MÜSİAD Rize’den Rize Belediye Başkanı Adayı Nasıl Olmalı? Anketi

MÜSİAD Rize’den Rize Belediye Başkanı Adayı Nasıl Olmalı? Anketi
MÜSİAD Rize Şubesince üyelerine yönelik “Nasıl Bir Belediye Başkan Adayı Görmek İstersiniz” konulu anket çalışması yapıldı.

MÜSİAD üyeleri arasında yapılan ankette, seçilecek belediye başkanının erkek olması ve yaş aralığının 40-50 yaş aralığında olması gerektiği görüşü ağırlık kazanırken, belediye başkanının Rize’de yetişmiş olmasının önemli olduğu, Rize’nin çözülmesi gereken sorunlarının başında turizm altyapısının oluşturulmamasının geldiği belirtildi. MÜSİAD Rize Şubesi üyelerine göre Rize Belediye Başkanının öncelikle dürüst ve ahlaklı olması gerektiği önem arz ederken, belediye başkanında bulunması gereken özellikler ve belediye başkanı olarak görmek istedikleri adayın profil özetini çıkardı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şubesi Yerel Yönetimler Komisyon Başkanlığı tarafından MÜSİAD üyelerine yönelik yapılan “Nasıl Bir Belediye Başkan Adayı Görmek İstersiniz” konulu anket çalışmasının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

MÜSİAD Rize Şube binasında düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan ve Yönetim Kurulu Üyesi Yerel Yönetimler Komisyon Başkanı Talha Küçükvar anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Toplantıya, Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Karavin’in yanı sıra Genç MÜSİAD Rize Şube Başkanı Emre Soykan ve MÜSİAD üyeleri ile basın mensupları katıldı.

musiad-rize’den-rize-belediye-baskani-adayi-nasil-olmali-anketi-53.jpg

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan, burada yaptığı açıklamada, “Ülkemiz şu anda yaklaşan yerel yönetimler seçimi dolayısıyla çok sıkı bir programlardan geçiyor. Dünya üzerinde etkisini gösteren ekonomik krizlerden de ciddi manada etkileniyoruz. Haliyle ülkemizde ciddi manada ekonomik krizden etkilenmiş durumda. Biz bu işin içinden daha çok üreterek ve daha çok tasarruf ederek çıkacağımıza inanıyoruz. MÜSİAD olarak felsefemiz budur, MÜSİAD olarak da 'Meselemiz Türkiye' sloganıyla yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

29 Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimler öncesi kendi üyeleri arasında Rize ile alakalı anket çalışması yaptıklarını kaydeden Taylan, “Tamamen objektif bir şekilde yapmış olduğumuz bir anket var. Bu anketi kamuoyuyla paylaşmak için bugün buradayız. Anketimizi yapmak için yola çıkma gayemiz şuydu: Şehrimizde nasıl bir belediye başkanı istiyoruz? Şehrimizin sorunlarını çözmek için nasıl bir belediye başkanı profili oluşturmak istiyoruz? Bununla alakalı üyelerimize soruları sorduk. Üyelerimiz de çok güzel tamamen objektif cevaplar aldık. Yapmış olduğumuz bu çalışma inşallah bütün siyasi partilere bir örnek olur, onların önünü açıcı bir çalışma olur ve onlarda bundan istifade eder. Bizim yapmış olduğumuz anketin amacı kamuoyunun sesini, dilini siyasi partilere duyurmak. Daha sonra bunun akabinde de çıkacak olan adaylara ve kesinleşmiş olan adaylarımıza da biz yine MÜSİAD olarak şehrimizin sorunlarını ve bunlarla alakalı çözüm önerilerimizi onlara bir dosya, bir rapor halinde sunacağız. Hangi partiden, hangi aday olursa olsun ‘Şehrimizde istediğimiz belediye başkanı profilimiz budur, şehrimizin sorunları bunlardır ve çözüm önerilerimiz de bunlardır.’ Seçildikten sonra da hangi partiden olursa olsun hangi aday olursa olsun seçilen belediye başkanı 30 Mart sabahı belediye başkanı bizim de belediye başkanımızdır. Biz onunla çalışma yapmaya hazır olduğumuzu bugün buradan deklare ediyoruz. Bu çalışmayla alakalı biz bir komisyon oluşturduk. Komisyon başkanlığını Talha Küçükvar arkadaşımız yürüttü. Komisyonumuz bu çalışmayla alakalı olarak yaklaşık bir aydır çalışıyordu” diye konuştu.

