Milletvekili Karal: Organik Tarıma Geçilmezse 10 Yıl Sonra Çay Yok Olur

Milletvekili Karal: Organik Tarıma Geçilmezse 10 Yıl Sonra Çay Yok Olur
Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, bir an önce organik tarıma geçilmesi gerektiğini kaydederek, organik tarıma geçilmemesi halinde kömürleşen toprağın 10 yıl sonra çay vermeyeceğini belirtti.

Çay tarımında üreticinin çaya sahip çıkmasını isteyen Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, organik tarıma mutlaka geçilmesi gerektiğini savundu, organik sıvı gübrenin tutmadığını söyledi. Karal, toprağın artık kömürleştiğini ve 10 yıl sonra çay vermeyeceğini belirterek “Acilen organik tarıma geçilmelidir.” dedi.

Organik gübrede sıvı değil katı gübrenin ilgi göreceğini kaydeden Karal, “Bu konudaki görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz. Zaman geçmeden organiğe dönmeliyiz. Ya toprağımızı ve çayımızı kurtaracağız ya da Batum gibi olacağız.” diye konuştu.

hasan-karal-organik-tarim-aciklamasi-(1).jpg

Milletvekili Hasan Karal, çayda kesinlikle organik gübreye geçilmesi gerektiğini kaydederek, “Organik gübre ve bölgede organik çay tarımına geçilmesi konusu, Türk çaycılığını doğrudan ilgilendiren en önemli konudur. Ben bu konuda biraz radikal ve uç düşünüyorum. İnşallah yanılırım ama ortaya çıkan veriler pek yanılmayacağımı gösteriyor. Bölgemizde Türk çaycılığını kurtarma adına ve Türk çayının bir dünya markası olabilmesinin yolu, organik tarıma geçiştir. Bizim çayımızın dünya markası olamaması hâlinde geleceğini çok parlak görmüyorum. Hemen yanı başımızda bir tecrübe var. O tecrübe de Batum tecrübesidir. Kısa bir sure öncesine kadar Batum’da çay tarımı yapılıyordu. Şu anda son durum Batum’daki çaylık alanlarının tamamen ormana dönüşmüş olmasıdır. Benzer bir durumun bizim bölgemizde yaşanmasından benim endişelerim ve korkum var. Türk çayını dünya markası yapabilmek için önce üreticinin çayı önemsemesi lâzım. Ne yazık ki bu değerden uzaklaşıyoruz. Bakınız bölgemiz insanının belli bir kısmı artık çaya farklı bir bakış açısıyla bakmaya başladı. ‘Bir an önce bu çayı vereyim ve kurtulayım’ mantığı ile olaya bakıyor. Ve belli bir kesim insanımızın da çaya ekmek teknesi olarak bakmadığını görmekteyim. Aslında bu konuştuklarım son derece uç cümleler. Aslında bunları söylerken canım çok sıkılarak söylüyorum. Ama gerçek böyle” dedi.

Çay bölgesi olarak bilinen Artvin, Rize, Trabzon, Giresun-Tirebolu bölgesinde resmi rakamlara göre yaklaşık 35 bin Gürcü işçinin çay topladığını ifade eden Karal, bunun bölge açısından son derece tehlikeli bir gelişme olduğunu belirterek, “Demek ki bölgemiz insanı artık çaylığa da girmek istemiyor, kendi çayını da toplamıyor. Ve kilo esasına dayalı olarak çay tarımı yapılmaktadır. Dolayısıyla çay toplamak için gelen Gürcüler ‘Daha çok çay toplayayım, daha çok para alayım’ endişesi ile adeta makası daha da aşağıdan vurarak, kaliteli çay toplamaktan öte daha çok çayın kalınlaşmış, odun kısımlarını toplayarak da ‘Akşamleyin daha çok para alırım’ düşüncesiyle çalışmaktadır. Bu çayımızın kalitesini düşürüyor ve çayımızın dünyada bir marka çay olmasının önüne adeta bir tıkaç olarak çıkıyor.” şeklinde konuştu.

