MÜSİAD yeni başkanını seçti

MÜSİAD yeni başkanını seçti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 20. Olağan Genel Kurul Toplantısı, yapıldı, yeni yönetim belli oldu.

20. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 16 Nisan 2011 Cumartesi günü MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Üyelerin katılımıyla içe dönük olarak gerçekleştirilen Genel Kurul’da, Ömer Cihad Vardan kullanılan oyların tamamını alarak 4.kez başkanlığa seçildi.

Yönetim Kurulunda işlerinin yoğunluğu nedeniyle MÜSİAD yönetiminden ayrılan Selahattin Esim ve Seyyit Mahmut Nebati’nin yerine Ali Rıza Arslan ve Eyüp Uğur’un görev alması haricinde önemli bir değişiklik olmadı. Tüzük gereği son kez Genel Başkanlığa seçilen Ömer Cihad Vardan’ın listesi aşağıdaki şekilde oluştu:
 
İşte MÜSİAD’ın Yeni Yönetim Kurulu Asil Listesi:
  1.   Ömer Cihad Vardan - Genel Başkan
  2.   Mehmet Nuri Görenoğlu - Genel Başkan Yardımcısı
  3.   Nail Olpak - Genel Başkan Yardımcısı
  4.   Mehmet Develioğlu - Genel Başkan Yardımcısı
  5.   Murat Kalsın - Genel Başkan Yardımcısı
  6.   Ali Reis Topçu - Genel Başkan Yardımcısı
  7.   Can Tülümen - Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı
  8.   Eyüp Akbal - Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı
  9.   Adnan Bostan - Fuar ve Forum Komisyonu Başkanı
10.   Nazım Özdemir - Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı
11.   Kerim Altıntaş - Eğitim Komisyonu Başkanı
12.   Abdurrahman Kaan - Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı
13.   Mehmet Zeki Kaldırım - Teşkilatlanma Komisyonu Başkan Yardımcısı
14.   Eyüp Uğur - Teşkilatlanma Komisyonu Başkan Yardımcısı
15.   Kemal Yamankaradeniz - Basın Komisyonu Başkanı
16.   Hikmet Köse - Sektör Kurulları Komisyonu Başkanı
17.   Ergun Kont - Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı
18.   Mehmet Yalçıntaş - Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkan Yrd.
19.   Ali Rıza Arslan - Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanı
20.   Necmettin Öztürk - Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkan Yrd.
 
MÜSİAD Yönetim Kurulu Yedek Listesi:
1.          Cemalettin Kerim
2.          Nurettin Gazi Mısırlı
3.          Zafer Topaloğlu
4.          Erdal Cesar
5.          Melike Günyüz
6.          Ahmet İbil
7.          Akif Çolak
8.          Hayrunnisa Avcı
9.          Turgut Al
10.        Musa Taşkın
 
İslam dünyasına önemli mesajlar verdik

 
20. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2010 yılında yakalanan büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesi için önerilerini açıkladı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2010 yılında yapılan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 14. Uluslararası İş Forumu ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı gibi iki önemli organizasyona imza atarak kurumun çıtasını yükselttiklerini söyledi.
 
İki organizasyonla kurumun çıtasını yükselttiklerini söyleyen Vardan, “22 ülkeden 36 bakanı, 71 ülkeden de 3,402 işadamını ağırladık. Katılım sayısında, ikili görüşme sayısında, irtibat kurma ile somut iş bağlantı sayısında rekorlar kırdık. Taraflı tarafsız birçok kesimin beğenisini ve takdirini kazandık” dedi.
 
Bu organizasyonlarla, her zaman olduğu gibi tüm İslam dünyasına önemli mesajlar verdiklerini ifade eden Vardan, “Özellikle İKT ülkelerinin kalkınmasında teknolojinin ne denli önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. İslam bilim ve teknoloji tarihini tekrar hatırlatarak, yeni teknolojileri de geliştirebileceğimizi göstermeye gayret ettik” dedi.
 
