Milletvekili Karal'dan Bakan Yumaklı'ya gıda enflasyonu sorusu

Milletvekili Karal'dan Bakan Yumaklı'ya gıda enflasyonu sorusu
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya "Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmasının sebebi nedir?” diye sordu.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileriyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Milletvekili Karal, TÜİK’in verilerine göre, 2023 Eylül ayı Tarım-GFE’nin Eylül'de aylık bazda yüzde 2,63 arttığını, yıllık bazda ise yüzde 40,97’ye yükseldiğini belirttiği soru önergesinde tarımsal girdi fiyatlarının ve buna bağlı olarak gıda enflasyonunun sürekli yükseldiğini kaydetti. Karal, soru önergesinde Eylül 2019'dan bu yana aralıksız 48 ay tarım girdi maliyetlerinin yükseliş gösterdiğini ve artan maliyetlerin gıda enflasyonunu da yükselttiğini belirterek, “Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmasının sebebi nedir?” diye sordu.

Milletvekili Karal soru önergesinde verilere göre endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 33,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,87 artış gerçekleştiğini kaydederek, “Bu oranlarla tarım girdi maliyetleri, Eylül 2019'dan bu yana aralıksız 48 aydır yükseliş göstermiş, artan maliyetler, buna bağlı olarak gıda enflasyonunu da yükseltmiştir. Diğer ülkelerde ise gıda enflasyonu ve tarım girdi maliyetleri, Kovid-19 salgınının ardından düşüş eğilimine girmiştir. Bir dönem ‘tarımda kendi kendine yetebilen ülke’ pozisyonunda bulunan Türkiye, tarımsal girdi fiyat endeksinde yaşanan artışlar ve uygulanan tarım politikaları nedeniyle OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonunda açık ara dünya şampiyonu olmuştur.” dedi.

Karal, TBMM Başkanlığına verdiği önergede Bakan Yumaklı’nın; “Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmasının sebebi nedir? Tam 4 yıldır mazot, gübre, işçilik, ilaçlama, tohum gibi tüm girdileri yükselen çiftçilerin maliyetleri karşılayabilmeleri için ne gibi teşvikler verilmiş ve nasıl düzenlemeler yapılmıştır? Maliyetlerle başa çıkamadığı için ürününü tarlada bırakan, çöpe döken, ağaçlarını kesmek zorunda kalan üretici ve çiftçiler için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? 2023 yılında kaç çiftçi, yüksek maliyetler ve enflasyon dolayısıyla üretim yapmayı bırakmıştır? Üreticilerin daha az maliyetle üretebilmeleri, tüketicilerin ise daha ucuza ürün alabilmeleri için herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkemizde bu oranı düşürmek için yapılan çalışmalar nelerdir?” sorularına cevap vermesini istedi.

Kaynak:ELİF BEYHAN AKGÜN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
9 Yorum