hasan-karal-organik-tarim-aciklamasi-(3).jpg

Karal, organik çay tarımına geçmekteki amaçlarından bir tanesinin de bölgemizin toprağının haysiyetini ve şerefini kurtarmak olduğunu ifade ederek, “Bölgemizin toprağı adeta toprak olmaktan çıkmıştır. Bunu ben söylemiyorum, bilim insanları söylüyor. ‘Çay bölgesinin toprağı kömürleşmiştir’ deniliyor. Ve zaten kömürleşmiş bu toprak, özelliklerini kaybetmiş bir toprak 10-15 yıl sonra zaten çay vermeyecektir’ deniliyor. Bunu Türkiye’nin en önemli toprak bilimcileri ifade ediyor. Tarım Bakanlığının yapmış olduğu bilimsel toplantılarda bizzat bu konu bize anlatıldı ve önümüze fotoğraflarla birlikte görsel olarak da konuldu. Dolayısıyla biz burada hem çayımızı kurtarmak hem de bölgemizin toprağını kurtarmak amacını güdüyoruz. Bunun tek yolu da organik tarıma geçmektir. Bakınız organik tarıma geçen yörelerimizde 60-70 sene önce görülen bitkiler yavaş yavaş tekrar görülmeye başladı. Ve yine 50-60 yıl önce görülen bazı hayvanlar yeniden görülmeye başlandı. Bu ne demektir, bu bölgelerde özelikle toprak eski, asli hüviyetine dönmeye başlamış anlamına gelmektedir. Dolayısıyla ben her zaman şunu ifade ediyorum: Bizim çayımızın Rize’de, Trabzon’da, Giresun’da, Çanakkale’de, Ankara’da içilmesi meseleyi çözmüyor veya bu saydığım illerdeki marketlerde satılması meseleyi çözmüyor. Bizim çayımız, Türk çayı eğer Atina’da, Londra’da, Paris’te New York’ta satılır bir hale gelirse bizim çayımızın önü açıktır. Şu anda buralarda organik çay var. Gelişmiş ülkeler organik çay istiyor, organik çay arzu ediyorlar. Allah’ın bir lütfudur, dünyanın en kaliteli çay bitkisi bizim bitkimizdir. Çünkü üzerine kar yağmaktadır. Kar yağdığı için de haşere ürememektedir. Ama maalesef dünyanın en kaliteli kuru çayını üretemiyoruz biz. Bizden daha kaliteli kuru çay üreten ülkeler var. Biz istiyoruz ki dünyanın en kaliteli kuru çayını biz üretelim. Bunun da tek bir yolu var, organik çay tarımına geçiştir.” dedi.

Organik tarımda sıvı gübrenin üreticiler tarafından tercih edilmediğini katı gübrenin daha fazla rağbet gördüğünü kaydeden Rize Milletvekili Hasan Karal, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Bölgemizdeki üreticilerle yaptığımız istişareler ve gözlemlerimize dayanarak söylüyorum; üreticilerimiz sıvı gübreyi pek tasvip etmiyorlar. Yani sıvı gübrenin hem toprakla buluşturulması hem de özellikle işçiliği noktasında bir takım zorluklarla karşılaşılacağı kaygısıyla katı gübreyi insanlarımız daha çok benimsiyor. Bizler de vatandaşımızın bu görüşü doğrultusunda yani katı gübrenin sıvı gübreden daha çok destek göreceğini düşünüyoruz. Biz bu konuda görüşlerimizi de ilgili yerlere dile getiriyoruz. Ama kesinlikle altını çiziyorum bizim bölgemizin hem toprağının ve hem de çayının kurtuluşu kanaatime göre tamamen organik tarıma geçişle mümkün olacaktır. Ve organik gübreyle beraber sağlanmış olacaktır diye söyleyebilirim. Ya toprağımızı ve çayımızı kurtaracağız ya da Batum gibi olacağız. Bu kadar yakınımızdaki örnekten nasıl ders çıkarmayız.”

hasan-karal-organik-tarim-aciklamasi-(2).jpg