Nitelikli Dolandırıcılık Cezası Nedir?

Nitelikli Dolandırıcılık Cezası Nedir?
Nitelikli Dolandırıcılık cezası hakkında merak ettikleriniz...

Nitelikli dolandırıcılık cezası TCK 158. maddesine göre kişilerin başkalarını mesleki, dini, özel ve kamu kurumları yetkileri kullanarak zarara uğratmak ve kendi açılarından fayda sağlamaktır. Bu suçun meydana gelmesi için birtakım şartların da oluşması gerekir. Eğer kişilerin dini inançları istismar edilirse ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumlardan yararlanılırsa bu suçun oluşması için zemin hazırlanmış sayılır.

Aynı zamanda kişilerin algı zayıflığından yararlanmak, meslek kuruluşlarının yetkilerini kötüye kullanmak, kamu kurumlarını zarara uğratmak ve sigorta bedeli almak için çeşitli faaliyetlerde bulunmak da nitelikli dolandırıcılık suçunun şartları arasında yer alır. Bu şartlar neticesinde bir tarafın zarara uğraması bir tarafında bundan fayda sağlaması gerekir. Nitelikli dolandırıcılık suçunun kanunlarda ki cezası ile üç yıldan başlar ve on yıla kadar devam eder. Aynı zamanda işlenen suçların boyutuna göre beş bin güne kadar kişilerin adli para ceza ödemesi de kararlaştırılabilir. Kişilerin kanunlarda ki yasalara uymamaları birtakım yaptırımlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır. En sık karşılaşılan yaptırımlar arasında trafik cezaları ilk sıralardadır. Kişiler alkollü araç kullandıklarında hem para hem de ehliyete el konulma cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Her sene güncellenen bu ceza kapsamında puan cezası da uygulanan yaptırımlar arasındadır. Kişiler birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü defa olmak üzere her alkollü olarak yakalandıklarında artan cezalarla karşılaşırlar. Böyle durumlarda çeşitli mağduriyetler de ister istemez yaşanmaktadır. Kişiler alkollü araç kullanımı karşısında yaptırımla karşı karşıya kaldıklarında alkollü araç kullanma cezası affı ihtiyacı hissedebilir. Ancak günümüzde henüz bu tarz bir af durumu yoktur.  İşlenen tüm suçlar devlet tarafından kayda alınır. Her kişinin işlediği suçun devlet tarafından kayıt altına alınması da adli sicil kaydı ya da sabıka kaydı olarak isimlendirilir.

Sabıka kaydı nasıl silinir sorusuna verilebilecek en net yanıt ise öncelikle gerekli şartların olgunlaşması olacaktır. Eğer cezalar tamamen yerine getirildiyse ya da bir cezaya konu olabilecek şikâyetler geri çekildi ise sabıka kaydını sildirmek mümkündür. Özellikle ceza tamamlandıktan sonra bu kayıt kendiliğinden de silinir. Aynı zamanda cezaya af gelirse ya da zamanaşımına uğrarsa yine bu kaydı sildirebilirsiniz.