Nüfusuna bir köy kattı kapanmaktan kurtuldu

Nüfusuna bir köy kattı kapanmaktan kurtuldu
Bayburt'ta nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Arpalı Belde Belediyesi, nüfusuna bir köy ekleyerek kapanmaktan kurtuldu.

TBMM Genel Kurulu'nda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yasalaşmasıyla Bayburt'ta merkeze bağlı Konursu, Akşar, Çayıryolu ile Demirözü İlçesine bağlı Beşpınar Belde Belediyesi nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanacak.

Belediye statüsünü 1972 yılında kazanan Arpalı Belde Belediyesi ise 1981 olan nüfusunu, Çilekli Köyü'nün referandum ile mahalle yapılıp beldeye bağlanmasıyla 2090'a çıkardı ve kapanmaktan kurtuldu.

Arpalı Belde Belediye Başkanı Aydın Irmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin 40. yılını tamamladığını, halka en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştıklarını belirtti.

Yeni yasa ile nüfusu 2 binin altında olduğu için belediyenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Irmak, şunları söyledi: ''Beldemizin nüfusu 1981 kişiydi. Kapanma riskine bağlı referandum ile Çilekli Köyü'nü mahalleye dönüştürüp beldemize bağladık. Çiçekli beldemize bağlanmadan önce de mahallemiz gibiydi. Çilekli'nin altyapı çalışmalarında belediyenin bütün imkanlarını kullanıyorduk. İçme suyunun bir kısmını Arpalı'dan daha önce yapılmış isale hattından veriyorduk. Orayı daha önceden mahallemiz olarak kabul etmiştik ve bu şekilde de hizmet götürüyorduk. Sağ olsunlar oradaki insanlarımız da beldemizle birleşme teklifimizi hoşgörü ile karşıladı. Çiçekli Köyü'nün referandumla beldemize bağlanması ile nüfusumuz 2090'a ulaştı. Çiçekli'yi bağrımıza bastık ve şu anda da hizmet etmeye devam ediyoruz, bundan sonrada devam edeceğiz.''

''Kapat kurtul yaklaşımı doğru değil''

Konursu Belde Belediye Başkanı Osman Karabulutoğlu ise belde belediyelerinin nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanacağını, yasanın ülke gerçekleri ile uyuşmadığını, kendilerini çok üzdüğünü dile getirdi.

Konursu'nun belediye statüsünü 1974'de kazandığını, yasa ile ilgili söylemler çıkıncaya kadar hiçbir kuruma tek kuruş dahi borçlarının olmadığını belirten Karabulutoğlu, ''Ancak yasa ile ilgili söylentiler çıktıktan sonra gerek SGK'ya, gerekse Emekli Sandığı ve Vergi Dairesine artık ödememiz gereken karşılıkları ödemedik'' dedi.

Yasa görüşülürken bazı hususların dikkate alınması gerektiğini savunan Karabulutoğlu, şöyle konuştu: ''Bu yasa görüşülürken belediyelerin mutlaka coğrafi konumu, iklim şartları, istihdam, hizmet üretimi, borç yükü, kapasite kullanımı, nüfus personeli, göç durumu, eğitim seviyesine yaptığı katkı, alt ve üst yapı donatıları gibi özel durumları dikkate alınmalıydı. Bilmenin görmek olmadığını bilmek lazımdır. Çünkü bilmek asla görmek gibi değildir. Kapat kurtul yaklaşımı ile hedeflenen gaye ne bilimsel anlayış ne de objektif yaklaşım ilkesiyle bağdaştırılacak insaflı bir tutum değildir.''