Öğrenci kredisinde süper teklif

Öğrenci kredisinde süper teklif
Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na, Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcunu, eğitim süresinin bitiminden ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi işe girdikten itibaren bir yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürede ve üç aylık dönemler halinde ödemesi için teklif verdi

Teklifin gerekçesinde, öğrenci borcunun, öğrenim gördüğü öğretim kurumundan mezun olduktan ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi bir işe girdikten bir yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı sürede ve üç aylık dönemler halinde kuruma ödeyebileceği, iş akdinin feshedilmesi durumunda yeni bir iş akdi imzalanıncaya kadar TÜFE uygulanmaksızın borcunun ertelenebileceği belirtilerek, şöyle devam etti: "Ancak kurum alacağının çok fazla sürüncemede kalmaması için de bu süre yüksek lisans öğrenim süresi ve doktora öğrenim süresi hariç olmak üzere beş yılı geçemeyecektir."

YARI ORANDA İLAVE

Teklif, kullanılan kredi borcuna eklenecek borç tutarının, TÜFE değişim oranı üzerinden hesaplanacak miktarın en fazla yarısı kadar olmasını da öngörüyor. Kamu kurumları ve özel kurumlarda görev alanların borç taksitleri bu kurumlarca ilgililere ödenecek aylık ve ücretlerden kesinti yoluyla tahsil edilebileceği gibi, borçlu tarafından Kurumun belirleyeceği bankaya da ödenebilecek.