Muhtar Şentürk: Müftü Mahallesini Ortadan Kaldırmayın

Muhtar Şentürk: Müftü Mahallesini Ortadan Kaldırmayın
Rize Merkeze bağlı Müftü Mahallesi Muhtarı Abdullah Şentürk, mahallede yapılacak kamulaştırma nedeniyle yaklaşık 300 konutun yıkılacağını kaydederek, yol ve yatırıma karşı olmadıklarını ancak yapılacak işlemin mahalleyi ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Rize’nin Müftü Mahallesinde yapılmakta olan alışveriş merkezi ve Karadeniz Sahil Yolundan yapılacak bağlantı yolları nedeniyle Müftü Mahallesi sakinleri kamulaştırma ücretlerinin değerinin yarısında olması nedeniyle sıkıntılı günler yaşarken, Mahalle Muhtarı Abdullah Şentürk, yol ve yatırıma karşı olmadıklarının altını çizerek, mevcut proje ile mahallenin ortadan kaldırılmayla karşı karşıya kalacağını ve mahallede yaşayan vatandaşların mağdur olacağını kaydetti.

rize-muftu-mahallesi-(1).jpg

Mahallede Rize’nin her kesiminden insanların toplandığı alan olan külliyenin de bu proje dahilinde yola gidecek olmasını bu durumun kısa bir özeti olarak nitelendiren Müftü Mahallesi Muhtarı Abdullah Şentürk, halihazırda bulunan proje ile yaklaşık 300 konutun kamulaştırma yapılacağını belirterek, yapılmak istenen proje ile devletin hazırladıkları alternatif projelerden daha fazla kamulaştırma ücreti ödeyerek hem zarara sokulacağını hem de mahalle sakinlerinin zararının telafi edilemeyecek büyüklükte olacağını ifade etti.

abdullah-senturk-muftu-mahallesi-muhtari.jpg

Rize Belediyesi’nin mevcut proje için meclis kararı alarak karayollarının bağlantı yolları için revizyona gitmek istemesinin mahalle sakinlerinin sorununu çözmeyeceğini kaydeden Muhtar Şentürk, “Muhtarlık olarak 3 ayrı proje oluşturduk. Bu projeler hem devletimizin daha az kamulaştırma yaparak daha az ücret ödemesine olanak sağlıyor, hem de Müftü Mahallesinin yok edilişinin önüne geçilmesini sağlayarak çok az sayıda vatandaşımızın oturdukları konutun ya da arazilerinin kamulaştırmasını sağlayacak. Bu projelerden en önemlisi yapılacak AVM ile yıkımı yapılacak yaklaşık 300 konutun arasında kalan arazinin kentsel dönüşüm kapsamına alınarak buradaki alanda TOKİ tarafından 1500 dolayında konut yapılarak, 300 aileye bu konutlardan verilebilir. Böylece vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önüne geçilebilir. Rize’deki bu mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için tek çare mahallede yapılacak kentsel dönüşümdür. Bunun dışında ne yapılırsa yapılsın vatandaşlarımız mağdur olacaktır.” dedi.

rize-muftu-mahallesi-(11).jpg

2. projelerinin bağlantı yolunun mevcut haliyle değil şuanda yol olarak kullanılan alandan geçmesi halinde 60 konut ve boş araziler kamulaştırma yapılarak gerçekleşebileceğini ifade eden Muhtar Şentürk, “Böylece devletimiz de daha az kamulaştırma ücreti öder. Mağdur vatandaş sayımız da asgariye düşer. 3. Proje olarak mahallemizde yapılması düşünülen devasa kavşağın Salarha Tüneli ile bağlantısı düşünülmeliydi. Böylece Salarha Tüneli hem daha kısa olur hem de daha ekonomik bir yatırım olarak gerçekleşirdi ve Dalyan bölgesinde de bu denli istimlaklar olmaz ve Dalyan mevkiinde de vatandaşlar kamulaştırma nedeniyle mağduriyet yaşamaz. Ümit ediyoruz ki yetkili mercilerin bizim ve mahalle halkımızın sesine kulak verir ve hem vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçilir hem de devletimizin daha az kamulaştırma ücreti ödemesinin önü açılır.” diye konuştu.

rize-muftu-mahallesi-(6).jpgrize-muftu-mahallesi-(7).jpgrize-muftu-mahallesi-(2).jpgrize-muftu-mahallesi-(3).jpg

rize-muftu-mahallesi-(4).jpgrize-muftu-mahallesi-(8).jpgrize-muftu-mahallesi-(9).jpgrize-muftu-mahallesi-(10).jpg