Mustafa Akçay takımına güveniyor

Mustafa Akçay takımına güveniyor
Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Akçay iddialı açıklamalarda bulundu.

Akçay, "Mevcut kadromuzun enerjisini açığa çıkardığımız taktirde, G.Saray'ın, F.Bahçe'nin, Bursa'nın çok güçlenmesi umurumda bile değil. Biz Trabzonspor'uz" dedi.

Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Akçay ile Futbol Genel Direktörü Ünal Karaman, takımın kamp çalışmasını sürdürdüğü Davraz Sirene Otel'de basın toplantısı düzenlendi.
      
Akçay, burada yaptığı konuşmada, kamp çalışmalarını günde çit antremanla sürdürdüklerini, bugüne kadar 3 hazırlık maçı yaptıklarını söyledi.
      
UEFA Avrupa Ligi ön eleme ilk maçını 18 Temmuz'da yapacaklarını, bunun için etkili ve hızlı çalıştıklarını dile getiren Akçay, "Taktik olarak belki şu anda hazır olmayabiliriz ancak rakibimizle ilgili bilgi alarak ve bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayarak müsabakaya hazır hale geleceğiz" diye konuştu.
      
Oyuncuların performansından memnun olduğunu, karakterli bir takımla çalıştığını ifade eden Akçay, "Yabancı oyuncularımız ile ilgili bağlayıcı kurallar nedeniyle bazı stratejiler geliştirmek zorunda kalabiliriz. Önümüzde duran uygulamaları dikkatle takip ediyoruz. Umarız 18 Temmuz'daki maçta bu çalışmalarımızı, eleme turundaki rakibimize üstünlük sağlayarak tamamlamış oluruz. Genel itibarıyla çalışmalarımız sağlıklı bir şekilde yürüyor" diye konuştu.
 
Akçay, bir gazetecinin "Göndermeyi düşündüğünüz oyuncu var mı"  sorusu üzerine,"Göndermeyi düşündüğümüzden çok mecbur kalmakla ilgili bir durum nedeniyle geliştireceğimiz bir strateji  var. Her antrenörün, her yetkilinin A planı olduğu gibi, B ve C planı olmalıdır. Biz de dersimize iyi çalışmalıyız. Tabii ki bizim planımız var. Bu oyuncularla mecburiyetler karşısında bir ayrılık söz konusudur. Yoksa hepsi karakterli ve yetenekli oyunculardır" şeklinde konuştu.
 
"MEVKİSEL STRATEJİLERİMİZ İÇİN BAZI İHTİYAÇLARIMIZ DOĞABİLİR"
 
Akçay, mevcut kadronun yeterli olup olmadığına ilişkin soruyu ise "Mevcut kadromuz kaliteli olarak yeterli ancak mevkisel stratejilerimiz için bazı ihtiyaçlarımız doğabilir. Bunun sayısı da ikiyi geçmez. Bugün itibarıyla Trabzonspor'un oyuncu kalitesi ve sayısı, bazı hedeflerimizi başarmada size gerekli referansları verebilir ancak biz belki de uzun soluklu, farklı kulvarlarda yarışan bir takıma dönüşeceğiz, dönüştürmüş durumdayız" şeklinde cevapladı.
      
Oyunculara yönelik "Başarısız olan gider" yönündeki ifadeleri sorulan Akçay, aynı kayıkta bulunan insanlar olduklarını, oyuncularla dürüstçe, kalpten konuşmak zorunda kaldığını kaydetti. Onların sürekli hoşlarına giden şeyleri söyleyerek bir işin yapılmasını ve kalitesini yükseltmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Akçay, acıların, çilelerin insanı olgulaştırdığını, yaratıcılığını tetiklediğini ifade etti.
      
Bazı oyuncuların geçen yıldan kalan travmalarları bulunduğuna işaret eden Akçay, bunu geçmişteki bölümü çok eleştirmek anlamında söylemediğini, hareket olan her yerde  hata da yapılacağını aydetti.
 
Akçay, İncil okuduğunu söyledikten sonra bazı tepkiler geldiğinin hatırlatılması üzerine,"Yanlış anlaşılmalara açık bir soru. Benim bütün amacım Trabzonspor'un menfaatlerini korumak. Yabancı oyuncularla yapılmış sözleşmelerin getirdiği zorluklar nedeniyle performanslarını açığa çıkaracak bir yol bulmaktı. Benim için Kur'an çok yeterli hayatımı sürdürmek için ve artı inançlı bir anarşist olduğumu da her zaman söylemişimdir" dedi.
      
