Normal doğum yaptıran hekime fazla para

Normal doğum yaptıran hekime fazla para
Sağlık Bakanlığı, hızla artan sezaryenli doğumları azaltmak için bir dizi önlem üzerinde çalışıyor.

Buna göre normal doğum yaptıran hekimler, döner sermayeden daha fazla para alacak. SGK da, normal doğum için hastanelere daha fazla ödeme yapacak. Sezaryenli doğumlarda katkı payı yasaklanacak.

Türkiye, kürtaj ve sezaryeni tartışırken, hastanelerdeki performans puanları ve fiyatlar dikkate alınmıyor. Kamu hastanelerindeki sisteme göre, 12 haftadan yukarı olan gebelikleri kürtajla sonlandıran doktora 353 puan veriliyor. Normal doğumda bu ancak 250 puan oluyor. Doğumu ebe gerçekleştirirse rakam 75'e düşüyor. Daha kısa süreli fıtık ameliyatına 400 puan verilmesi de dikkat çekici. Kamuda normal doğumun karşılığında doktorun aldığı ücret 40 lirayı bulmuyor. Sezaryende de durum farksız. SGK sezaryene 450 lira, normal doğuma 400 lira ödüyor. Zaman'a konuşan Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, bu tabloyu değiştireceklerini açıkladı. İlk doğumda normal doğuma verilecek performans ücretinin artırılması, eylem planının birinci maddesini oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sezaryenli doğumlardaki artışa neşter vurmaya hazırlanıyor. Bu konuda bir eylem planı hazırlayan bakanlık, sezaryen yerine normal doğumları teşvik etmek için döner sermaye dağıtımında kullanılan performans sisteminden faydalanacak. Buna göre normal doğum yaptıran doktorlar, daha yüksek performans puanı alacak.

Türkiye'de yılda ortalama 1 milyon 300 bin doğum gerçekleşiyor. 2003'te yüzde 21'lerde olan sezaryen oranı, 2011'de yüzde 46,6'ya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre, tıbbî sebeplerle sezaryenin kabul edilebilir sınırı yüzde 15-18 aralığında. Fakat Türkiye'de bu rakam kamuda yüzde 40, özel hastanelerde ise yüzde 80'lere çıkıyor. Sezaryendeki artışın, bu yöntemin kolaylığı, riskinin az olması ve normal doğuma ödenen ücretlerin azlığından kaynaklandığı belirtiliyor. Kadın doğum uzmanları, performans sisteminde kendi alanlarıyla ilgili ciddi eksikliklerin bulunduğunu dile getiriyor. Kamuda çalışan kadın doğum uzmanı A.Y., "Normal doğumda doktor 250, bazı durumlarda ise ek girişimlerle 350 puan kazanıyor. Fakat bir hastayı normal doğum için 15 saat takip edip de istenmeyen bir olaydan dolayı sezaryen gerektiğinde puan 150 olarak yazılıyor. Onca saat çekilen sıkıntının karşılığı ne olacak?" diye soruyor.

Kamuda bir doktor ortalama ayda 4-5 gün girdiği ameliyatlarda 20 civarı doğum gerçekleştiriyor. Bunların 10'u normal doğum, 10'u sezaryen olarak hesaplandığında bir ayda normal doğum başına 35 lira, sezaryene de 15 lira alıyor. Normal doğum bazen bir-iki gün doktoru meşgul ederken, sezaryen en fazla yarım saat sürüyor. Kadın doğumcular, çözüm için normal doğumun kamuda hem puanlarının artırılmasını öneriyor.

Özel hastanelerde ise doktorlar sezaryen başına ortalama 200-300 lira alıyor. Özelde bir doktor ayda en az 30 doğuma giriyor. Bunun yüzde 80-90'ı sezaryen oluyor. SGK özel hastanelerde geçmişte sezaryen için yaptığı 675 liralık ödemeyi 450 liraya, 250 lira olan normal doğum desteğini ise 400 liraya yükseltmişti. Fakat buna rağmen beklenen düşüş sağlanamadı. Uzmanlar normal doğum ücretinin daha da artırılmasını istiyor.

Zaman'a konuşan, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, kamu hastanelerinde ilk doğumda, normal doğuma verilen performans ücretinin artırılacağını söyledi. Aksoy, "İlk doğumda normal doğuma verilen ücretin üzerinde ücret verilmesi konusunda SGK ile çalışma yürütülecek. Ayrıca özel hastanelerin sezaryenden de fark ücreti almaması konusunda SGK ile çalışma yapılacak." dedi. Diğer önlemler şöyle: Kadın doğum uzmanları, aile hekimleri, ebe ve hemşireler, anneleri normal doğuma teşvik için eğitime alınacak. Sezaryenin bir ameliyat olduğu, anne sağlığı açısından taşıdığı riskler ve normal doğumun önemi konularında anne adaylarına bilgilendirme yapılacak.

'Kürtajın zararlarını anlatamayacak mıyız?'

'Kürtaj lehine' eylemler yapan kişi ve örgütlere Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan tepki geldi. ABD ziyareti öncesi gazetecilere konuşan Akdağ, hem annenin hem de bebeğin sağlığını koruyacak bir orta yol bulmak için çalıştıklarını söyledi. Kürtajın anneye inanılmaz zararları olduğunu vurgulayan Akdağ, "Kanama, rahim yırtılması, kısırlık, enfeksiyonlar ve bunlara bağlı ağır durumlar, kanser eğilimi, bunları kadınlara anlatmayacak mıyız?" dedi. Konuyu çarpıtan bazı muhalefet milletvekillerine ve kadın örgütü üyelerine seslendiklerini dile getirerek, "Tecavüze uğramış kadının, çocuğunu alsanız da mağduriyetini ortadan kaldıramazsınız. Gelin tecavüzcüye verilen cezaları ağırlaştıralım." diye konuştu.