New York’taki Türkevi Binası Tanıtıldı

New York’taki Türkevi Binası Tanıtıldı
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde yapılacak olan Türkevi binası, hazırlanan görselle tanıtıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde yapılacak olan Türkevi binası, hazırlanan görselle tanıtıldı.

ABD'nin New York kentinde yapılacak olan Türkevi binasının temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle atıldı. Kentin en prestijli noktalarından biri olan 46. Cadde ile 1. Sokağın köşesinde Birleşmiş Milletler (BM) binasının tam karşısında yer alan Türkevi binasının projesi, Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Firmanın baş mimarı Jonathan Stark, Türkiye'ye giderek yapılan toplantılarla binaya son halini verdi. Başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselecek Türkevi binası, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City'den görülebilecek.

Binanın yapımı için ABD'nin büyük inşaat firmalarının girdiği ihaleyi Türk-ABD ortaklığında IC İçtaş İnşaat- Tishman (USA) kazandı. Yaklaşık 20 bin metrekare alana sahip, 171 metre yüksekliğinde olacak bina, 2021 yılına kadar tamamlanacak. 35 katlı binanın mimari projesi Türk lalesi ve hilalden esinlenilerek çizilirken, aynı zamanda Osmanlı ve Türk mimarisinin izlerini taşıyacak. Yağmur sularının arıtılarak kullanılmasına olanak sağlayacak yeşil bina kapsamında "Leed Silver" sertifikasına sahip olacak bina, aynı zamanda çevre dostu gökdelen olma özelliği taşıyacak. BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğunun yanı sıra 200 kişilik dinlenme salonu, toplantı ve sergi salonları, 20 araçlık otopark ve üstünde lojmanların yer alacağı yeni Türkevi binası, birçok hizmeti aynı anda verebilecek dinamik ve güvenlikli bir bina olacak. Bina, inşaatı üstlenen şirket tarafından hazırlanan görselle tanıtıldı.

Amerikan bilişim devi IBM'den 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in katkılarıyla satın alınan eski Türkevi binası, 2015 yılına kadar Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu olarak hizmet vermişti.

(Candemir Sarı - Hasan Çelik / İHA)

Kaynak:IHA