Milletvekili Karal’dan Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a ‘erişilebilirlik’ soruları

Milletvekili Karal’dan Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a ‘erişilebilirlik’ soruları
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, engelli bireylerin sosyal hayata katılabilmelerine olanak sağlayan erişilebilirlik çalışmalarına ilişkin soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, engelli bireylerin sosyal hayata katılabilmelerine olanak sağlayan erişilebilirlik çalışmalarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Karal, Bakan Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği soru önergesinde erişilebilirliğin, sosyal hayata katılabilme açısından engelliler için son derece önemli olduğunu belirtti.

Toplumsal yaşamın her alanında engellilerin de yer alması, tedavi eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmaları, üretime katılmaları, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunmaları ve kamu hizmetlerinden yararlanma kamu kurum ve kuruluşların mekan ve ulaşım sistemlerinin erişilebilir, kullanışlı olarak düzenlenmesi ile doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Karal, “Bu nedenle fiziksel çevre ve ulaşım sistemleri, planlama ve tasarım aşamasından itibaren, engellilerin kullanım ve erişilebilirlik gereksinimlerini karşılayabilecek biçimde düzenlenmelidir. Devlet de engellilerin yaşam kalitesini artırmak, toplumsal katılımlarını sağlamak ve haklarını korumak amacıyla engelsiz bir çevre sağlamakla yükümlü; düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamakla görevlidir.” ifadelerine yer verdi.

“OKULLARDA MİMARİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINMAKTADIR?”

Milletvekili Karal, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Ülkemizdeki kamu binaları ve kamusal alanlar, engelliler için ne oranda engelsiz mimariye sahiptir? Bu alanlardaki erişilebilirlik standartlarına uygunluğun değerlendirilmesi ve denetimi için hangi kurum veya kuruluşlar yetkilidir? Engellilerin erişilebilirlik sorunlarını çözmek için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Engellilerin kamusal alanlara, kamu binalarına ve toplu ulaşım hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak için ne tür düzenlemeler yapılmaktadır? Okullarda mimari erişilebilirlik sorunları için hangi önlemler alınmaktadır? Bu sorunların çözümü için yaz tatili dönemlerinde özel bir çalışma planlanmakta mıdır? Toplu ulaşım hizmetlerinde devam eden erişilebilirlik sorunlarına yönelik olarak yerel yönetimlerin denetimi sağlanmakta mıdır? Bu sorunların çözümü için hangi adımlar atılmaktadır? Engellilerin erişilebilirlik sorunlarının çözümüne yönelik sivil toplum kuruluşlarıyla ne tür iş birlikleri yapılmaktadır? Bu iş birlikleri hangi alanlarda yoğunlaşmaktadır ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır?”

Kaynak:Bayram Ali Sarı

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum