Okul servisi çıkmazı: Öğrenciler zorda

Okul servisi çıkmazı: Öğrenciler zorda
AKP milletvekili Mehmet Nil Hıdır’ın isteği üzerine, okul servis araç yaşı 12’den 20’ye yükseltildi. Danıştay’dan dönen karar kesinleşirse, 30-35 bin servis aracı kullanılamayacak. Servisçiler ile veli ve öğrenciler zor durumda…

AKP Muğla milletvekili Mehmet Nil Hıdır’ın isteği üzerine Ulaştırma Bakanlığınca, okul servis araçlarının yaş sınırının 12’den 20’ye yükseltilmesi, Danıştay tarafından durdurulunca, hem servis aracı sahip ve şoförleri, hem de veli ve öğrenciler zorda kaldı.

Danıştay yönetmeliği de iptal ederse ve Ulaştırma Bakanlığının itiraz hakkı, İdari Dava Daireleri Kurulunca reddedilirse, 30-35 bin civarındaki servis aracı kullanılamayacak. Ayrıca bu servislerdeki ilkokul mezunu olan yardımcı personel de işten çıkarılacak.

2003 yılında çıkan yönetmelikte öğrencileri taşıyan araçlara 10 yaş sınırı getirilmiş, 2007’de ise bu sınır 12’ye çıkarılmıştı. AKP Muğla Milletvekili Hıdır’ın devreye girmesiyle yönetmelikte 17 Eylül 2009’da bir değişiklik daha yapıldı ve sınır 20 yıla çıkarıldı. Trafikte 20 yaşın üzerindeki araçlar hurda sayılıyor.

İLKOKUL MEZUNLARI DA İŞSİZ KALACAK

AKP Milletvekili Hıdır, sektör temsilcilerinin kendisine şikayete gelmesi üzerine Ulaştırma Bakanlığı’na konuyla ilgili başvuruda bulundu ve servis faaliyeti gösteren çok sayıda aracın yaşının 12’nin üzerinde olduğunu belirerek yaşı yükseltti.

Aynı yönetmelik ile araçlarda öğrencilerin biniş ve inişlerini kontrol eden servis elemanlarının 22 yaşından büyük ve lise mezunu olması şartı da 20 yaş ve ilkokula indirildi. Danıştay bu maddenin de yürütmesini durdurdu. AKP’li Hıdır ilkokul mezunu çok işsiz olduğunu öne sürerek bu değişikliği de önermiş ve yönetmeliğe koydurmuştu.

80 BİN ARAÇ VAR

Türkiye’de halen 80 bin civarında okul servis aracı var ve bunlardan yarıya yakını da 12 yaşın üzerinde bulunuyor. Okul servis araçları pazarında ise Citroen Jumper, Fiat Ducato, Ford Transit, Karsan J9 Premier, Peugeot Boxer, Renault Master, Isuzu Roybus, Mercedes Sprinter, Temsa Prestij ve Volkswagen Crafter Volt markaları yer alıyor. Oturma kapasitesi 15 ile 28 kişi olan servis araçları pazarı, yıllık 10 bin adeti buluyor ve fiyatları da 35 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar çıkıyor. Aileler, sadece okul servis ücreti olarak yılda 2-3 bin lira ödüyor.

ABD’DE ÖZEL EĞİTİM VERİLİYOR

Amerika’da okul servisi kullanmak için üç ayrı sınav yapılıyor. Şoför adayları, 20 saat teorik ders görüyor. Bu derslerde, trafik, ilk yardım, acil müdahale, yangın önleme gibi eğitimler veriliyor. Şoförlerin, 24 yaşından küçük olmaması gerekiyor. Şoförler, her ay uyuşturucu ve alkol testinden geçiyor. Sabıka kayıtlarının temiz olması gerekiyor. Okul servisleri de özel olarak üretiliyor. Bu araçlar turizm gibi başka sektörlerde kullanılamıyor. Servisler, uzak mesafelerden görünmeleri için sarıya boyanıyor. Camları, daha kalın üretiliyor. Gövdesinde de kalın metal saç kullanılıyor.