Muhalefet Ayaklandı

Muhalefet Ayaklandı
AK Parti'nin, anayasanın değiştirilmesi teklif edilemez ilk 3 maddesini değiştirmeyi planladığı iddia edildi.

Milliyetçilik tartışması, Anayasa çalışmalarında yeni bir sayfa açtı. İddiaya göre AK Parti , Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 3 maddesinin yeniden düzenlenmesini istedi.

İddiaya göre öneride, mevcut anayasanın ilk iki maddesi birleştirilecek. Metindeki "Atatürk milliyetçiliği" ifadesi çıkarılıp yeni madde şöyle yazılacak:

Üçüncü maddedeki değişiklik ise resmi dille ilgili. Maddedeki "Devletin Dili Türkçedir" ifadesinin "Devletin resmi dili Türkçedir" şeklinde düzenlenmesi öngörülüyor.

İddiaya göre; AK Parti, anayasanın 6. maddesinde de kritik bir değişiklik yapmayı planlıyor. Maddeki "türk milleti" ifadesinin kaldırılması gündemde.

6. Madde: "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliği, anayasanın koyduğu esaslara göre yetki, organları eliyle kullanılır" diyor.

Muhtemel yeni metin ise şu şekilde:

"MİLLET, EGEMENLİK YETKİSİNİ TEMSİLCİLERİ ELİYLE KULLANIR."

Değişikliğin adı bile muhalefeti ayağa kaldırmaya yetti. Hem CHP hem de MHP "ilk 3 maddeye dokundurtmayız" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan : "BÖYLE BİR ŞEYİN GELECEĞİNİ BİLİYORDUK. AMA BİZ MHP OLARAK GEÇİT VERMEYECEĞİZ.. "

İddia, Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek 'e soruldu. Çiçek, "ilk 3 maddenin özüne dair bir değişiklik olmaz ama maddelerdeki Türkçe kullanımında düzenleme yapılabilir" dedi. Ayrıca kendisine ulaşan bir teklif olmadığını açıkladı.

Adelet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya da iddiaları yalanladı, "ilk 3 maddeyle ilgili bir değişlik planımız yok" dedi.

İyimaya: "YENİ ANAYASA YAZILDIĞI İÇİN ŞU MADDE BU MADDE DİYE OLMAZ. BÖYLE ŞEYLER OLABİLİR. AMA SÖYLÜYORUM.. TEKLİFİMİZ YOK..."

BDP ise ilk 3 maddenin yeniden düzenlenmesinden yana. İddia edilen değişikliklerin komisyonda gündeme gelmediğini belirten BDP'li Altan Tan , "AK Parti nabız yokluyor" dedi.

Altan Tan: "KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLMEDİ ÖNERİLER VERİLMEDİ.. İLK MADDE DEĞİŞMEYECEKSE YENİ ANAYASA YAPILMASININ DA ANLAMI YOK..."