Obama Seçimi Önde Götürüyor

Obama Seçimi Önde Götürüyor
Barack Obama, Amerika'da yapılan başkanlık seçimlerinde zafere daha yakın.

Amerika'daki seçim heyecanı Dixville Notch kasabası ile başladı. Kasabada kullanılan oylar tamamlandı ve sonuçlar hemen açıklandı. Gerek kasabadaki oylar gerekse araştırma şirketlerinin araştırma sonuçlarına göre, Obama yarışı önde götürüyor.

OBAMA ÖNDE GİDİYOR

Yerel saatle geceyarısından sonra, geleneksel bir uygulama çerçevesinde, New Hampshire eyaletinin iki küçük kasabasında, seçim gününün ilk oyları kullanıldı ve sayıldı.

Buna göre, Dixville Notch kasabasındaki sandıktan Obama ve Romney'ye 5'er oy çıkarken, Hart's Location'da da Obama 23, Romney 9, Özgürlükçü Parti adayı Gary Johnson da 1 oy aldı.

ANKETLER OBAMA DİYOR

Milyonlarca Amerikalı ABD Başkanı'nı belirlemek için sandıklara giderken, son anket sonuçları Obama'nın az bir farkla seçimi kazanacağını gösteriyor. Son anket verilerine göre Obama'nın popüler olduğu ve kritik eyaletlerin başında gelen Ohio, başkanlık yarışında Obama'yı öne geçireceği ve gerekli olan 270 sandalye sayısına ulaştıracağını gösteriyor.

Pollster araştırma şirketinin araştırma sonuçlarına göre, Obama'nın Ohio, Nevada ve Wisconsin gibi eyaletlerde kazanma olasılığı yüzden 90 olarak belirlenmiş. Anket sonuçlarına göre, Obama'nın New Hampshire, Virgina ve Colarodo'da seçimi göğüslemesi yüksek bir ihtimal. Bu durumda, Obama'nın ulaşacağı sandalye sayısının en az 303'ü bulabileceği belirtiliyor.

Anketi değerlendiren uzmanlar Obama'nın yüzde 91 ihtimalle bir dönem daha başkanlık koltuğuna oturacağını öngörüyor. ABD Başkanı'nı seçecek seçiciler kurulu üyelerinin belirlendiği bu seçimde başkan seçilebilmek için en az 270 sandalyeye gerek duyuluyor.

"OBAMA, YÜZDE 1.5 ORAN İLE KAZANACAK"

Anket sonuçlarına göre Obama'nın yüzde 48,1 Mitt Romney'in ise yüzde 46,7 oranında oy alması, böylelikle Obama'nın rakibinden yüzde 1,5 oranında fazla oy alarak tekrar ABD Başkanı olması bekleniyor. Aynı anket verilerine göre Başkan Obama'nın ülke genelinde oy çoğunluğunu alma olasılığı da yüzde 75 olarak değerlendiriliyor.

CHICAGO SONUÇLARINA HAZIRLANIYOR

Öte yandan, Obama'nın memleketi Chicago da seçim sonuçlarına hazırlanıyor. Amerikan televizyonları şehrin merkezine dev ekranlar kurmaya ve canlı yayın hazırlıklarına başladı.

Vatandaşların da sandıkların kapanmaya başlamasıyla kent meydanlarına kurulan dev ekranların başında toplanması bekleniyor.

Obama bugün Cihcago'da evinin yakınlarındaki bir kampanya ofisini ziyaret etti. Gönüllülerin gözyaşları ve alkışlarıyla karşılanan Obama, kampanya ofisinden kritik eyaletlerdeki bazı seçmenleri doğrudan arayarak oy istedi.

GELENEĞE UYARAK BASKETBOL OYNAYACAK

Obama, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerde hangi taraf daha fazla seçmenini sandık başına göndermeyi başarırsa o tarafın galip geleceğini söyledi.

Obama, Romney'i de "canlı" bir kampanya yürüttüğü için kutladı.

Obama ayrıca, geçen başkanlık seçimleri öncesinde yaptığı gibi, bugün de seçim sonuçları açıklanmadan önce basket oynayacak.