MÜSİAD Rize Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yerel Yönetimler Komisyon Başkanı Talha Küçükvar, yaklaşık bir ay öncesinden yerel yönetimler komisyonu adı altında bir komisyon oluşturduklarını belirtti. MÜSİAD’da komisyonların çalışma prensiplerine uyduğunu ve komisyonların çalışmasının önemli olduğunu kaydeden Küçükvar, “Bizde bu anlamda yaklaşan mahalli seçimler öncesinde MÜSİAD üyelerinin bir nevi nabzını yoklamak adına, onların iradesini ortaya koymaları adına bir komisyon oluşturduk. Üyelerle toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılar neticesinde interaktif bir yöntem olarak bir anket çalışması düzenledik” dedi.

Küçükvar, daha sonra anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Küçükvar’ın açıkladığı anket sonuçlarına göre MÜSİAD üyeleri, Rize Belediye Başkanının 40-50 yaş aralığında olması gerektiği ve kesinlikle erkek aday olması yönünde görüş bildirirken, üyelerin % 80’i Belediye Başkan adayının Rize’de yetişmiş olmasının önemli olduğunu belirtti.

Çarpıcı tespitlere yer verilen ankette üyelerin %58,5’i Rize Belediyesi’nin hizmet noktasında kaynak sorunu olmadığına inanırken, % 41,5’i ise Rize Belediyesi’nin kaynak sorunu olduğuna ve bu sorunların giderilmesi yönünde çeşitli alternatif görüşler ortaya koydu.

Rize’nin çözülmesi gereken sorunları önem sırasına göre sıralayan MÜSİAD üyeleri, Rize’nin çözülmesi gereken en önemli ilk 17 sorununun, turizm altyapısı oluşturulmaması, çarpık kentleşme, trafik, proje uygulama yetersizliği, yapılan işlerin zamanında bitirilemeyişi, sahil şeridinin düzensizliği, terminal sorunu, kural ihlallerine yeterli cezai müeyyide uygulanmaması, şehir içi yolcu taşıma, kaldırım işgali, mesire alanı yetersizliği, olta balıkçılığı için yeterli yer olmaması, derelerin üzerlerinin açılmaması, su kesintileri ve seyyar satıcılar olduğu ortaya konulurken çevre kirliliği sorununun da bu kategoride değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Rize Belediyesi’nin engelli vatandaşlara yönelik çalışmalarının %63,1 oranıyla yetersiz görüldüğü anket çalışmasında belediyenin engelli vatandaşlara yönelik yapması gereken hizmetleri öneri olarak anket sonuçlarında yer verildi.

MÜSİAD Rize Şube üyelerine göre Rize Belediyesi’nin en önemli 5 birimi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü olurken, üyelerin %43,1’i Rize Belediyesi’nin bazı uygulamalarını hiç kullanmadığını belirtti.

Rize Belediyesi Meclis Üyesi seçiminde meclis üyelerinin kimlerden oluştuğunun önemli olduğu sonucunun çıktığı ankette “Kim oldukları önemli değil, ben partiye oy veririm” diyenlerin oranı % 24,5’te kaldı.

Belediye meclis üyelerinin üniversite mezunu ve erkek olması gerektiğini ifade edenlerin %45 olarak gerçekleştiği ankette, meclis üyelerinin esnaf olması gerektiğini söyleyenlerin oranı ise % 65 olarak gerçekleşti.

Belediye Meclis Üyelerinin çoğu vaktini belediye hizmetlerine ayırması gerektiği görüşünde oy kullananların oranının % 80 olduğu ankette meclis üyelerinin ileri görüşlü ve açık fikirli olmalarının gerektiği kaydedildi.

