Ölümlerin 4’te 1'inin Sebebi Sigara

Ölümlerin 4’te 1'inin Sebebi Sigara
Trakya Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Türkiye'de 16 milyon kişinin hala sigara içtiğini belirterek, “Bütün ölümlerin 4’te birinin sebebi sigaradır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 1987 yılından beri uyguladığı 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Trakya Üniversitesi’nde Başhekimlik toplantı salonunda Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu sigaranın zararlarını anlatarak, tedavi olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tabakoğlu, “Sigara kullanımı ülkemizin en önemli sağlık sorunlardan biridir. Bütün ölümlerin 4’te birinin sebebi sigaradır. Yani sigara ülkemizi kasıp kavuruyor. Çok ciddi sağlık harcamalarına yol açıyor, hem ekonomiyi hem insanımızı öğütüyor. Ülkemizde 16 milyon kişi hala sigara içiyor. Kadınlarda son günlerde sigara kullanımı arttı. Çocuklarda sigara kullanım yaşı oldukça düştü. Sağlık Bakanlığımızın tüm dünyaya örnek çalışmaları var. Sigara yasağı nedeniyle sigara tiryakilerinde önemli düşüş gözlendi. Ama ne yapılsa azdır devam etmek gerekiyor. Aslında bakılırsa bunun bir anormal bir davranış olduğunu görüyoruz. Bir tütün bitkisini kağıda sardığımızda yakarak çıkan dumanı içimize aldığımızı gerçekleştirerek, 4 bin çeşit zehri içinize çekiyorsunuz. Sigara keyif değil bir bağımlı hastalığıdır ve kesinlikle tedavi olunması gereken bir hastalıktır. Önce bunun algısının oluşturulması gerekir. Kendimize yapacağımız iyiliğin sigaraya bırakmak olduğunu hatırlatmak gerekir. Sigara içiyorum bana zararı yok diye bir anlayış var. Her sigara içen kişi 15 yılını sigaraya teslim ediyor. Bunu çok açıklılıkla söylüyorum. Sigara içenlerin çoğu buna bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Ömründen 15 yılını sigaraya vermek ne demek dersek, ben emekli oldum, artık ben gezeceğim, dolaşacağım, çocuklarımla zaman geçireceğim, dediğiniz anlarda kötü bir şekilde erken ölmektir. Tam süzülerek gelmiş hayatımızın en değerli kısmını sigaraya veriyoruz. Bu çocuğumuzun düğünü, torunumuzu görmek olabilir. Tam çocuklarımın yanında geçireceğim onların bana ihtiyacı var biraz daha yaşasam dediğiniz anlarda, sigaraya verilmiş bir ömürdür” şeklinde konuştu.

“SİGARA HEMEN ÖLDÜRSE KİMSE İÇMEZ”

Sigaranın zararlarını idrak etmemizde güçlük çekildiğine değinen Prof. Dr. Tabakoğlu bir örnek vererek, “Çok güzel fare deneyleri var. Şimdi zehirli bir ürünü fareye verdiğinizde ölüyor ve bunu gören diğer fare zehirli ürünü yemiyor. Ama bazı fare zehirleri var, yiyor geziyor, yine yiyor, 3-5 gün sonra bir yerlerde ölüyor. Böyle olunca fare akıl edemiyor, bu zehirli öldürüyor diye. Sigara da aynen böyle sigara içen hemen ölse kimse içmezdi. Sigara öldürüyor ama 15-20 yıl sonra öldürüyor. Böyle olunca biz anlayamıyoruz, idrak edemiyoruz gerçekten sebebi bu mu gibi irtibat kuramıyoruz. Kalp diyoruz, beyin diyoruz ama gerçek sebebin sigara olduğunu atlıyoruz. Bu sebeple sigara milletimizi kasıp kavuran bir hastalık bunu hayatımızdan bir an önce çıkartmamız gerekir” dedi.

“LÜTFEN BİZE TEDAVİ İÇİN BAŞVURUN”

Tabakoğlu, "Gerçekten çok etkili tedavi yöntemlerimiz var. Birebir çok zor bir iş ama artık sigara bırakma polikliniklerimiz mevcut. Fakültemizde de var, devlet hastanemizde de var. Lütfen başvurun, biz belli testlerden geçirerek, en uygun tedaviyi buluyoruz. Bu sancılı süreci çok ta rahat atlatabiliyoruz. Kişinin kendisine verdiği en güzel hediyedir. Bir iğne düşünün, toplu iğne bun kızdırın, akkor haline gelsin bunu akciğerinize saplayın çıkarın, her bir sigaranın akciğerine yaptığı en büyük etki budur. Balon gibi akciğerimize içilen her sigara da bunu uygulamış oluyorsunuz. 20 yıl sonra akciğerimiz kaybediyoruz” diye konuştu.