Ödüllü “Türkiye Çay Şampiyonası”nın Başvuruları Başladı

Ödüllü  “Türkiye Çay Şampiyonası”nın Başvuruları Başladı
Rize Ticaret Borsası, 01-02 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak ödüllü “Türkiye Çay Şampiyonası”na başvuruların başladığını bildirdi.

Rize Ticaret Borsası (RTB), 29. Çay ve Yaz Sporları Festivali kapsamında 01-02 Ağustos 2018 tarihleri arasında Ziraat Çay Bahçesinde “Türkiye Çay Şampiyonası” yapılacağını bildirerek, yarışmaya katılım için son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğunu kaydetti.

Yarışmanın demleme, eşleşme ve tadım şeklinde üç farklı kategoriden oluştuğunu ve yarışmacıların bir kategoride yarışabileceği gibi üç kategoride de yarışabileceklerinin belirtildiği açıklamada, başvuruların 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Rize Ticaret Borsası’na yapılması gerektiği ifade edildi.

Yarışma hakkında RTB’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Yarışma Kategorileri:

1. Demleme ve Sunum Yeteneğinin Değerlendirilmesi: Bu kategoride yarışmacıya tarafımızdan verilmiş olan çayve kendi hazırlayacağı harman ile çayın demlemesi ve sunması istenmektedir. Yarışmacının servis öncesi hazırlığı, sunumu, demleme tekniği ve kendi yorumu ile anlatacağı demleme şekli, harman yaptığı çaydeğerlendirilecektir. Sunumunda kullanacağı malzemeler (çay bardağı, çay tepsisi vs. gibi) yarışmacı getirecek veya klasik demleme seti verilecek.

2. Çay Eşleşme (Çay İle İkram):Bu kategoride yarışmacı, kendi hazırladığı çay harmanı veya tercih edeceği çay demleme tekniğini kullanacak. Eşleşmede çayın demlemesi yanında önemli olan çayın yanında sunulabileceği alternatif ürünler(baklava, kurabiye, kek vs gibi) ve bu ürünün çay ile uyumluluğu değerlendirilecektir.Yarışmacının sunum sırasında kullanacağı malzemeler kendisine ait olacaktır. Yarışmacıya belirli süre ile kedine özgü sunumu yapması istenecek ve değerlendirilecektir. Sunumda artistik hareketler, kendine özgü kıyafetler vb. farklı temalar kullanılabilecektir.

3. Tadım (Tadım Analizi ):Bu kategoride tarafımızdan 10 adet farklı tatlarda çaylar hazırlanacaktır. Belirli süre ile kodlanmış bu çaylar yarışmacılara tattırılacaktır. Sonrasında yarışmacılara hazırlanmış 10 çay içerisinden 5 tanesi tattırılacak ve başta tatmış olduğu kod numarasını bulması istenecektir.

Puanlama:Her kategori 1 (Düşük) -5 (En Yüksek) puan olmak üzere ayrı puanlanacaktır. Her kategorinin birincisi, ikincisi ve üçüncüsü seçilecektir.

Yarışmaya katılım şartları:  

Yarışmaya çay eksperliği,çay ekonomisi, gıda, turizm lisesi veya meslek okul mezunları, çay sektörü mensupları,  çay evleri, restoran veya hizmet sektöründe aktif çalışan 18 – 40 yaş arası bay- bayan kişiler katılabilecektir.

Yarışma Tarihleri:

❖ 25-31 Temmuz 2018 tarihleri arası başvurular yapılacaktır.

❖ 1 Ağustos 2018 tarihinde Saat 14.17.00 arasında Rize Ticaret Borsasında bilgilendirme ve mülakatyapılacaktır.

❖ 2 Ağustos 2018 tarihinde Ziraat Çay Bahçesinde saat 14.00-18.00 arasında yarışma yapılacak

Ödül: Yarışma sonucunda ödül dağılımı; Demleme,Eşleşmeve Tadım kategori için birinciye 50 kg, ikinciye 20 kg, Üçüncüye 10 kgolmak üzere toplam 240 kg kuru çay verilecektir.

Büyük Ödül: Demleme ve Eşleşme Şampiyonları Türkiye’yi temsil etmek üzere Uluslararası Çay Şampiyonası’na gönderilecektir.

Başvuru Yeri ve İletişim: Rize Ticaret Borsası, Tel: (464) 217 43 13  [email protected]