DERRY CITY MAÇI
 

UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme maçındaki rakipleri Derry City'yi yakın takibe aldıklarını anlatan Akçay, "Derry City'nin istatistiklerine baktığınızda, özellikle kontra atağa daha uygun direkt oynayan bir takım olduğunu göreceksiniz. İç saha sendromu var ama dış saha başarısı yüksek bir takım. Olgun oyunculara sahipler. Saha içi organizasyonlarında bire birde başarılı bir takım. Yüksek boy ortalamasına sahip çok disiplinli ve bize biraz benzeyen bir takım. Hem milliyetçi bir takım hem de mezhepçilikle beslenen bir motivasyonu var. Dolayısıyla bunlar iç saha avantajlarını yüksek bir enerjiye çevirebilir. Tahrik edici bir seyirci ile oyuncu enerjisi birleşirse yüksek dirençle karşılaşabiliriz ama Trabzonspor kalitesi ile iyi organize olabilirsek bu turu geçebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Maça hazırlandıkları sürenin az olduğuna değinen Akçay, "O zamanki teknik ekibin hangi düşünceyle bu kararı aldığına bakmak lazım. Doğru bir mantıkla bakıldığında 25 Haziran başlangıcı, 18 Temmuz'da maç oynayacak. Kulübün geleceğini bağladığınız bir müsabakaya hazırlanmak için yeterli bir süre gibi  gözükmüyor. Biraz daha süre olsa iyi olurdu" ifadelerini kullandı.
      
Trabzonspor'un genç oyuncu kazanım konusunda zamanlama nedeniyle bazı hatalar yaptığını belirten Akçay, "Semavi'den Ergin Keleş'lere, Barış Memiş'e, Göksu'ya ve birkaç tane daha örnek sayılabilir. Erken terfi, oyunculara değer verme konusunda yapılan erken hamle bir yığın oyuncumuzu geriye getirdi, bir kısmını yeniden kazanmak için uğraşıyoruz. Genç oyuncularımızı oynatmak cesaret işidir" dedi.
      
"COLMAN MANTALİTESİNİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA"
 
Akçay, bir gazetecinin Colman'ın hem Şenol Güneş  hem de Tolunay Kafkas ile sorun yaşadığı yorumu üzerine, "Eğer Colman'ın kafasındaki futbol oynama mantalitesi, benim futbol oynatma mantalitemle çelişiyorsa aramızda sorun olacaktır. Burada iki seçenek çıkıyor. Ya oyuncu değişecek, mantalitesini değiştirip ortak akla hizmet edecek ya da oynatan teknik adam Colman'a oynayabilmesi için bazı toleranslar tanıyacak. Oyunculara pozitif ayrımcılık yapılabilecek düzeyde bazı pozitif ayrımcılıklar olabilir. Onları dışarıda bırakarak ama futbol mantalitenizin dışında düşünen bir oyuncu ile çatışacaksınız. Bu kaçınılmaz bir şey. Eğer oyuncu uyum gösterip değişmiyorsa... Çok değerli iki teknik adamla bu sorunu yaşayan kişi yarın müsabakalar başladığında forma vermek ve forma almak hadisesi olduğunda bizimle de yaşayabilir. Bu önümüzde duran sorunlardan birisi olarak gözükebilir.  Gerekirse psikoloğumuzu devreye sokarak, uzun uğraşlar vermek zorunda da kalabiliriz ama bu bizim işimizin bir parçası. Colman, mantalitesini değişmek zorunda. O da artık 2 yıldan beri çeşitli nedenlerle performansının düştüğünü kabul ediyor ve her şeye yeniden başlama konusunda çok iyi bir zamanlamaya sahip olduğunu söylüyor. Artık despotizm geçerliliğini yitirmiştir" dedi.
      
Oyun sisteminin ne olacağına yönelik soruyu Akçay, "Taktiksel anlamda çok yol aldığımızı söyleyebilirim ancak mevkilendirme konusunda yüzde 70'lik bir bölümü tamamladık. Maça kadar yüzde 30'luk bölümle ilgili detaylandırmayı tamamlayacağız. İki farklı sistemle taktiksel enerjimiz oluşturacağız. '4-1-4-1' ve '4-2-3-1' şeklinde alternatif taktiklerle çalışacağız. Topun çabuk oynanması yönünde düşüncemiz var. Müsabakaya kadar özellikle önümüzdeki 10 günde fiziksel gelişimi unutmadan, taktiksek olayları üst seviyeye getirmek için tekrarlar yapacağız" şeklinde cevapladı.
      
