Olay53'ten Kamuoyuna Duyuru

Olay53'ten Kamuoyuna Duyuru
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'dan olay53'e yalan ve iftira dolu suçlama... olay53'ten kamuoyuna zorunlu açıklama...

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı tarafından “Rize’de Bakırcı Dönemi Sona Eriyor” ve “Olay53’e Rize Belediyesinden Ambargo” haberlerimize istinaden yapılan yazılı açıklamada “Hiçbir kaynağı olmayan araştırma yapılmadan yazıldığını tahmin ettiğimiz haber’e ilişkin gerekli uyarılarımıza rağmen düzeltme yapılmamış, İtibarımızı zedeleyici, toplum nazarında küçük düşürücü hakaret niteliğinde yazı ve yorumları  yayımlamalarını Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi ve gazetecilik ahlak ve ilkelerini ihlal niteliği taşıdığı belirtilmektedir.”

Oysaki Olay53 adı geçen haberlerde olduğu gibi daha önceki tüm haberlerinde de araştırmalarını yapmış ve bu araştırmalar sonucunda haberi okuyucusuna servis etmiştir. Bakırcı’nın açıklamalarına yer verdiği “gerekli uyarılarımıza rağmen” ifadesi gerçeği yansıtmamakla beraber Olay53 çalışanlarının ve Bakırcı’nın bahsi geçen iki haber tarihi arasında hiçbir telefon görüşmesi olmamıştır. Bunlar ilgili operatörler tarafından teyid ettirilebilir, ayrıca hiçbir şekilde yüz yüze görüşme, e-mail ve faks yoluyla da görüşme yapılmamıştır. Ancak daha önceki tarihlerde Rize Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ali Osman Çelik, haber muhabirimizi telefonla arayarak belediye aleyhinde hiçbir şekilde olumsuz haber ve yorum görmek istemediğini ifade etmiş, ilgili telefon görüşmeleri, ilgili operatörler tarafından kayıt altına alınmışsa konuşmalar teyid ettirilebilir. İlgili şahıs söz konusu aleyhte haberleri engelleyemediğinden Olay53’ü basın e-mail listesinden çıkararak ambargo yoluna gitmiştir.  Bu konuda anlaşılıyor ki, Başkan Bakırcı’nın uyarı kavramı mahkeme tehditiyle eşdeğerdir.

Halil Bakırcı’nın tekrardan aday yapılmayacağı haberi Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ak Parti’ye yakın çevrelerden edinilmiş bir bilgidir ki bir gazeteci haber kaynağını açıklamak zorunda da değildir.

Ceza hukuku açısından kişilik haklarını ihlal, İftira ve hakaret suçu içermeyen haberlerin gazetecilik kuralları çerçevesinde yayınlanması ve vatandaşlarımıza duyurulması gazetecinin temel görevlerindendir.

Belediye başkanının bu haberlerden rahatsız olması haberlerin gerçek olduğu ve bunu sindirmeye yönelik hareketleri siyasi gücünü kullanarak, basın aleyhine kullanma hareketi olarak açıkça görülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik bir ülkedir. Demokratikleşme yolunda çok büyük adımlar atmış, büyük atılımlar yapmış olan bir partinin Belediye başkanına, demokratikleşme paketinin açıklandığı bu günlerde Basın Özgürlüğüne aykırı böylesine anti demokratik bir tutum içerisine girmesi ise ayrıca çok manidardır. Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın bu tutumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

İşte Halil Bakırcı'nın Kamuoyunu Dikkatine başlığı ile facebook ve Rize Belediyesi'nin resmi internet sitesinden paylaştığı haber:

bakirci.20131008180001.jpg

Olay 53 İnternet sitesinde “Rize’de Bakırcı Dönemi Sona Eriyor” başlığı altında bir haber konu edilmiş, haberde:  ”… 2 dönemdir Rize Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Halil Bakırcı’nın, Mart 2014 yerel seçimlerinde aday gösterilmeyeceği öğrenildi.”  İfadeleri kullanılmıştır.

Hiçbir kaynağı olmayan araştırma yapılmadan yazıldığını tahmin ettiğimiz haber’e ilişkin gerekli uyarılarımıza rağmen düzeltme yapılmamıştır.

Olay53 İnternet sitesi editörlerine,  Basın Kanunu’nun 14. Maddesine göre kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması ilkesini ihlal ettiklerini tekrar hatırlatıyoruz.

Buna göre, gerek şahsım gerekse Özel Kalem Müdürüm Ali Osman Çelik hakkında 06 Ekim 2013 tarihli sayılarında: “… Olay53’e Rize Belediyesinden ambargo” başlıklı haberlerin,  İtibarımızı zedeleyici, toplum nazarında küçük düşürücü hakaret niteliğinde yazı ve yorumları  yayımlamalarını Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi ve gazetecilik ahlak ve ilkelerini ihlal niteliği taşıdığını saygılarımla kamuoyunun takdirine  sunarım.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

olay53’e Rize Belediyesi’nden Ambargo

Rize’de Bakırcı Dönemi Sona Eriyor

Rize’de Dükkanını Su Basan Esnaftan Veryansın

Özel Kalem Müdürüne Hitaben