ODÜ Rektörü'nden Hafif Raylı Sisteme Geçiş Teklifi

ODÜ Rektörü'nden Hafif Raylı Sisteme Geçiş Teklifi
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, üniversitelere artık dünyanın hiçbir yerinde dolmuşla öğrenci taşınmadığını, artık Ordu’nun hafif raylı sistemi kurması gerektiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı açıklamada, Karadeniz Sahil Yolu’nda dolmuş durağına geçişlerin öğrenciler için sıkıntılı olduğunu belirterek, “16 ay kadar önce özellikle uluslararası bir yolda öğrencinin taşınamayacağını söyledik. Önceden de benim elim hep yüreğimdeydi. Akşam üstü derslere kaldığımızda öğrencilerimizi özel olarak öğütlerdik ‘aman karşıya dikkatli geçin’ derdik. Hakikaten sıkıntılı bir yer. O yolda paramparça olanlar öğrencilerimiz oldu” dedi.

“Ana yolda dolmuşla öğrenci taşımacılığı olmaz” ifadesini kullanan Rektör Yarılgaç, “Bu çocuklar sabahları çok zor gidiyorlar. Bazen dolmuşlar yeterli olmuyor. Sabahları dolmuş yetersiz kalıyor bana da en fazla şikayet bu yönde geliyor. Ben yerel yönetimlerimize ve sivil toplum örgütlerimize sesleniyorum. Oraya hiç olmazsa bir otobüs taşımacılığı yapılmalıdır. Bunlar dillendirilmeden çözüme ulaştırılabilir. Bizim üniversite olarak dillendirmemiz gereken, şehre önderlik yapmamamız gereken artık hafif raylı sistemi Ordu’ya kuralım. Ordu çok güzel bir vadi üzerinde dümdüz bir alan tepeliği yok. Hele üniversitesi ile hatta hava alanı ile bunu kıyasladığınızda düz bir alana sahip. Artık bunun üzerinde tartışmaya başlayalım. Biz projelendirilmesine destek olalım. Avrupa Birliği’nin ve dünya bankasının bu tür projelere ciddi bir desteği oluyor. Tamamen şehirleşmesini tamamlamamış bir ilde yaşıyoruz. Biz buna bugün başlasak beş yıl sonra kurulabilecek bir şey. Şimdiden bu çalışmaya başlamamız gerekiyor” diye konuştu.

“DERELERİN ISLAH EDİLMESİ ŞART”

Ordu Üniversite yerleşkesi içine kurulması planlanan 650 yataklı hastanenin üniversite çevresinde bulunan derelerin ıslah çalışması tamamlandıktan sonra temelini atacaklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, derenin ıslahı bitirilmeden bu bölgeye yatırımın yapılamayacağını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç sözlerine şöyle devam etti: “Ordu Üniversitesi gün geçtikçe büyüyor. Artık kabuğuna sığmaz bir hale geldi. Bizim 17 aylık görev süremiz içerisinde en fazla ifade ettiğimiz toplumla da en fazla paylaştığımız konulardan bir tanesi kapalı alan problemidir. Hakikaten baktığımızda hızla büyüyen bir üniversite 12 bin 500’lere ulaşmış bir öğrenci sayısına sahiptir. Kampüs alanına baktığımızda da bu sayıya oranla kapalı alanlara baktığımızda bu sayıyı artık koruyacak yapıda değildir. Bunu herkesin görmesini istiyorum. Bununla ilgili çalışmalarda yapıyoruz. Yeni projelerimizin içerisinde aldığımız 80 dönümlük araziye belki o kadar alanı kapatacak 650 yataklı devasa hastane projemiz var. Bu proje hızla devam ediyor. Bu projenin konumlanacağı yerde de Çırçık Deresi’nin olduğu bu derenin yanında iki tane daha derenin bulunduğu bir alanın içerisinde üniversitemiz. Göreve geldiğimiz günden beri bizi en fazla üzen, en fazla yoran kurumlar arası ilişkiye de sevk edenlerden bir tanesi de budur. Çünkü bu dere yatakları geçtiğimiz senelerde de hatta bu yıl içinde de yaşadığımız birçok facialara sebep olan oluşumlardır. Bunların üzerinde bina yapılması bunların üzerinde bir yerleşim planlaması fevkalade zor. İleriye dönük elleri yüreklerde tutan bir pozisyona geliyor. Bunun içinde de biz bu dere yataklarının ıslahı için biz bütün kurumlar arası bağlantıları kurup bunların ıslahı ile ilgili planlamalar gerçekleştiriyoruz. Daha öncelerde yapılmış işler bunlar. Hastane hızla ilerleme noktasındadır. Ordu’ya çok büyük hizmet üretecektir. Hem üniversite anlamında hem de şehir ve bölge anlamında. Kısmetse bunlar çözülecek. Bunlar ile ilgili gerekli desteğin ben alınmasını istiyorum. Artık 2013 yılında temeli de atmak istiyoruz. Dere yataklarının ıslah edilmesi şartıyla ıslah edilmemiş bir yatağa artık hiçbir kurumun hele üniversitenin yatırım yapmaması lazım.”