Belediye Meclis üyelerinin belediyeyle dolaylı da olsa herhangi bir ticari faaliyeti olmaması gerektiğini kaydedenlerin oranı % 72 olarak gerçekleşirken, % 90 oyla meclis üyelerinin proje üretecek kapasitede olması görüşü ağırlık kazandı. Ankette belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun gençlerden oluşması gerektiği sonucu ortaya çıktı.

MÜSİAD Rize Şubesi üyelerine göre Rize Belediye Başkanı öncelikle dürüst ve ahlaklı olmalı (%92,4). Üyeler daha sonra belediye başkanında bulunması gereken özellikleri yüzdelik sırasına göre şu şekilde sıraladı: Çalışkan olmalı (%90,9), cesur olmalı (%86,4), vizyoner olmalı (%80,3), güleryüzlü olmalı (69,7), sabırlı olmalı (%66,7), olgun olmalı (%66,7), hatip olmalı (%31,8), sanatkar olmalı (%27,3), inatçı olmalı (%19,7), sportmen olmalı (%16,7), sert mizaçlı olmalı (%6,10), dediği dedik olmalı (%4,5) ve öfkeli olmalı (1,5).

Belediye başkanının halkla iç içe, diyalog içinde olması gerektiğini kaydedenlerin oranı % 85oranında gerçekleşen ankette belediye başkanının şehrin tüm sorunlarına vakıf olması gerektiği ve şehrin tüm mahalle ve sokaklarını bilmesi gerekir diyenlerin oranı % 79 olarak gerçekleşti.

Rize Belediye Başkanının ihtisasının mimarlık veya mühendislik gibi teknik branşlardan olmasının öneminin bulunmadığı görüşünün ortaya çıktığı ankette üyelerin % 45’i bunun önemsiz olduğunu, % 18,46’sı ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti.

Rize Belediye Başkanına doğrudan ulaşılmalı diyenlerin oranının % 58 olarak gerçekleştiği ankette, Rize MÜSİAD üyeleri belediye başkanının akademisyen olmasının önemli olmadığına inanıyor ve üyelerin % 83’ü belediye başkanının akademisyen olmasının önemli olmadığını düşünüyor.

MÜSİAD üyelerinin yarısının siyasi parti gözeterek adaya oy verecekleri görüşünde birleştiği ankette, “Siyasi parti gözetmeksizin adaya oy veririm” diyenlerin oranı % 40 olarak gerçekleşti. Üyelerin % 10’u ise kararsız olduğunu bildirdi.

Belediye Başkanının iş adamı olması gerektiği görüşünün % 48 olarak çıktığı ankette, başkanın sadece toplum tarafından sevilmesinin yetersiz kalacağı ifade edildi.

Rize Belediye Başkanının Rize içinden çıkması gerektiğine inananların oranı % 68 olarak gerçekleşen ankette, belediye başkanının eleştirilere açık olması gerektiği görüşü ağırlık kazandı.

MÜSİAD Rize üyeleri Rize Belediye Başkanı olarak görmek istedikleri adayın profil özetini şu şekilde sıraladı:

Halkla iç içe, diyalog halinde olmalıdır = %83,63

Dinamik ve hareketli olmalıdır = %82,12
Eleştirilere açık olmalıdır = %80,60
Şehrin tüm mahalle ve sokaklarını bilmelidir = %77,27
Topluma rehberlik etmek gibi bir görevi olmalıdır = %76,36
Adayın Rize içinden belirlenmesi gerekir = %75,17
Spora ilgi duymalıdır = %67,87
Doğrudan ulaşılabilir olması gereklidir = %67,57
İş adamı olması önem arz eder = %63,63
Toplum tarafından sevilmesi yeterlidir = %58,18
İhtisası mühendislik gibi teknik branşlardan olmalıdır = %57,57
Yabancı dil bilgisi iyi seviyede olmalıdır = %57,27
Siyasi parti gözetmeksizin adaya oy veririm = %56,66
Akademisyen olması önemlidir = %36,66

musiad-rize’den-rize-belediye-baskani-adayi-nasil-olmali-anketi-1.jpgmusiad-rize’den-rize-belediye-baskani-adayi-nasil-olmali-anketi-2.jpg