MÜSİAD Başkanı: Bankacılık sistemi değişmeli

MÜSİAD Başkanı: Bankacılık sistemi değişmeli
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Sadece teminata kredi veren bankacılık sisteminin değişmesi gerektiğini belirtti.
Olpak, MÜSİAD Mersin Şubesi tarafından düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada finans ve reel sektörünün ekonominin iki vazgeçilmez yapısı olduğuna dikkat çekti. Reel sektör gibi bankacılık sektörünün de kar etmesinin son derece normal olduğunu vurgulayan Olpak, "Mevcut bankacılık sektöründe işletmelerimiz, firmalarımız, neredeyse krediye ihtiyaçları olmadıklarını ispat ettikleri takdirde, sadece ve sadece teminata dayalı olarak finansmana ulaşabiliyorlar. Bu konu 2023 hedeflerini konuştuğumuz Türkiye'de yatırımlara ve büyümeye ciddi bir fren etkisi yapmaktadır" diye konuştu.
 
"MÜSİAD olarak proje finansmanın önünün açılmasını istiyoruz" diyen Olpak "Sadece teminata kredi veren bankacılık sistemi değişmeli. Geçmişte çoğunlukla zararlarıyla hatırladığımız ancak kararlı ve doğru idarecilerle çok güzel kar edebildiklerini de gördüğümüz kamu bankalarının da proje finansmanı konusunda piyasa yapıcı olmaları gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.
 
Konuşmasında dış politikaya da değinen Olpak Mısır halkının seçimle iş başına gelmiş bir hükümetin darbeyle görevden uzaklaştırılmasının sancılarını yaşadığını kaydetti. Olpak kime ve neye karşı, kimden ve nereden gelirse gelsin darbeci zihniyetleri kınıyoruz." dedi.
 
Türkiye'nin kredi notunun artılmasında oldukça yavaş ve cimri davrandığını gördükleri batının Taksim Gezi Parkı sürecinde ne kadar aceleci olduğuna şahit olduklarını anlatan Olpak şunları söyledi: "Mayıs ayını iyi analiz etmek zorundayız. Mayıs ayı içerisinde ülkemizin büyük kısmının desteklediği çözüm süreciyle net bir yerlere gelmeye başladığını gördük. İş adamı yatırım yapmak için huzur, güven ve istikrar istiyor. Bu süreç buna katkı sağlayacak önemli adımlardan biri oldu. Mayıs ayı içerisinde ülkemiz önemli projelere imza attı. Bu süreçte ülkemizin kamu maliyesi, finans kurumları, sermaye piyasaları, yönetilme biçimi, yönetenlerin dirayeti ve birbirimize tahammülümüz çok ciddi şekilde test edildi."
 
Programda Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer de konuşma yaparak birlik beraberliğin önemine dikkat çekti.