MÜSİAD, Litvanya Demir Yolları ile Anlaşma İmzaladı

MÜSİAD, Litvanya Demir Yolları ile Anlaşma İmzaladı
Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ile Baltık ülkeleri arasında bağlantı kuracak olan Viking Projesi için hükümetler nezdinde girişimlerde bulunan MÜSİAD...

Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ile Baltık ülkeleri arasında bağlantı kuracak olan Viking Projesi için hükümetler nezdinde girişimlerde bulunan MÜSİAD, Litvanya Demir Yolları ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Baltık ülkelerine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Baltık ülkelerinin birbiri arasında kıyasıya bir yarış içine girdiği ve fikir babası olan Litvanya’nın kaptırmak istemediği Viking Projesi için daha önce Litvanya Endüstri Konfederasyonu ve Litvanya Ekonomi Bakanlığı iki önemli anlaşma imzalayan MÜSİAD, şimdi de Litvanya Demir Yolları ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Türkiye’nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak gibi ülkelerin aralarında yer aldığı Ortadoğu ülkelerinden, Samsun ve İstanbul’daki limanlar vasıtasıyla Ukrayna’nın Odesa limanına oradan da demir ağı ile Belarus üzerinden Litvanya’ya giderek oluşturacak olan ticaret koridorunu ifade eden Viking Projesinin en önemli bölümünü içeren demir ağının geliştirilmesi yani ticaret koridorunun güçlendirilmesi için imzalanan iş birliği anlaşmasına; Litvanya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Arunas Sparas ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Egidijus Meilunas’un yanı sıra MÜSİAD’ın Litvanya Temsilcisi İsmail Erkuş ve Litvanya’dan çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Anlaşmayı MÜSİAD adına Dış İlişkiler Komisyon Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Litvanya Demir Yolları adına da Genel Müdür Stasys Dailydka imzaladı.

Türkiye’nin ülke olarak genel anlamda destek verdiği Viking Projesi, kuzey ile güneyin birbirine bağlanması bağlamında Türkiye’nin bölgede etkinliğinin artacağı manasını taşıyor ve dışarıdan Türkiye’nin nasıl önemli görüldüğünü bir kez daha işaret ediyor.

Konuya ilişkin MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel “MÜSİAD olarak önemli bir projeyi daha ülke ekonomimize kazandırmış olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmayla birlikte ülkemizin coğrafik ve ekonomik önemi, vazgeçilmezliği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Proje, ülkemiz ve ilgili ülkeler için hayırlı olsun” dedi”