Müftüler 'Alışveriş merkezlerine savaş açtı'...

Müftüler 'Alışveriş merkezlerine savaş açtı'...
Müftüler 'Alışveriş merkezlerine savaş açtı' veya, “MÜFTÜ, CUMA GÜNÜ AÇIK OLAN DÜKKÂNLARI KARA LİSTEYE ALDI…” diye gazetelerde, TV’de...

Müftüler 'Alışveriş merkezlerine savaş açtı' veya, “MÜFTÜ, CUMA GÜNÜ AÇIK OLAN DÜKKÂNLARI KARA LİSTEYE ALDI…” diye gazetelerde, TV’de bir haber yayınlanmış olsa herhalde Türkiye’de yer yerinden oynar.

Hani Diyanet İşleri Başkanı çıkıp da, Cuma suresi ayet dokuza dayanarak “Ey iman edenler, Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı zikre, namaza, Allah'ın övünç kaynağı kelâmıyla ilgili açıklamaları dinlemeye, Allah'a şükretmeye koşun. Çarşılardaki, pazarlardaki, alışverişi, ticarî faaliyeti bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır” demiş olsa ve arkasından “Mübarek Cuma günü alışveriş yerlerinden herhangi bir şey almayınız, ailenizle birlikte cumaya gidiniz, bu mübarek günü ibadetle, taatla geçiriniz” demiş olsa, ne olur.

Hemen linç saldırıları başlar ve bu olay ülkenin büyük bir kaosa sürüklenmesine neden olur.

İşte muhtemel başlıklar

“Kim bu haddini bilmez”

“İşte şeriat işte felaket”

“Bu müftü şaşırmış”

“Ülke kaosa sürükleniyor, karanlık günler geldi” ve buna benzer bir sürü manşet

Allah-u Teala Kuranı Kerim’inde açıkça bizlere Cuma günü namaz vaktinde alışverişi haram kılmıştır diye emretmiştir.

Böyle bir emri yerine getirmemek sonucu “Cuma ezanı okunduktan sonra yapılan alışverişler, elde edilen kâr ve kazançlar, haram kılınmıştır” diye de bilinir.

Ama itaat edilmez.

İtaat edilmediği gibi yok sayılır ve imandan söz ederiz.

Müslümanlığımıza kimse laf söyleyemez.

Dükkanlar, işyerleri, ticaret yerleri harıl harıl çalışır. Alışverişler yapılır.

Ve hatta şunları bile duyarız.

“Cuma günü yaptığımız alışveriş, diğer günler yapılandan çok fazla.. Bu durumda nasıl kapatılır”.

Hatta Cuma günleri tahsilat günüdür.

Tahsilatların, ödemelerin en fazla yapıldığı gün Cuma günüdür.

Çark bu şekildedir.

Hatta çok Müslüman’ım diye geçinnelerin işyerlerinde işçi cumaya gidemez, işveren gider.

İşçi Cuma kılamaz.

Müslüman sadece işverendir. Cuma İşverene farzdır. O da son dakikaya yakın, davul çala çala gider.

Tüm bunlara rağmen yukarıdaki çağrıya dönelim

Biz böyle bir çağrıyı yani bir Din İşleri Başkanının, bir il müftüsünün “kutsal bir gün olan Cuma günü açık olan işyerlerini protesto edin, onlardan alışveriş etmeyin” deme lüksü de bulunmamaktadır.

Ama bu tür haber Avrupa’da saygı ile karşılanır.

Hani örnek almak zorunda kaldığımız, medeniyet dediğimiz, çağdaş dediğimiz Avrupa’nın ta göbeğinde bir kilise Pazar günü kutsal gündür, alışveriş yapmayın, Pazar günü açık olan işyerlerini kara listeye alın dediğinde kıyamet kopmuyor.

Ortalık karışmıyor, manşetler atılmıyor, meydanlar dolmuyor, açık oturumlar yapılmıyor, hükümet devrilmiyor, kaygı güdülmüyor….

İşte 11 Kasım 2012 günkü Sabah gazetesinde “Katoliklere "Kutsal pazar gününde alışveriş yapmayın" çağrısında bulunan din adamları, pazar günü açık olan dükkânları kara listeye aldı” diye bir haber vardı.

Ve İtalya’da halk buna riayet ediyordu.

Fazla yazmıyorum.

Kim daha dinine sadık size bırakıyorum.

Haberin detayı aşağıda..

İŞTE HABER

İtalya'da kiliseler AVM'ye savaş açtı

İtalya'da kilise alışveriş merkezlerine savaş açtı. Katolikler'e "Kutsal pazar gününde alışveriş yapmayın" çağrısında bulunan din adamları, pazar günü açık olan dükkânları kara listeye aldı

Avrupa'yı kasıp kavuran kriz nedeniyle sıkıntılı günler geçiren İtalya'da kilise ile alışveriş merkezleri (AVM) arasında büyük kavga yaşanıyor. Savaşın nedeni ise Padovalı bir din adamının Katolikler'den "kutsal pazar" gününde alışveriş yapmamalarını istemesi. Bu durum İtalya'da din adamlarının AVM'lere karşı Haçlı Savaşı başlattığı şeklinde yorumlandı. Padova'nın Arcella semtinde kilise cemaatine, ayinden sonra "Pazar günleri açık olan alışveriş merkezlerindeki tüketimi desteklememek için alışverişe gitmeyeceğimi temin ederim" şeklinde beyanlar imzalatıldı. Padova piskoposu Antonio Mattiazzo da, ailenin bir araya gelip dinlendiği pazar gününün alışverişle heba edilmemesi için, dini tatil gününe saygı gösterilmesini ve bunun tüm Padova'ya yayılmasını istedi.

KARA LİSTE ÇIKARILDI

Aslında kilisenin alışveriş merkezlerine karşı başlattığı boykot tam 7 aylık bir kampanyanın ürünü. Padova'da, kiliselerde din adamları pazar günü alışverişe gidilmemesi konusunda vaaz verirken, dükkânlarını açanları da bir nevi kara listeye almıştı. Kiliselerin girişine pazar günü kapalı olan dükkânların listesi asılarak, normal günlerde buralardan alışveriş edilmesi tavsiye edildi. Padova'da işi bildiri dağıtmaya, reklam kampanyalarına, kilisede bu konuda vaaz vermeye kadar götüren din adamları, Hıristiyanlar'a çağrıda bulunarak, "Ekmeğin yoksa git komşundan iste, kendine dost edin ama alışverişe gitme" diyor. (Oral Kaya / Dini Haberler)