Naci Görür: "Çağdaş Toplumlarının Yaptığı Gibi Depreme Dirençli Yerleşim Alanlarını Oluşturmak Zorundayız"

Naci Görür: "Çağdaş Toplumlarının Yaptığı Gibi Depreme Dirençli Yerleşim Alanlarını Oluşturmak Zorundayız"
Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Naci Görür, depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun" söyleyişine katıldı. Türkiye'de 13,6 milyon önce deprem mekanizmaların oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, depremleri durdurmanın mümkün olmadığını, toplum olarak depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorunda olduğunu söyledi.

"Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı dün olduğu gibi toprağa veremeyiz"

Deprem mekanizmasının Türkiye'de 13,6 milyon önce oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, "Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem oluşturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayız, bu mümkün değil çünkü bu mümkün değil. Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı, dün olduğu gibi toprağa veremeyiz. O halde yapılacak bir şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız. Bunları yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz" dedi.

"İskenderun tarafına gelen kıta biraz büküldüğü ve eğildiğinde o bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor"

Deprem sonrası İskenderun sahilindeki çökme konusuna değinen Prof. Dr. Görür, "İskenderun'da bazı yerler çökmüş ve batıyor. Neden batıyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova'dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun'daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen kıta biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor. Deniz seviyesinin göreceli olarak işlenmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

İskenderun ilçesinde düzenlenen "İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun" temalı konferansa yer bilimci Naci Görür'ün yanı sıra; İskenderun İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gül ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz katıldı.

Naci Görür: "Çağdaş Toplumlarının Yaptığı Gibi Depreme Dirençli Yerleşim Alanlarını Oluşturmak Zorundayız"

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.