Ne dolar ne euro yeni para birimi yuan

Ne dolar ne euro yeni para birimi yuan
Krizle birlikte bir türlü toparlanmayan dolara ve değişen dünyanın yeni rezerv para birimi olarak adı geçen ancak kriz nedeniyle geri çekilen euroya alternatif sonunda bulundu.

Krizle birlikte bir türlü toparlanmayan dolara ve değişen dünyanın yeni rezerv para birimi olarak adı geçen ancak Avrupa'da ülkelerinde devam eden kriz nedeniyle geri çekilen euroya alternatif sonunda bulundu.

Goldman Sachs baş economisti Jim O'Neill, dünyanın yeni rezerv para birimi ve ticarette kullanacağı paranın yuan olacağını iddia etti.

Her geçen gün büyüyen Çin ekonomisinin para biriminin değerlenmesi ile Çin'in ticarette kendi para birimi kullanma konusundaki tavrının yuanı yakın gelecekte dünya ticaretinde geçerli para birimi olmaya hazırladığını vurgulayan O'Neill, Çin'in kendi para değerini kontrol altına eğiliminden vazgeçmek zorunda kalacağı için Yuan'ın ticarette de öneminin artacağını savundu.

Baş ekonomist O'Neill açıklamasında, Yuan'ın döviz piyasasındaki ve ticaretteki etkisinin yavaş yavaş artacağını va batı para birimlerine yönelik baskısının devam edeceğini vurguladı.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'yı bu yıl büyüme rakamları ile zorlayan Çin'in (BRİC) kriz yılında dünyanın değeri yükselen ülkeler sıralamasında yeralmasının  önemine de dikkat çekerek," Çin'in gelecek on yılda dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD'ye rakip olacak" dedi.

Bank Of England'ın eski üyesi DeAnne Julius'un "Uluslararası Para Sistemini Yeniden Düşünmek" adlı raporunda da dünyanın artık tek bir döviz rezervi ve para birimi kullanma yerine çoklu para sistemine hazır hale geldiği de  belirtiliyor.