Ocaklı’dan Karadeniz’deki sel ve heyelanların önlenmesi için önerge

Ocaklı’dan Karadeniz’deki sel ve heyelanların önlenmesi için önerge
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Karadeniz’de can ve mal kayıplara neden olan sel, su baskını ve heyelanların araştırılması için TBMM’de Komisyon kurulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, TBMM'ye verdiği araştırma önergesinde Karadeniz'de sık sık meydana gelen sel, su baskını ve heyelanlara dikkat çekti.

Ocaklı, TBMM’ye verdiği Araştırma Önergesinde, meydana gelen sel, su baskını, derelerin taşması ve heyelanlarda çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ve büyük boyutlu mal kaybı ile zararlar meydana geldiğini belirterek, “Her yıl birkaç kez tekrarlanan bu olaylar doğal afet niteliğinden çıkıp insan eliyle sebep olunan felaketlere dönüşmektedir.” dedi.

Ocaklı, 100 yıl önce de sel ve heyelanların yaşandığını ancak bunların 10-15 yılda bir rastlanırken son yıllarda her yıl birkaç kez meydana geldiğini belirtiyor. Bilim insanları ve yerel yöneticilerden bakanlıklara kadar birçok yetkili tarafından doğaya aşırı müdahalenin bu felaketlerin ana sebebi olarak kabul edildiğine dikkat çekiyor.

Karadeniz Sahil Yolunun kotunun şehir merkezlerinin kotundan yukarıda olması, HES’ler, tekniğe ve bilime aykırı yol açma çalışmaları, kontrolsüz hafriyat, çaylık alanlarda ağaçların sökülmesi, çayda kullanılan kimyasal gübre, Yeşil Yol adıyla yaylalara çift şerit yol yapılması, yapılan maden aramaları, açılan taş ocakları, patlatılan çok sayıda dinamit, dere yataklarının daraltılıp etrafının imara açılması, dere ıslah çalışmalarının hatalı olması, derelerin beton kanal içine alınması gibi onlarca farklı tespitin, doğaya aşırı müdahale edilmesinin örnekleri olarak gösterildiğini belirten Ocaklı, “Karadeniz Bölgesinde kentler sel sularının, kırsal kesim ise taşkınların ve heyelanların tehdidi altındadır. Can kayıplarının telafisi mümkün değildir. Mal kayıplarının telafisindeki maliyet ise zamanında alınacak önlemlere göre çok daha büyük olmaktadır. Bugüne kadar konuyu ciddiyetle ele alan bir çalışma olmamış, önlem almakta yetersiz kalınmıştır. Yaşanan her acı olay sonrası yetkili ağızlar önlem alınacağını ifade etseler de ciddi hiçbir adım atılmamıştır.” dedi.

Ocaklı, bölgede meydana gelen sel, su baskını, dere taşması ve heyelan olaylarının kapsamlı şekilde ele alınması, bunların zararının en aza indirilmesi, bir daha böyle acı olayların yaşanmaması adına tüm yönleriyle konuyu inceleyip alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve ilgili idarelere yol gösterecek olan çalışmaların yapılması için Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını ve bu amaçla TBMM bünyesinde bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
4 Yorum