarda sosyal tesislerin yaptırılması, taziye evi, mescit, kreş gibi ihtiyaçların binaların bünyesinde farklı bir konseptle hizmete sokulması gerekmekte.  Meydan Parkı Projesinde 198 araçlık otopark yerine daha geniş bir araç park alanına yer verilmesine ayrıca bu proje kapsamında alan etrafında bulunan mal sahiplerinin mağfur edilmemesini diliyoruz.” dedi.

“İSTİMLAKLAR VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEMELİ”

Salarha Tüneli ve Güney Çevre Yolu projelerinde mal sahiplerinin mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dabak, şunları kaydetti: “Özellikle projelerde görevli takdir komisyonu üyeleri, Rize’deki arsa ve arazi değerlerini başka illerle mukayese etmekte ve düşük maliyetler önermektedir. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Proje güzergahında istimlak yapılacak olan alanlardaki mal sahiplerine iki seçenek sunulması gerekiyor. Mal sahiplerine bina, dükkan ve ev değerleri eksiksiz verilmeli, Ayrıca TOKİ konutlar yaparak onların mağduriyetini gidermelidir. Hazır evinden çıkan, emeklilik maaşlarıyla ev almış vatandaşlarımızın yeniden borçlanarak ev alması imkansız. 130 bin liraya ev olmayacağına göre alternatif TOKİ evleri ile mağduriyetleri giderilmeli. Yerel yönetimlere dönük Ankara’da AR-GE çalışması yapılarak Sanayi, Turizm, Tarım şehrinde imar konuları detaylı bir şekilde ele alınarak çağa ve geleceğe hitap etmek gerekiyor. Ayrıca şehri doğu-batı ve güneye doğru taşımak lazım. İyidere’den Çayeli’ne kadar şehir genişletilmeli. Salarha,Güneysu ve Ortapazar mevkilerine yeni şehir alanları açmak, yatırımları buralara kaydırmak ilerleyen vadede şehrimize yararlar sağlayacaktır. İlimize gelen yerli ve yabancı turistler için çay ile özdeşleşen Rize’de bir çay çarşısı bir an önce başlatılmalı. Bu projenin yakın zamanda hayata geçirilmesini diliyoruz.”