20. yıl etkinlikleri yaptık

 
Konuşmasına 20. yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek devam eden MÜSİAD Başkanı,  “20. yılımız nedeniyle sadece Genel Merkezde değil, şubelerimizin birçoğunda da 20.yıl özel programları yapıldı, yemekler, toplantılar ve konferanslar düzenlendi.” dedi.
 
Bu dönemde Van, Düzce ve Batman’da şube açtıklarına değinen Vardan, ayrıca ABD’de ATCOM, Almanya’da da Stuttgart ve Nürnberg MÜSİAD’ı da açarak, yurt dışında 45 ülkede 97 irtibat noktasına ulaşmış olduklarını ifade etti. Vardan konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Tabii ki, MÜSİAD’ın uluslararası kurumsallaşması yönündeki çalışmalarımız da devam etmekte. Dış ilişkileri tamamen yeni bir formata oturtarak, yeniden yapılandırma sürecini başlattık. Bu şekilde sizler, bundan sonra sadece Dış İlişkiler Komisyonunu değil, bununla beraber Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu ile Fuar ve Forum Komisyonunu da göreceksiniz.”
 
Referanduma ilk desteği biz verdik
 
2010 yılında yapılan programların bazılarının, ülkemizin demokratik gelişme sürecinde önemli bir mihenk taşı olan “Referandum” süreci ve yıllardır dökülen kanın durdurulmasına yönelik başlatılan “Milli birlik ve kardeşlik projesi” ile aynı döneme rastladığını hatırlatan Vardan, “Özellikle referandum sürecinde konuya ilişkin desteği, bir STK olarak Van Şubemizin açılışında 6 Ağustos’ta ilk olarak biz verdik. Daha sonra birçok yerde katıldığımız toplantılarda, iftarlarda, konferans ve seminerlerde bu devam etti. Hatta Sayın Başbakanımızı ağırladığımız Gaziantep Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleşen iftar programında konuyla ilgili güçlü mesajlar verdik” dedi.
 
2010 ekonomi raporumuzun temasının “Ekonomide ve Demokraside Yükselme Zamanı”  olduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı konuşmasına şöyle devam etti.
 
“Biz her iki alanın da birbirinden bağımsız olmadığını ve ülkemizin hem ekonomide hem de demokraside yükseleceği mesajını vermeye çalıştık. Sonuçta referandumda alınan netice ve yılsonu itibariyle elde edilen büyüme rakamları ile aslında ne denli doğru tespitler yapa geldiğimizi bir kez daha ispatlamış olduk.”
 
Mesleki Eğitim Çalıştayı Düzenledik
 
Araştırmalar ve Yayın Komisyonumuz tarafından hazırlanan ekonomi raporu, çerçeve dergisi, ekonomi bültenleri, sektör kurulları raporları ve diğer muhtelif araştırma raporlarının, tüm ilgililer ve üyelerle paylaşıldığını söyleyen Vardan, bütün bunlara ilaveten, mutat eğitim faaliyetlerinin de yanı sıra, Türkiye’de ilk defa bir STK tarafından Mesleki Eğitim ile ilgili tüm paydaşları bir araya getiren Mesleki Eğitim Çalıştayını düzenlediklerini belirtti.
 
MÜSİAD, çalışmalarının bütünlüğü, bağımsızlığı ve bağlantısızlığı itibariyle tek kuruluş
 
Çalışmalarının bütünlüğü, bağımsızlığı ve bağlantısızlığı itibariyle ülkemizde hiçbir kurum ve kuruluşun yapmadığı faaliyetleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Vardan, “Bütün bu anlatılanların ışığında, yaptığımız araştırmalar, karar vericiler ve kamuoyuna sunduğumuz raporlar, görüş ve öneriler, düzenlediğimiz eğitimler, EBBÖ ve Biltronik gibi teşvik edici programlar, girişimcilere yönelik özel kongre ve konferanslarla, hülasa yaptığımız tüm faaliyetlerle ülkemizde çalışmalarının bütünlüğü, bağımsızlığı ve bağlantısızlığı itibariyle tek ve benzersiz kuruluş olduğumuz yadsınamaz bir gerçektir” dedi.
 
EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELER

Konuşmasının ikinci bölümünde ekonomik ve siyasi gelişmelere değinen MÜSİAD Başkanı, Haziran ayında yapılacak genel seçimleri hatırlatarak “Türkiye belki uzun zamandır ilk defa bir seçime nispeten farklı bir ortamda, insanları rahat bir şekilde giriyor” dedi.
 
Vardan konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Öyle ki, ülkemiz, tüm dünyayı kasıp kavuran ve hala etkilerinin birçok gelişmiş ülkede dahi devam ettiği küresel ekonomik krizden başarıyla çıkmış durumda. 2010 yılı büyüme rakamlarıyla, hepimizin bildiği gibi dünyada Çin ve Arjantin’in ardından en büyük üçüncü gelişmeyi gösterdik. Hem de 40 yıldır girmeye çalıştığımız ve bizi kontrol edilemeyecek kadar büyük, girerse ekonomimizi perişan eder, diyen AB ortalamasının yaklaşık 5 katı bir ekonomik büyüme hızı yakaladık, Avrupa’da birinci olduk.
 
GSYİH’ımız ilk defa 1 trilyon TL’yi aştı, kişi başına milli gelir rakamı da 10,000 doları geçti. Hatta bu dönemde, bütçemiz 28 yıl sonra ilk defa Ocak ve Şubat aylarında üst üste 2 kere fazla verdi. Yıllık bazda bütçe açıkları yaklaşık %64 oranında azaldı. Kamu borçlarının GSYİH’na oranı yine AB ülkelerinin ortalamasının yaklaşık yarısı. Enflasyon ise 6 yıldır üst üste tek rakamlı olmaya devam ediyor. 2010 yılı sonunda TÜFE’de %6,4 ve ÜFE’de %8,87 ile son 38 yılın rekoru kırıldı.
 
Öte yandan, ihracatımız da devamlı yükseliyor. Bu yılsonunda 2008’deki rakamları yakalayacağımız ümidi belirdi. Hatta 2011’in ilk 3,5 ayında yaptığımız ihracat rakamı, 2002 yılının tamamında yapılan ihracat rakamı olan 36 milyar dolara ulaştı.
 
Sanayi üretimi 15 aydır artarken, işsizlikte ise önemli bir düşüş yakalandı ve 2010 yılında 1,3 milyonu aşkın kişiye iş bulundu. Geçen yılın Ocak ayında %14,5 olan işsizlik rakamı, 2011 Ocak’ında ise %11,9’e düştü.
 
Bunun yanında, İrlanda başta olmak üzere birçok AB ülkesinde memur maaşları %20-30’lara varan oranlarda azaltılırken, bizde ise enflasyon oranında ve hatta üzerinde artırılmaya devam edildi. Hala birçok ülke, ekonomik sorunlarını nasıl çözeceğinin cevabını bulmuş değil.
 
Aslında ülkemizin daha fazla büyümesini engelleyen bir etken de ihracat pazarlarımızın yarıya yakınının AB ülkelerinden oluşmasıydı. Doğal olarak orada büyüme hızının yavaş olması, bizim de ihracatımızın ve ona bağlı üretimin ve yatırımların daha hızlı artmasını olumsuz etkiledi.”
 
Enerjide ithalata bağımlıyız
 
“Bütün bunların yanında ülkemizde, her şey güllük gülistanlık mı, hiçbir sorunumuz yok mu diye baktığımızda, tablo öyle değil” diyen Vardan,  tasarrufların yeterli miktarda olmaması, enerjide ithalata bağımlı olmamız, üstüne üstlük enerji ve emtia fiyatlarının da devamlı artıyor olması gibi nedenlerin cari açığı olumsuz etkilediğini söyledi.   
 
BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN MÜSİAD ÖNERİLERİ
 
Türkiye halen çoğunlukla fason üretim anlayışı, yani tedarikçi bir üretim zinciriyle iş yapmaya devam etmekte olduğunu söyleyen MÜSİAD Başkanı, “Eğer yakalanan büyümeyi sürdürebilir kılmak istiyorsak, hem ülke, hem de işletmelerimiz olarak bir an önce bu yapıdan kurtulmalıyız” dedi.
 
Vardan bu yapıdan kurtulmak için hazırladıkları önerilerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, önerilerini açıkladı:
 
• Öncelikle Sanayi Strateji Belgesinde de belirtildiği gibi, sanayimiz, bir an önce yüksek katma değerli üretim anlayışına geçmelidir,
• Sanayimiz, artık teknoloji üretmelidir ve tüm dünyaya satmalıdır,
• Fasonculuktan kurtulup markalaşmaya geçilmelidir,
• Bunlar için de mutlaka, her firma kendi içinde verimliliğe gitmeli, AR-GE ve inovasyona önem vermelidir,
• Ve bütün bunlarla beraber ulusal tasarruflarımız da arttırılmalı,
• Ara malı ithalatının önüne geçilecek tedbirler alınmalı,
• En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir mantığıyla ülke genelinde enerjide tasarruf seferberliği ilan edilmeli,
• Nükleer enerji çalışmaları ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalar da durmaksızın devam etmelidir.
 
Diyerek önerilerini tamamlayan MÜSİAD Başkanı, İçerde işler böyle giderken, dışarıda ise bizi, önümüzdeki günlerde etkileyecek bir tablo daha var. O da, hepimizin yakından takip ettiği Tunus’ta başlayıp Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez’e sirayet eden olaylar. Tabii ki, bu olaylarla birlikte, gücünü halktan almayan, halkının refahı ve mutluluğu için çalışmayan iktidarların ilânihaye ayakta kalamayacağı gerçeği net bir şekilde ortaya çıkmıştır” dedi.
 
“Orta ve uzun vadede ilgili ülke halkları için umut taşıyan bu gelişmeler, bugün için ise maalesef, özellikle bazı ülkelerde ciddiyetini muhafaza ediyor” diyen Vardan, “Bilhassa Libya’daki iç savaş, bizim müteahhitlik sektörümüz başta olmak üzere birçok sektörümüzü menfi etkilemekte. Müteahhit firmalarımızın 1,5 milyar dolara yakın hak edilmiş alacakları tahsil edilemediği sürece, bunların ülke ekonomisine negatif etkisinin olduğu muhakkak. Konu, sadece 200’e yakın firmayı değil, birkaç milyon insanımızı da etkilemiş durumda” dedi.
 
Türkiye 10. büyük ekonomiye adaydır
 
Türkiye’nin böyle bir atmosferde önemli bir seçime girdiğini söyleyen Vardan, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
 “Aslında Türkiye, sahip olduğu tüm değerlerle bir dünya devi olmaya, 2023 hedeflerinde belirtildiği gibi dünyanın 10.büyük ekonomisi olmaya adaydır.
 
Eğer halkımız, referandum sürecinde gösterdiği basireti, genel seçimlerde de gösterir ve önündeki fırsatı iyi değerlendirebilirse, Türkiye’nin önünün daha da açılacağından endişemiz yoktur. O nedenle beklentimiz, ülkemizde yaşanan istikrar ve huzur ortamının devamının sağlanacağı bir sonuçla genel seçimlerden çıkmamızdır. Çünkü ticaret ancak huzur ve güven ortamında gelişebilir, yatırım yapılabilir ve istihdam sağlanır.”