Batuhan Karadeniz'in ne zaman hazır olacağı sorusuna ise Akçay, "Şu ana kadar sahaya yansıttığı ya da ortaya döktüğü çok başarılı bir enerji yok. Genç yaşta bazı hatalarla buluşmuş birisi. Dolayısıyla Batuhan gibi bir değere, özellikleri olan bir kişiye bu şansı tanımamız gerekir. Şayet bizimle işbirliği  yapmaya açık bir psikoloji ile gelirse ülkemiz ve kulübümüz bana göre çok güçlü, her şeyi yapabilecek bir şeyler kazanmış olur. Ben Batuhan'ı kazanacağımıza inanıyorum" cevabını verdi.
      
Akçay, "Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın güçlü oyuncuları kadrosuna kattığını görüyoruz. Bu takımların güçlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu "Takımların güçlenmesi doğal bir tavır. Hepsinin hedefi var. Trabzonspor zaten 2 yıldan beri güçlenmiş durumda. Şu anda mevcut olan kadromuzdaki oyuncular, her birini bırakalım, hepsine talip olunur, her takım talip olur. Hiçbiri ortada kalmaz. Mevcut kadromuzun enerjisini açığa çıkardığımız taktirde Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin, Bursa'nın çok güçlenmesi umurumda bile değil. Biz Trabzonspor'uz. Türkiye'nin 4 büyük takımından bir tanesiyiz. Buradaki oyuncu çalışan, koşan... Herkes bu gerçekle yüzleşmek zorundadır. Trabzonspor'u yenmek o kadar kolay değil. Yenebilirler ama işleri hiç de kolay olmayacak. Bence bizim genetik yapımızda iddialı olmak vardır ama iddialı konuşmak doğru değildir. Allah bizi yaratırken genetiğimize teslim olmamak gibi, mücadele etmek gibi, tuttuğunu koparmak gibi özellikler vermiş, ben ne yapayım" şeklinde yanıtladı.
      
ÜNAL KARAMAN

Karaman ise yabancı oyuncuların durumuna ilişkin soru üzerine, yabancı oyuncuların  takımın formasını giydikleri dönemde, Türkiye'de bulundukları süre içerisinde misafirleri olduklarını söyledi.
      
Yerli bir oyuncu neyse yabancı oyunculara bakış açılarının da aynı olduğunu vurgulayan Karaman, "Yalnız Trabzonspor Kulübü'nün ve bizim gibi birçok kulubün yeni çıkan '6+0+4' kararı ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşacağını biliyorum. Bu geçen seneden alınmış bir karar diyebilirsiniz ama federasyonumuzun aldığı karardan dolayı bizim böyle bir lüksümüzün olmadığını düşünüyoruz. Bu oyuncular bizim kardeşimiz, emanetimiz. Her ne kadar bizden önceki dönemlerde sözleşme imzalamışlarsa da Trabzonspor kimliği, forması altında bu imzayı attılar. Dolayısıyla şu an 'seni istemiyoruz' deme gibi bir lüksümüz söz konusu değil. Yeni bir yere transfer oluncaya kadar hocam en iyi şekilde antrenmanını yaptıracak, psikolojisini düzeltmeye çalışacak" dedi.
      
Yabancı oyuncuların yeri geldiğinde FİFA'ya başvurabileceği değerlendirmesi üzerine Karaman, "Onlar yanlış bir yoldan gidiyor diye bizim de aynı yanlış yoldangitmemize gerek yok.  Zaman zaman soruyorsunuz, 'bunlara ceza verilmeyecek mi' diye. Önümüzde bir Musampa örneği var. Canın istediğinde buna 500 lira ceza verme şansına sahip değilsiniz. O zaman karşınıza FİFA'sı, CAS'ı giriyor. Musampa sözleşmesinden kulübümüz geçmiş dönemde 500 bin euro ceza kesti diye 1 milyon 300 bin euro ceza ödemeye mahkum edildi. Kulübümüzün bugünü bize teslim ise geleceği de bize teslim. 'Ben istedim böyle oldu, o istedi böyle yaptı'. Öyle bir şey yok. Ülkenin bir gerçeği var.  6 oyuncuyu ister oynat, ister kadronda tut. Mevcutta zaten o kadar oyuncu var" diye konuştu.
      
Enaramo'nun transferine de değinen Karaman, futbolcunun teklif edilen ücreti az bulması nedeniyle Trabzonspor'a gelmediğini kaydetti. Karaman, Tolga Zengin'in transferine yönelik ise, "Şu an bitmemiş bir konu. İsteyen bir kulüp var. İki tarafın da transfer anlamında, maddi anlamda gerçekleri var. Bunlar oluşmadığı süre içerisinde benim söyleceğim hiçbir söz gerçekçi bir şeye dönüşmez. Tolga bizimdeğerimiz. Trabzonspor'un takım kaptanınıdır. Bizimle antrenmanlara çıkmaktadır. Transfer görüşmeleri devam ediyor" dedi.