MÜSİAD'ın umudu 2010 yılına kaldı

MÜSİAD'ın umudu 2010 yılına kaldı
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, en kötü günlerin geride kaldığını ve çıkış trendine girildiğini söyledi. MÜSİAD Başkanı, somut iyileşme için ancak 2010 yılına randevu verdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, artık en kötü günlerin geride kaldığını ve bir çıkış trendine girildiğini ifade edebilmeyi umut ve arzu ettiğini belirterek, ''Yalnız görünen odur ki, piyasalardaki asıl iyileşmeye ancak yıl sonu veya 2010'un başından itibaren yavaş yavaş geçilebilecektir'' dedi.

Vardan, MÜSİAD tarafından düzenlenen ''Geleneksel Basın İftarı''nda yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu konulardan birinin kutuplaşmalardan uzaklaşmak ve yapıcı meselelere odaklanmak olduğunu söyledi.

Ülke olarak gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmayı ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer almak için bir an önce engel olan ve hızlarını kesen prangalardan kurtulmaları gerektiğini ifade eden Vardan, ''Kafamızı kuma gömerek sorunların varlığını gizleyemeyeceğimize göre, özellikle siyasetin ve toplumun tüm aktörleri, köklerimizdeki birlikte yaşayabilme özelliklerimizi hatırlayarak, ülkemizin önündeki tüm sosyal sorunların çözümünde gayret sarf etmelidirler. Demokratik açılım konusunda başlatılan çalışmaları tekdirle karşılıyor ve destekliyoruz'' dedi.

Vardan, demokratik açılım çalışmalarının sadece bir konuda değil, her alanda öncelikli gündem maddesi olacak şekilde ele alınması gerektiğini kaydetti.

MÜSİAD'ın Türkiye geneline yayılmış 29 şubesinin 19'u Doğu ve Güneydoğu'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Vardan, yaklaşık 20 yıldır yaptıkları çalışmalarla Türkiye'ye katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi

''2010'DA EN ÇOK BÜYÜME GÖSTERECEK ÜLKELERİN BAŞINDA TÜRKİYE''

Vardan, ekonomik gelişmelere de değinerek, ''Bizim ülkemize ve kendimize olan güvenimiz arttıkça Türkiye dünyanın yükselen gücü olarak kriz sonrasının en parlak ülkesi olmaya adaydır'' dedi.

OECD ve Dünya Bankası analizlerinin 2010 yılının en çok büyüme gösterecek ülkeler listesinin başında Türkiye'yi gösterdiğine işaret eden Vardan, Hükümet'in ekonomiyi canlandırmak adına aldığı tedbirlerin ardından bazı göstergelerde iyileşmeler olduğunu belirtti.

Vardan, şunları kaydetti:

''Ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin boyutları arzu edilen seviyelerde olmasa bile bu verilere bakarak bugünün dünden, dünün de bir önceki günden iyi durumda olduğunu söyleyebiliyoruz.

Kısacası artık en kötü günlerin geride kaldığını ve bir çıkış trendine girdiğimizi ifade edebilmeyi umut ve arzu ediyoruz. Yalnız görünen odur ki  piyasalardaki asıl iyileşmeye ancak yıl sonu veya 2010'un başından itibaren yavaş yavaş geçilebilecektir. Ancak şu ayrımı iyi yapmalıyız; hem alınan bu tedbirler, hem de piyasaların daralması 2009 bütçesinde öngörülenin üzerinde açık meydana getirmiştir.

Ancak açığın kapatılması ya da disiplin altına alınması yönündeki beklentimiz, henüz krizin insanların hafızasındaki yeri tazeyken yeniden kasılmaya ve kabuğa çekilmeye sebep olabilecek acil kemer sıkma politikasına geçilmesi, zam yapılması veya vergilerin artırılması değildir.''

''AB SÜRECİNE HIZ VERİLMELİ''

Vardan, bütçe açığı sorununun bugün için tüm dünyanın da sıkıntı çektiği bir durum olduğunu, Türkiye'nin birçok ülkeye göre daha iyi konumda bulunduğunu söyledi.

Dış yatırımları çekebilmek adına Türkiye'nin ileriye dönük hedeflerini izah eden orta vadeli mali bir programın hazırlanmasının da güvenin oluşmasına katkı sağlayacağını ifade eden Vardan, ''Ayrıca bu dönemde yargı reformu, kamu yönetimi reformu ve eğitim reformu ile AB sürecine hız verilmeli'' dedi.

Türkiye için krizi aşma konusunda ihracatın öneminin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Vardan, ilk 6 aylık dönemde Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 30 daralırken, komşu ve çevre ülkelerden Cezayir'e ihracatının yüzde 45, Suriye ve Libya'ya yüzde 50, Irak'a yüzde 60 ve Mısır'a yüzde 40 seviyesinde artış gösterdiğini vurguladı.

''ULUSLARARASI İŞ FORUMU EKİM'DE MISIR'DA''

İhracattaki gerilemenin hızının her geçen gün azaldığını hatırlatan Vardan, şunları kaydetti:

''Bugün itibariyle aylık ihracat rakamlarımız 9 milyar dolara yaklaşmış ve yıl sonu itibariyle 100 milyar doları aşma şansımız belirmiştir. MÜSİAD olarak küresel krizin üyelerimiz üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik faaliyetlere hız verdik.

Bu bağlamda üyelerimizi potansiyel pazarlara götürmek, dış alım heyetlerini ağırlamak, fuar ve forumlar düzenlemek suretiyle ülkemizin ihracat serüvenine katkı sağlamaya devam etmekteyiz.

Bu çerçevede bu yıl içinde şu ana kadar yaptığımız birçok yurt dışı gezisine ilaveten Uluslararası İş Forumumuzun 13.'sü son 7 ayda, ihracatımızı yüzde 140 artırdığımız Mısır'da 13-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Kongremizin ana konusunu ise 'Kriz döneminde ticarette ve sanayide yeni fırsatlar' başlığı oluşturacaktır.''

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan da kurulduğu günden bugüne her zaman çalışmalarında yanlarında yer alan basın mensuplarına teşekkür etti.