Obama: “ukrayna’daki Şiddetten Rusya Sorumlu”

Obama: “ukrayna’daki Şiddetten Rusya Sorumlu”
ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’daki şiddetten Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi.

- ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’daki şiddetten Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. NATO’nun Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki askeri varlığını arttırdığına yönelik açıklamasını değerlendiren Obama, Rusya’nın bu şekilde yalnızca kendisini daha da fazla izole etmesine neden olacağını ifade etti. Obama, “Rusya şuan Soğuk Savaş döneminde olduğundan daha da izole edilmiş durumda. Yatırımcılar uzak duruyor. Ekonimisi gittikçe kötüleşiyor. Rusya’nın Ukrayna topraklarına asker göndermeye devam etmesi, Rusya için yalnızca daha fazla bedel ve sonuçlara sebep olacaktır” diye konuştu.

Ukraynalı kuvvetlerin Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı aşama kaydettiğini belirten Obama, ABD ve ortaklarının da, Rusya’nın eylemlerine karşı duruşunda Ukrayna’nın yanında olduklarını dile getirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Ukrayna hakkında telefonda konuştuğunu kaydeden Obama, “Rusya’nın Doğu Ukrayna’daki şiddetten sorumlu olduğu konusunda şüphemiz yok. Oradaki şiddet, Rusya tarafından teşvik ediliyor. Ayrılıkçılar Rusya tarafından eğitiliyor, silahlandırılıyor, finanse ediliyor. Rusya, açıkça ve defalarca Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal etti. Rus askerlerinin Ukrayna topraklarında olduğunu gösteren uydu fotoğrafları da bunu dünyanın gözleri önüne sermiştir” ifadelerini kullandı. Obama, ABD ve müttefiklerinin gelecek hafta gerçekleştirilecek NATO zirvesinde “ek adımları” ele alacağını belirtti.

Obama ayrıca, ABD’nin Ukrayna’ya olan kesintisiz desteğini göstermek adına gelecek ay Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yu Beyaz Saray’da kabul edeceğini söyledi.