Obama'nın danışmanı ABD'yi suçladı: Darbe girişimine destek hataydı

Obama'nın danışmanı ABD'yi suçladı: Darbe girişimine destek hataydı
Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili ABD'den itiraflar gelmeye devam ediyor. ABD'nin önemli stratejist ve siyasi uzmanlarından Zbigniew Brzezinski, 15 Temmuz'daki darbe girişimine destek verdiğini bildirdiği ABD yönetimine sert eleştirilerde bulundu.

Türkiye'deki askeri darbe girişiminin ardından ABD'nin önemli yazar ve düşünürleri günah çıkarmaya devam ediyor. Amerikalı siyaset bilimci ve başkan Obama'nın danışmanı Brzezinski, ABD'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik darbe girişimine destek vererek büyük hata yaptığını söyledi.

Halen ABD başkanı Barack Obama'nın danışmanlık görevini de yürüten Brzezinski "ABD'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan darbe girişimine verdiği destek, bizim itibarımıza büyük zarar verecek ciddi bir hataydı" ifadelerini kullandı.

The American Interest dergisi için kaleme aldığı makalede Brzezinski ayrıca "Yaşananlar Türkiye-İran ve Rusya penceresinde bir ittifak başlatacak" vurgusu da yaptı.

ABD'de 1977-1981 yılları arasında Jimmy Carter'ın ulusal güvenlik yardımcılığını yapan Brzezinski, Obama tarafından 2007 yılında ABD'nin bu yüzyıldaki en seçkin düşünürlerinden biri olarak nitelenmişti.

Bir süre önce de ABD eski dışişleri bakanı Colin Powell'ın özel kalem müdürü Lawrence Wilkerson da, CIA direktörü John Brennan'ın Türkiye'deki başarısız darbe girişiminde rolü olduğunu söylemişti.

Wilkerson, 15 Temmuz akşamı başlayan ve 16 Temmuz sabahı bastırılan darbe girişimine ilişkin ilginç bir iddia ortaya atarak, Brennan ve diğerlerinin Türkiye'de neler olup bittiğinden haberdar olduklarından şüphe olmadığını ileri sürmüştü.